Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä Esa Hiiva

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Kotimainen ruoka ja yhteiskuntavastuu Johanna Ikävalko ympäristöjohtaja MTK.
Advertisements

© 1999 Stakes / Hannele Hyppönen TKK sivu 1 (9) Esteettömyys teknologian kehittämisessä ja hyödyntämisessä Hannele Hyppönen Stakes.
MAKO TOIMEENPANOSUUNNITELMATYÖ JA TOIMINTAMALLI Tiina Harjunpää.
Kohti suunnittelu- ja konsulttialan tulevaisuutta Toimenpide-ehdotuksia Ohjausryhmä TEKES MK.
Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä 2007 / RA-M TAMPEREEN KAUPUNKISEUDUN ALUEKESKUSOHJELMA ”Kasvun haasteita, kilpailukyvyn perustaa: sujuvaa.
Asiakkuuden muuttunut rooli, Case Hämeenlinnan terveyspalvelut
Juhani Karvonen, Soome Metsaselts
Ehkäisevän päihdetyön verkoston strategia
Keskustelutilaisuus hedelmöityshoitotoiminnasta Jussi Holmalahti, FaT Johtaja Valvira.
Perunan strategiatyö Pellolta pöytään-työryhmä
Kunnat kilpailukykyisen ja sosiaalisesti oikeudenmukaisen Euroopan tekijöinä Kunnat ja maakunnat Euroopassa -seminaari Varatoimitusjohtaja Timo.
SH-V Työvoima- ja elinkeinokeskus 1 ESR-RAHOITUKSEN HAKU TE-KESKUKSESSA Tiedotustilaisuus , Kajanus ESR-koordinaattori Sanna Halttunen-Välimaa.
Elinkeinokalatalouden näkymiä ohjelmakaudella Kalaviikko, Ylitarkastaja Risto Lampinen Maa- ja metsätalousministeriö.
Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos
KULUTTAJANA VAIKUTAT LÄHELLE JA KAUAS TÄMÄN AINEISTON TUOTTAMISEEN ON KÄYTETTY MAA- JA METSÄTALOUSMINISTERIÖN TUKEA Kuva: Ruokatieto / Jussi Ulkuniemi.
Elinkeinokalatalouden strategian ja toimintaohjelman valmistelu
Finnvera - rooli pk-yritysten rahoittajana ja tulevaisuuden näkymät Yrittäjävaltuuskunnan kokous Timo Kekkonen Elinkeinoelämän keskusliitto,
Maanmittauspäivät 2011 Porissa Torstai Luentolinja 1 Kartastotehtävien strategia Antti Vertanen Maa- ja metsätalousministeriö.
Viljan sopimustuotannon sähköinen toimintamalli
Ympäristöhankkeet Länsi- Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoiteohjelmassa.
Maaseutuohjelman arviointisuunnitelma - mistä on kyse? Työseminaari Säätytalolla
OPS-KOULUTUKSEN YLEINEN TILA JA SEN KEHITTÄMINEN HEIKKI SUOMALAINEN SELVITYSMIES OPSO-KOKOUS
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
MENESTYVÄ YRITYSTOIMINTA Etelä-Savon avaintoimialat toimivat kannattavasti ja ekotehokkaasti OSAAVA TYÖVOIMA JA HYVÄ INNOVAATIOYMPÄRISTÖ Koulutus ja tutkimus.
Tampereen kaupunkiseudun ilmastostrategia Mikä on elinkeinostrategian merkitys ja rooli ilmastostrategian valmistelussa ja toteutuksessa.
1 Peltoenergia Kainuussa EU-osarahoitteinen kehittämishanke ─ ─ Elina Virkkunen MTT SOTKAMO Elina Virkkunen.
Espoo-strategia, toimeenpano ja toteutuminen vuonna tarkastuslautakunta kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä.
EAKR-seurantakomiteoiden kokoukset Etelä-Suomi & Länsi-Suomi Itä-Suomi & Pohjois-Suomi Paasitorni, Helsinki Aluekehitysjohtaja Kaisa-Leena.
Ruoka- ja ruokateollisuusperunan strategia vuoteen 2020 Hallinnon keinot -ryhmä Esa Hiiva.
Yrityksen kannattavuus:
ihmiskunnan tulevaisuus ympäristö tekijät taloudelliset tekijät sosiaaliset tekijät.
RUUAN TURVALLISUUS SUOMALAISESSA RUOKAKETJUSSA
J Kangasniemi 2010 Osaava-ohjelman taustaa ja rakenne Tätä kalvosarjaa päivitetään verkossa. Varmistathan että käytössäsi on viimeisin versio. (viimeksi.
Ruokaketjun kehittämisellä hyvinvointia koko maakuntaan Pro Ruokakulttuuri päätösjuhla , Ulla Mehto-Hämäläinen.
Marja-Leena Rinkineva ”Pyöreän pöydän keskustelu” Hyvinvointisektorin elinkeinopoliittiset linjaukset Marja-Leena Rinkineva.
Kuntainfra murroksessa -kokemuksia, näkemyksiä ja arvauksia yksityisen sektorin hyödyntämisestä laajamittaisessa teknisten palveluiden tuottamisessa Tero.
VISIO KMO: Kestävää hyvinvointia monimuotoisista metsistä TULEVAISUUSKATSAUS: Metsät ja osaaminen- kasvavaa hyvinvointia Liite 2.
ET2050 Euroopan alueiden tulevaisuus Timo Hirvonen
INSSI-KEHITTÄMISSEMINAARI Teknillisen korkeakoulutuksen kehittämisen tilanne Johtaja Hannu Sirén.
EU:n yhteisen maatalouspolitiikan terveystarkastus
Lahti Katse rakenteisiin palvelut ja kunnat rakenteiden murroksessa Rakenteet muuttuvat - toimivatko markkinat ? Kehittämispäällikkö.
1 Valtioneuvoston maatalouspoliittinen selonteko I Selonteko on yleisen tason tarkastelu maatalouden toimintaympäristöstä ja kehityksestä Tarkastellaan.
YLEISTEN KIRJASTOJEN KONSORTIO -HANKE Helsingin kaupunginkirjasto – yleisten kirjastojen keskuskirjasto.
Matkailun mahdollisuudet käyttöön! PAMin kärkiteemat kevät 2013.
Tuottavuuden mahdollisuudet kilpailukyvyn parantamisessa – mitä eväitä tutkimuksella on antaa Timo Sipiläinen MTT Taloustutkimus Helsinki
Stratpääm060509ar.ppt 1 KMO 2015 VISIO STRATEGISET PÄÄMÄÄRÄT Marja Kokkonen LIITE 2.
O PETUSMINISTERIÖ //1. KULTTUURIVIENTIOSAAMISEN KEHITTÄMINEN SUOMESSA Kulttuuriviennin valmisteluryhmän puheenjohtaja Johan Storgård, teaterchef Svenska.
TYÖELÄMÄN LAATU Menesty-hanke
EAKR-arviointisuunnitelma Sisältö Valmisteluprosessi Arviointityöryhmä asetettu elokuussa 2008 Valmistellut suunnitelman sekä.
Pohjois-Savon ELY-keskus Euroopan kalatalousrahasto Pohjois-Savossa Tuleva ohjelmakausi Pohjois-Savon maakunnan yhteistyöryhmä
Toimintalinja 1 ( EAKR) Laadullisesti korkeatasoisiin aineettomiin ja aineellisiin yrityshankkeisiin Tuki yritysten kehittämisinvestointeihin Tuki yritysten.
LUONNONTUOTEALAN YRITTÄJYYS MENESTYKSEEN – pohjoiskarjalaisia näkökulmia Juha Rutanen, Irja Mäkitalo, Katri Kranni Luonnontuotealan teemaryhmä Aluetilaisuus,
Manner-Suomen ESR-ohjelma-asiakirjaesitys 2007 –
Kehittämisseminaari Kristiina Suojakari - Karppinen.
 Johdanto  Alue- ja kuntayhteistyö  Kaupungin tehtävät  Elinkeinotoimi  Peruspalvelut  Yhdyskuntarakenne  Talous  Henkilöstö/tavoitteet.
Uudenmaan liitto // Nylands förbund // Helsinki-Uusimaa Regional Council Seppo Lampinen / Hämeen AMK Tulevaisuuden liikkuminen, liikenteen teknologinen.
Vapaa kilpailu hyödyttää kuluttajaa
Sijaishuollon ohjauksen ja valvonnan malli – Kohti lapsikeskeistä ja lapsenoikeusperustaista toimintatapaa Susanna Hoikkala Erityisasiantuntija/Lastensuojelun.
Liiketoimintasuunnitelman esitys
Mitä ruokalautaselta pitäisi voida tietää tai päätellä?
Keski-Pohjanmaan maakuntasuunnitelma 2040 ja maakuntaohjelma
Ammatillisen koulutuksen laatupalkintokilpailun 2018 informaatiotilaisuus Opetushallitus Opetusneuvos Jukka Lehtinen OKM/Ammatillisen koulutuksen.
Hanasaari ruotsalais – suomalainen kulttuurikeskus
Maatalouden ja ruoantuotannon yhteiskuntavastuun taustalla ovat mm.
Melindan laatuohjelma Lähtotietokyselyn tulokset ja toimenpiteet
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
Strategiatyö 2018 Jyväskylän yliopisto Yliopiston hallitus
Liiketoimintasuunnitelman esittely
Liiketoimintasuunnitelma
Kaupunkistrategian laadinta
Esityksen transkriptio:

Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä 30.6.2011 Esa Hiiva Perunantuotannon tulevaisuus Ruoka- ja ruokateollisuusperunastrategia 2020 Perunantuotannon kehittämisohjelma Perunantuotannon ajankohtaisseminaari Yyterissä 30.6.2011 Esa Hiiva

Ruoka- ja ruokateollisuusperunastrategia 2020 Taustalla: toimintaympäristön muutokset mm. perunantuotannon kansallisen tuen päättyminen Tehtävä: määritellä suomalaisen ruoka- ja ruokateollisuusperuna-sektorin tavoitetila 2020 tarkastella toimintaympäristön nykytilaa ja lähivuosien muutostekijöitä tehdä toimenpide-ehdotuksia, jotta nykytilasta päästäisiin tavoitetilaan

Perunasektorin toimintaympäristön muutoksia ja kehityssuuntia (1) Perunan kulutus (kg/henkilöä) pysytellyt suunnilleen samantasoisena viimeisimmän 10 vuoden aikana Perunalla ja sen kulutuksella edelleen vahva arvopohja; perinteisyys, terveellisyys, edullisuus jne. Kuluttajien hinta-laatutietoisuus entistä korkeammalla tasolla "Nuudeli -sukupolvi" käyttää perunaa vähemmän

Perunasektorin toimintaympäristön muutoksia ja kehityssuuntia (2) Suomessa perunan viljelyala ja viljelijöiden määrä vähenee, tuotantomäärät pysyneet ennallaan Sääolot aiheuttavat satovaihtelua, ruokaperunan hinta reagoi voimakkaasti tuotantomäärään Perunan myyjiä on paljon, ostajia vain muutama Kasvitauteja ja kasvintuhoojia leviää Suomeen ilmaston muuttumisen seurauksena Vastuullisuuden merkitys viljelyssä sekä yritysten ja kaupan toiminnassa kasvaa ja muuttuu jokapäiväiseksi oletusarvoksi

Perunasektorin toimintaympäristön muutoksia ja kehityssuuntia (3) Tukia irrotetaan tuotannosta sekä tuotekohtaisista tuista jatkossa yhä enenevässä määrin Perunantuotannon kansallinen tuki päättyy vuoden 2011 lopussa Mahdollisuudet käyttää kansallisia tukia jatkossa nykyistä rajoitetummat Tarve hakea uusia toiminta- ja rahoitusmalleja peruna-alalle

Visio ruoka- ja ruokaperunasektorista Suomessa vuonna 2020 Muuntautumis- ja kilpailukykyinen perunasektori toimii asiakaslähtöisesti, kannattavasti ja vastuullisesti. Perunaa arvostetaan.

Vision toteutuminen edellyttää, että Perunasektori vastaa eri kuluttaja- ja käyttäjäryhmien vaatimuksiin ja tarpeisiin sekä kulutustottumusten muutoksiin. Perunan lisäarvoa kasvatetaan. Käyttäjät tuntevat perunan vahvuudet. Tämä näkyy kuluttajien ja elintarviketeollisuuden valmiutena käyttää kotimaista perunaa ja perunatuotteita sekä maksaa niistä kohtuullista hintaa.

Vision toteutuminen edellyttää, että Suomessa tuotetaan laadukasta perunaa. Perunan ja perunatuotteiden laadusta huolehditaan ketjun kaikissa vaiheissa. Perunasektorin taloudelliset toimintaedellytykset on turvattu Perunasektori toimii vastuullisesti Perunatutkimus ja -neuvonta on suunnitelmallista, pitkäjänteistä ja perunasektorin tarpeista lähtevää

Toimenpide-ehdotuksia Kuluttajien vaatimuksiin ja tarpeisiin vastaaminen: uudenlainen tuotekehityksen toimintamalli säännölliset kuluttajakäyttäytymistutkimukset ja trendien seuranta yhteistyön tiivistäminen ketjun toimijoiden välillä hyödynnetään paikallisuuden ja luomutuotannon mahdollisuuksia

Toimenpide-ehdotuksia Perunan vahvuudet ja niiden tunteminen: perunan käyttäjien perunatietouden lisääminen voimavaroja tiedotus- ja menekinedistämiskampanjoihin alkuperämaan merkitseminen kaikkiin perunatuotteisiin

Toimenpide-ehdotuksia Perunan laatu: auditoitujen laatujärjestelmien käyttö perunan käsittely- jakelu- ja jatkojalostusmenetelmien kehittäminen yhteistyömallien kehittäminen koko ketjussa varmistetaan laadukas siemenperunatuotanto

Toimenpide-ehdotuksia Taloudelliset toimintaedellytykset: yleisten perunantuotannon toimintaedellytysten ja peruskannattavuuden turvaaminen tukijärjestelmillä keinojen etsiminen perunan tuottamiseksi markkinatietoisemmin selvitetään mahdollisuus perustaa peruna-alan yhteistyöryhmä vuosittaisten ja viljelijöiden välisten sato- ja tulovaihtelujen alentaminen

Toimenpide-ehdotuksia Perunasektorin vastuullisuus: perunan viljely kestävästi pitkällä aikavälillä perunan hyvä kasvinterveydellinen tila: omavalvontaan sitouttaminen suomalaisen ruokaperunan jäljitettävyyden parantaminen kasvinsuojeluaineiden kestävän käytön kansallisen toimintaohjelman käyttö

Toimenpide-ehdotuksia Perunatutkimus ja -neuvonta: Vuoteen 2020 ulottuvan perunantutkimusohjelman laatiminen

Peruna-alan kehittämisohjelma Ajatus peruna-alan kehittämisohjelmasta syntynyt strategiatyön aikana Ohjelmaan voisi sisältyä erilaisia peruna-alaan liittyviä tutkimus- ja kehittämishankkeita Jos rahoitus varmistuu, hankkeet voisivat käynnistyä vuoden 2012 alussa

Peruna-alan kehittämisohjelma Ohjelmaan sisältyvien hanke-ehdotusten mahdollisia aihealueita: elinkeinon kilpailukyvyn kehittäminen ja kannattavuuden parantaminen alan toimijoiden yhteistyömuotojen tiivistäminen tutkimus- ja kehittämistoimien uusien rahoitusmallien luominen

Peruna-alan kehittämisohjelma Ohjelmaan sisältyvien hanke-ehdotusten mahdollisia aihealueita: kuluttajalähtöisen toimintatavan kehittäminen perunan lisäarvon kasvattaminen tuotannon vastuullisuuden edistäminen peruna- ja perunatuotteiden laadun turvaaminen