Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN"— Esityksen transkriptio:

1 KANSALAISKUULEMINEN 27.10.2016 PASI TURUNEN
LAKIVALIOKUNTA

2 (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 1987)
”PIENI” MUUTOS, JOLLA ON VAIKUTUSTA KAIKKEEN ”Nainen ja mies, jotka ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään, ovat kihlautuneet.” (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 1987) ”Kaksi henkilöä, jotka ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään, ovat kihlautuneet.” (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 2017)

3 MITÄ ON AVIOLIITTO? Kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia, mutta kaikki yhteiselämän muodot eivät ole avioliittoja. Sukupuolineutraali avioliittolaki perustuu virheellisen mielivaltaiseen käsitykseen avioliitosta, eikä siksi ole oikeudenmukainen.

4 (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 2017)
EPÄSUORAT KIELTEISET HEIJASTUSVAIKUTUKSET YHTEISKUNNALLISESSA ILMAPIIRISSÄ Jos tämä tulee voimaan: ”Kaksi henkilöä, jotka ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään, ovat kihlautuneet.” (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 2017) Tuleeko tästä vihapuhetta: ”Nainen ja mies, jotka ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään, ovat kihlautuneet.” (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 1987)

5 Maria Kaisa Aula Lapsiasiavaltuutettu
LAPSIVAIKUTUSTEN ARVIOINNIN LAIMINLYÖNTI ”Lopuksi muistutamme, että jos kansalaisaloite etenee lainvalmisteluun, on valmistelussa tehtävä nimenomainen lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arviointi perustuu lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaiseen vaatimukseen asettaa lapsen etu ensisijaiseksi kaikessa lapsiin kohdistuvassa päätöksen teossa. Myös oikeusministeriö suosittaa arvioinnin tekemistä ohjeissaan.” Jyväskylässä Maria Kaisa Aula
Lapsiasiavaltuutettu

6 ISÄ JA ÄITI – LAPSEN OIKEUDEN ENSISIJAISUUS
Sukupuolineutraali avioliittolaki heikentää lapsen luonnollista ihmisoikeutta isään ja äitiin, koska samaa sukupuolta olevien avioliitossa lapselta lähtökohtaisesti puuttuu kokemus molemmista vanhemmista. Sellainen avioliittolaki sementoi isättömyyden ja äidittömyyden lapsen normaalitilaksi avioliitossa.

7 ULKOINEN ADOPTIO EI OLE LAPSEN ETU
Vanhemman/vanhempien menetys on aina tragedia lapsen elämässä. Ei normaalitila. Siksi adoptiossa tulee erillisen lainsäädännön puitteissa tarjota korvaava kokemus isästä ja äidistä. Nimenomaan avioliittolakia ei pidä muuttaa sellaisten tilanteiden ehdoilla, jotka edustavat lapsen elämässä sattunutta onnettomuutta ja jotka ovat jättäneet hänet vaille toista sukupuolta olevaa vanhempaa. Ylivoimainen enemmistö suomalaisista (62%) pitää adoptiolapselle lähtökohtaisesti parhaana perhemuotona isän ja äidin muodostamaa perhettä (TNS Gallup,6/2014). Adoptio- sekä sijaisvanhemmat tekevät arvokasta työtä.

8 TUTKITUSTI PARASTA LAPSELLE
Samaa sukupuolta olevien parien kodissa kasvaneiden lasten kehityksestä on olemassa verraten vähän tutkimustuloksia ja nekin ovat ristiriitaisia. Vuosikymmenien sosiologinen laaja todistusaineisto sen sijaan osoittaa selvästi, että yleisesti ottaen lapsen kehitykselle parhaimman lähtökohdan muodostaa perherakenne, jossa lapsi saa kasvaa oman isän ja äidin mahdollisimman ehyessä avioliitosta.

9 TUTKITUSTI PARASTA LAPSELLE
”Sosiaalitieteiden todistusaineisto tukee voimakkaasti ajatusta eri sukupuolta olevien vanhempien tärkeydestä ihmisen kehitykselle, ja että isien panos lapsenkasvatuksessa on ainutlaatuinen ja korvaamaton …Meidän tulisi hylätä ajatus, jonka mukaan ’äidit voivat olla hyviä isiä’, samoin kuin meidän tulisi hylätä populaari ajatus … siitä, että ’isät voivat olla hyviä äitejä’ … Kumpikin sukupuoli on ytimeltään erilainen ja kumpikin on välttämättömän tarpeellinen ihmisen optimaaliselle kehitykselle, yhtä hyvin kulttuurisesti kuin biologisesti.” DAVID POPENOE Sosiologian professori, Rutgersin yliopisto.

10 MILLAINEN ON HYVÄ YHTEISKUNTA?
Sukupuolineutraali avioliittolaki poistaa laista sen viimeisen instituution, joka vielä opettaa yhteiskunnalle, että lapset ansaitsevat oman isän ja äidin. Hyvä ja oikeudenmukainen yhteiskunta pyrkii maksimoimaan lapsen oikeuden toteutumisen niin juridisesti, kulttuurisesti kuin yhteiskunnallisten instituutioidensakin välityksellä.

11 (YK:n lapsen oikeuksien julistus, 1959).
”Nainen ja mies, jotka ovat sopineet menevänsä avioliittoon keskenään, ovat kihlautuneet.” (Avioliittolaki, Luku 1,1 §; 1987) Ihmiskunnan velvollisuutena on antaa lapselle paras mitä ihmiskunta pystyy lapselle tarjoamaan. (YK:n lapsen oikeuksien julistus, 1959). Parasta mitä yhteiskunnallamme on lapselle tarjota, on oma isä ja äiti.

12 KIITOS


Lataa ppt "KANSALAISKUULEMINEN PASI TURUNEN"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google