Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET"— Esityksen transkriptio:

1 NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
MINÄ PÄÄTÄN! NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET

2 JOHDANTO Seksuaalioikeuksilla tarkoitetaan yksilöiden ja parien oikeuksia päättää omaan seksuaalisuuteensa liittyvistä asioista. Oikeus päättää läheisten suhteiden solmimisesta, avioitumisesta ja lasten saamisesta. Seksuaalioikeudet ovat ihmisoikeuksia, jotka kuuluvat jokaiselle ihmiselle ikään, sukupuoleen tai kansalaisuuteen katsomatta.

3 Nuorten seksuaalioikeuksia ovat:
Nuorten seksuaalioikeuksien tavoitteena on ja ne ovat tärkeitä koska………………….. Nuorten seksuaalioikeuksia ovat: 1. Oikeus elämään 2. Oikeus nauttia seksuaalisuudesta 3. Oikeus tietoon seksuaalisuudesta 4. Oikeus suojella itseään ja tulla suojeluksi 5. Oikeus seksuaaliterveydenhuoltoon 6. Oikeus osallistua

4 OIKEUS ELÄMÄÄN Oikeus elämään on ihmisoikeus.
Seksuaalioikeuksista puhuttaessa sillä tarkoitetaan itsemääräämisoikeutta – oikeutta olla oma itsensä ja tehdä itsenäisiä päätöksiä omaan seksuaalisuuteen liittyvissä asioissa. Jokaisella on oikeus nauttia omasta kehostaan ja seksuaalisuudestaan ilman perinteiden rajoittavia tulkintoja, syrjintää tai kiusaamista.

5 OIKEUS NAUTTIA SEKSUAALISUUDESTA
Jokaisella on oikeus valita, haluaako avioitua tai pysyä naimattomana sekä oikeus perhesuunnitteluun (lasten saamisen rajoittamiseen ja ajoittamiseen). Oikeuteen nauttia seksuaalisuudesta kuuluu oikeus osoittaa seksuaalista halukkuutta sekä oikeus peräytyä ja kieltäytyä missä tahansa seksuaalisen tapahtuman vaiheessa. Ketään ei saa vahingoittaa eikä alistaa.

6 Tyttöjen aktiivinen seksuaalisuus on monissa kulttuureissa tabu ja myös avioliiton ulkopuolista seksiä pidetään monissa kehitysmaissa pahana. Joissakin muslimimaissa aviorikoksesta voidaan tuomita jopa kuolemaan. Joissakin kehitysmaissa vanhemmat naittavat tyttärensä taloudellisista syistä. Lapsiavioliitto on ihmisoikeusrikkomus, joka vaarantaa tyttöjen henkisen ja fyysisen kehityksen, johtaa usein liian varhaisiin raskauksiin ja estää tyttöjen koulunkäynnin.

7 OIKEUS TIETOON SEKSUAALISUUDESTA
Tämän oikeuden piiriin kuuluu oikeus tietoon ehkäisymenetelmistä, seksitaudeista ja nuorten omista oikeuksista. Monissa kulttuureissa nuorten seksuaalisuus on tabu, josta vaietaan. Seuraukset ovat vakavia: Nuoret ovat sukupuolitautien suurin riskiryhmä: Puoli miljoonaa nuorta saa seksitaudin joka päivä Yli puolella kehitysmaiden nuorista on väärää tietoa hivin tartuntatavasta Homoseksuaalien syrjintä ja marginalisointi

8 OIKEUS SUOJELLA ITSEÄÄN JA TULLA SUOJELLUKSI
Jokaisella nuorella on oikeus suojella itseään ja tulla suojelluksi suunnittelemattomilta raskauksilta, seksitaudeilta ja seksuaaliselta hyväksikäytöltä. Yksi vakavimmista seksuaalioikeuksien loukkauksista on tyttöjen sukuelinten silpominen. Ihmiskauppa ja tyttöjen myyminen morsiamiksi rikkoo tätä seksuaalioikeutta.

9 OIKEUS SEKSUAALI-TERVEYDENHUOLTOON
Nuorilla on oikeus seksuaaliterveydenhuoltoon, joka on luottamuksellista, korkeatasoista ja johon nuorilla on varaa. Turvattomat abortit ovat yleisimpiä maissa, joissa abortti on lailla kielletty tai joissa terveydenhuollon palveluja ei ole saatavilla. Turvattomat abortit ovat erittäin vaarallisia tytöille tai naisille.

10 OIKEUS OSALLISTUA Nuorilla on oikeus osallistua nuoria koskettavien päätösten tekoon seksuaaliterveysasioissa. Koulunkäynti on merkittävin seksuaalioikeuksien toteutumista edistävä tekijä. Maailmassa on yli sata miljoonaa lasta, jotka eivät pääse kouluun. Lukutaidoton nuori on muiden armoilla.

11 LUE LISÄÄ! www.vaestoliitto.fi/kansainvalisyys


Lataa ppt "NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google