Lapsivaikutusten arviointi LAVA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
LUVALLISET POISSAOLOT
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
PePPi- hanke Vapaaehtoiset voimavarana sijaisperheiden tukemisessa
Yhteistyöryhmä maaseutupolitiikan tekijänä Pori Heli Siirilä Maaseutuasumisen teemaryhmä.
Asiakkaana sosiaalipalveluissa
Terveydenhoitaja opiskelijat Anna Peltomaa Tiia Vaak Metropolia AMK
Ronnie Djupsund Miten käy monialaisilta nuorten ohjaus- ja palveluverkostoilta rock’n roll.
Puhdas vesi jokaiselle lapselle
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
MRL:n tavoite …tavoitteena on järjestää alueiden käyttö ja rakentaminen niin, että siinä luodaan edellytykset hyvälle elinympäristölle sekä edistetään.
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
Kanuuna seminaari Seinäjoki  Aiemmissa malleissa lähtökohta, jossa määriteltiin hyvinvoinnin esteitä, joita sitten voitiin ratkoa  Toimintavalmius.
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Sosiaalisten vaikutusten arviointi SVA Ann Holm, Vaasan kaupunkisuunnittelu,
Lasten osallisuutta kartoittamassa
Diskurssi Oy YVA = YMPÄRISTÖVAIKUTUSTEN ARVIOINTIMENETTELY ü Menettely, jossa tuotetaan informaatiota suunniteltavan hankkeen ja sen vaihtoehtojen ympäristövaikutuksista.
Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelma
LAPSEN OIKEUDET.
Ohjeistus työntekijätiedoista
11. tammikuuta 2015Sini Korpinen 1 Lapsen oikeus tulla kuulluksi Sini Korpinen Puheenjohtaja Suomen Nuorisovaltuustojen Liitto –
MITÄ TIETOA JA OSAAMISTA LASTENSUOJELUTYÖ TARVITSEE? Lastensuojelun tila nyky-Suomessa Helsingin yliopisto Ylisosiaalineuvos Aulikki Kananoja.
Viestintäsuunnitelma
Ivan käytön arviointia perhepalveluissa Kätevä käyttää, tulee punnittua asioita monesta näkökulmasta ja mietittyä eri vaihtoehtojen vaikutuksia pitkälle.
Nuorten osallisuus Varkauden nuorisovaltuusto Wanuva.
OSAAMISALUE, KIT-vastaava täyttää Yhteisten tavoitteiden jälkeen jokaisen KIT-vastaavan tulee tehdä yhdessä oman osaamisaluepäällikkönsä kanssa sama taulukko.
1 Lastensuojelun tieto lapsesta Mirva Makkonen Kehittäjä-sosiaalityöntekijä Oulun seudun lastensuojelun kehittämisyksikkö.
Lapsen oikeudet kuvakäsikirjoitus
Miksi lasten suojelu hämmentää? mirja satka helsingin yliopisto
Lastensuojelulaki 1§-4§ Julia Koskimies 3B PowerPoint-esitys sisältää:
Lasten oikeudet. Lapsen oikeuksien sopimus Maailman laajin ihmisoikeussopimus Hyväksyttiin 1989, Suomessa voimaan maata hyväksynyt, vain Yhdysvallat.
Lapsen oikeuksien sopimus lapsivaikutusten arvioinnin perustana Esa Iivonen Parempien päätösten iltapäivä Lahti
N UORISOLAIN 8 §: N EDELLYTTÄMÄ NUORTEN OSALLISTUMINEN JA KUULEMINEN KUNNISSA Peruspalvelujen arviointi
Nuorisovaltuuston perustaminen.. Nuorten vaikuttamisesta on määrätty laissa Kuntien lakisääteinen velvollisuus on kuulla nuoria heitä koskevissa asioissa.
Vaihtoehdot session 12 oph 1 Vauvan pitäminen Sijaisvanhemmuus Adoptio Abortti.
1 Vammaislakien yhdistäminen Keijo Kaskiaho Kouvolan Vammaisneuvosto Keijo Kaskiaho.
Helena Törmi ”Painavaa asiaa” Lapsen ylipainon ehkäisy, ylipainoon puuttuminen ja perheen tukeminen.
Sosiaalinen markkinointi Monikulttuurinen ehkäisevä päihdekasvatus Ohjausryhmän suunnittelupäivä
Palveluiden käyttäjien oikeudet tietoihinsa “Anonyymin identiteetin ongelma” Tapani Tarvainen Electronic Frontier Finland ry.
Lapsen oikeudet toteutuvat arjessa
Esa Iivonen, johtava asiantuntija, MLL
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Sijaishuollon ohjauksen ja valvonnan malli – Kohti lapsikeskeistä ja lapsenoikeusperustaista toimintatapaa Susanna Hoikkala Erityisasiantuntija/Lastensuojelun.
Johtaja Jorma Kauppinen Opetushallitus EDUCA-messut
Lapsen näkemyksen huomioiminen iän ja kehitystason mukaan
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
ERITYISTAIDEKASVATUS
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Köyhyys ja lapsen oikeudet
LAPSEN OIKEUDET HUOMIOIVA HOITO ON LAPSILÄHTÖISTÄ JA OSALLISTAVAA: SYSTEMAATTINEN KIRJALLISUUSKATSAUS Tiina Marttila1,2 TtM, sh; Tarja Pölkki 3 TtT, dosentti,
LAPE Lasten ja perheiden palveluiden muutosohjelman tavoitteet ja toimeenpano Lasten- ja nuorisopsykiatrian koulutuskokonaisuus 31.8, 6.9, Seinäjoki.
KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN
Eveliina Karjalainen.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Lapsen osallisuus sosiaalityössä
Lapsi-ystävällinen kunta
Hyvinvointikertomustyö kunnissa ja alueilla
OSAAMISALUE, KIT-vastaava täyttää
Lapsivaikutusten arviointi Anne Hujala
Päätösten lapsivaikutusten arviointi
Kehitysvammahuollon yhteistyöpäivä
IDEA! Hyvinvointiklinikka
Lapsivaikutusten arviointi päätöksenteossa
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Jangsterit- nuoret hoivaajat meillä ja muualla -hanke
Kuntoutuksen perusteet
Arviointi, vaikutukset ja vaikuttavuus HYTE -työssä
Alkoholipolitiikkaa lapsinäkökulmasta
Yritysvaikutusten arviointi
Esityksen transkriptio:

Lapsivaikutusten arviointi LAVA 8.4.2019 Emmi Romppainen

Mistä on kyse? Päätöksiä valmisteltaessa tarkastellaan ja arvioidaan etukäteen esityksen vaikutuksia lasten hyvinvointiin ja kehitykseen (välittömät, välilliset) Tapa varmistaa YK:n lapsen oikeuksien sopimuksen edellyttämä lapsen edun ensisijainen harkinta lasta ja lapsia koskevassa päätöksenteossa Vaikutusten arvioinnilla tulee osoittaa millaisen tiedon, harkinnan ja valintojen perusteella esitykseen on päädytty, miten eri lapsiryhmät on huomioitu sekä miten mahdollisia negatiivisia vaikutuksia aiotaan seurata ja millaisin keinoin niitä voidaan lieventää

Perustana lapsen oikeudet Lapsen etu = miksi lapsivaikutusten arviointia tehdään Tavoitteena löytää lasten kannalta kussakin tilanteessa paras mahdollinen ratkaisu. Tämä edellyttää sekä myönteisten että kielteisten vaikutusten tunnistamista. Osallisuus = lapsen edun harkintaan kuuluu lasten näkemysten selvittäminen Ikä- ja kehitystason huomiointi (mitä kysytään, kuulemisen tavat). Lapsen etu ei ole sama asia kuin lapsen mielipide → lasten näkemysten selvittäminen ei riitä lapsivaikutusten arvioinnin tietopohjaksi; lapset eivät voi yksin arvioida lapsen oikeuksien toteutumista Yhdenvertaisuus = Eri lapsiryhmien tunnistaminen tiedon keruussa. Jokaisen lapsen oikeus tulla kuulluksi. Kasvu ja kehitys = Lapsen eri oikeudet näkökulmina arvioinnissa. Monitoimijaisuuden tarve.

”JOTTA TIEDETÄÄN MISTÄ PÄÄTETÄÄN” - Esa Iivonen

LAVAn portaat Tammelassa Positiivisten ja negatiivisten vaikutusten TUNNISTAMINEN Lasten ja/tai nuorten OSALLISUUS asian valmistelussa Suunnitelma negatiivisten vaikutusten SEURANNASTA ja LIEVENTÄMISESTÄ Valmis LAVA lautakunnan/hallituk-sen/valtuuston asialistan ehdotuksen liitteenä

Esityslistan esittelytekstissä esim: Jos positiivisia ja/tai negatiivisia vaikutuksia on, esityslistan liitteenä LAVA Päätöksen lapsivaikutukset On ___ Ei ___

LAVA –lomake Tammelassa (Alila 2018) RATKAISTAVA, PÄÄTETTÄVÄ ASIA: VAIKUTUKSET: Kuvaus siitä, miten negatiivisia vaikutuksia seurataan ja miten niihin pyritään vaikuttamaan: Positiiviset: Välittömät: Pitkäaikaiset: Negatiiviset:

Laaja vai suppea arviointi? Suppea, kun… Asia on tuttu ja ristiriidaton, ja tavoitteena on lähinnä järjestää olemassa oleva tieto, ei kerätä uutta. Ei vielä tiedetä, tarvitaanko laaja arviointi. Laaja, kun… Vaikutukset ovat merkittäviä. Päätös on hankala tai mahdoton perua. Tilanne on uusi, eikä kokemusta tai valmiita malleja ole. Mistä tiedän, kumpi? Esimerkiksi haastattelemalla asiantuntijoita ja vaikutusten kohteita. Joskus käytettävissä oleva aika rajaa arvioinnin suppeaksi. Tällöinkin on syytä kirjata näkyviin, mitä näkökulmia tai tietoa arvioinnista puuttuu

Joskus LAVA tulee tehdä laajasti pohtien vaikutuksia monelta kantilta. Suunnittele menetelmät, osallista (lapsilla on oikeus osallistua, mutta MYÖS saada tietoa itseään koskevista asioista, voidaan myös hyödyntää olemassa olevaa lapsilta kerättyä tietoa), kerää olemassa olevaa tietoa (esim. kouluterveyskyselyt tms), dokumentoi, esittele arvioionnin tulokset päätöksentekijöille, tiedota päätöksestä (myös lapsille), seuranta

Kiitos!