Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä 30.6.2011 Esa Hiiva Perunantuotannon tulevaisuus Ruoka- ja ruokateollisuusperunastrategia 2020 Perunantuotannon kehittämisohjelma Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä 30.6.2011 Esa Hiiva
Ruoka- ja ruokateollisuusperunastrategia 2020 Taustalla: toimintaympäristön muutokset mm. perunantuotannon kansallisen tuen päättyminen Tehtävä: määritellä suomalaisen ruoka- ja ruokateollisuusperuna-sektorin tavoitetila 2020 tarkastella toimintaympäristön nykytilaa ja lähivuosien muutostekijöitä tehdä toimenpide-ehdotuksia, jotta nykytilasta päästäisiin tavoitetilaan
Perunasektorin toimintaympäristön muutoksia ja kehityssuuntia (1) Perunan kulutus (kg/henkilöä) pysytellyt suunnilleen samantasoisena viimeisimmän 10 vuoden aikana Perunalla ja sen kulutuksella edelleen vahva arvopohja; perinteisyys, terveellisyys, edullisuus jne. Kuluttajien hinta-laatutietoisuus entistä korkeammalla tasolla "Nuudeli -sukupolvi" käyttää perunaa vähemmän
Perunasektorin toimintaympäristön muutoksia ja kehityssuuntia (2) Suomessa perunan viljelyala ja viljelijöiden määrä vähenee, tuotantomäärät pysyneet ennallaan Sääolot aiheuttavat satovaihtelua, ruokaperunan hinta reagoi voimakkaasti tuotantomäärään Perunan myyjiä on paljon, ostajia vain muutama Kasvitauteja ja kasvintuhoojia leviää Suomeen ilmaston muuttumisen seurauksena Vastuullisuuden merkitys viljelyssä sekä yritysten ja kaupan toiminnassa kasvaa ja muuttuu jokapäiväiseksi oletusarvoksi
Perunasektorin toimintaympäristön muutoksia ja kehityssuuntia (3) Tukia irrotetaan tuotannosta sekä tuotekohtaisista tuista jatkossa yhä enenevässä määrin Perunantuotannon kansallinen tuki päättyy vuoden 2011 lopussa Mahdollisuudet käyttää kansallisia tukia jatkossa nykyistä rajoitetummat Tarve hakea uusia toiminta- ja rahoitusmalleja peruna-alalle
Visio ruoka- ja ruokaperunasektorista Suomessa vuonna 2020 Muuntautumis- ja kilpailukykyinen perunasektori toimii asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja vastuullisesti. Perunaa arvostetaan.
Vision toteutuminen edellyttää, että Perunasektori vastaa eri kuluttaja- ja käyttäjäryhmien vaatimuksiin ja tarpeisiin sekä kulutustottumusten muutoksiin. Perunan lisäarvoa kasvatetaan. Käyttäjät tuntevat perunan vahvuudet. Tämä näkyy kuluttajien ja elintarviketeollisuuden valmiutena käyttää kotimaista perunaa ja perunatuotteita sekä maksaa niistä kohtuullista hintaa.
Vision toteutuminen edellyttää, että Suomessa tuotetaan laadukasta perunaa. Perunan ja perunatuotteiden laadusta huolehditaan ketjun kaikissa vaiheissa. Perunasektorin taloudelliset toimintaedellytykset on turvattu Perunasektori toimii vastuullisesti Perunatutkimus ja -neuvonta on suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja perunasektorin tarpeista lähtevää
Toimenpide-ehdotuksia Kuluttajien vaatimuksiin ja tarpeisiin vastaaminen: uudenlainen tuotekehityksen toimintamalli säännölliset kuluttajakäyttäytymistutkimukset ja trendien seuranta yhteistyön tiivistäminen ketjun toimijoiden välillä hyödynnetään paikallisuuden ja luomutuotannon mahdollisuuksia
Toimenpide-ehdotuksia Perunan vahvuudet ja niiden tunteminen: perunan käyttäjien perunatietouden lisääminen voimavaroja tiedotus- ja menekinedistämiskampanjoihin alkuperämaan merkitseminen kaikkiin perunatuotteisiin
Toimenpide-ehdotuksia Perunan laatu: auditoitujen laatujärjestelmien käyttö perunan käsittely- jakelu- ja jatkojalostusmenetelmien kehittäminen yhteistyömallien kehittäminen koko ketjussa varmistetaan laadukas siemenperunatuotanto
Toimenpide-ehdotuksia Taloudelliset toimintaedellytykset: yleisten perunantuotannon toimintaedellytysten ja peruskannattavuuden turvaaminen tukijärjestelmillä keinojen etsiminen perunan tuottamiseksi markkinatietoisemmin selvitetään mahdollisuus perustaa peruna-alan yhteistyöryhmä vuosittaisten ja viljelijöiden välisten sato- ja tulovaihtelujen alentaminen
Toimenpide-ehdotuksia Perunasektorin vastuullisuus: perunan viljely kestävästi pitkällä aikavälillä perunan hyvä kasvinterveydellinen tila: omavalvontaan sitouttaminen suomalaisen ruokaperunan jäljitettävyyden parantaminen kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön kansallisen toimintaohjelman käyttö
Toimenpide-ehdotuksia Perunatutkimus ja -neuvonta: Vuoteen 2020 ulottuvan perunantutkimusohjelman laatiminen
Peruna-alan kehittämisohjelma Ajatus peruna-alan kehittämisohjelmasta syntynyt strategiatyön aikana Ohjelmaan voisi sisältyä erilaisia peruna-alaan liittyviä tutkimus- ja kehittämishankkeita Jos rahoitus varmistuu, hankkeet voisivat käynnistyä vuoden 2012 alussa
Peruna-alan kehittämisohjelma Ohjelmaan sisältyvien hanke-ehdotusten mahdollisia aihealueita: elinkeinon kilpailukyvyn kehittäminen ja kannattavuuden parantaminen alan toimijoiden yhteistyömuotojen tiivistäminen tutkimus- ja kehittämistoimien uusien rahoitusmallien luominen
Peruna-alan kehittämisohjelma Ohjelmaan sisältyvien hanke-ehdotusten mahdollisia aihealueita: kuluttajalähtöisen toimintatavan kehittäminen perunan lisäarvon kasvattaminen tuotannon vastuullisuuden edistäminen peruna- ja perunatuotteiden laadun turvaaminen