Siun soten päihdeohjelma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Yhdessä työkyvyn tukena – TELAn koulutuskiertue
Advertisements

Työnantajan velvollisuudet käytännössä
LUVALLISET POISSAOLOT
Hyvää työpäivää!.
Varhainen puheeksiotto/ varhaisen tuen malli
Tolkkua työaikoihin – kampanjan lähtötasokyselyn tuloksia Tarja Arkio Asiantuntija.
Hallituksen esitys 67/ / Pirkko Mäkelä-Pusa.
Maks Larionov DP11LA.   Oppilaitoksen tietojärjestelmien, tietoverkkojen ja näiden välityksellä käytettävien viestintämenetelmien, kuten sähköpostin,
Työsuojelu Henkilökohtaisen avun miniseminaari
PÄIVÄKODIN HENKILÖSTÖN TYÖAIKA Laadittu
Yliopistojen 26. työsuojelupäivät 9. –
TYÖTERVEYSHUOLTO Liisa Lempiäinen Työterveyshuollon ylilääkäri
Työturvallisuus ja sairastuminen
ERILAISIA TYÖSUHTEITA JA TYÖNTEON MUOTOJA
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki Sosiaali- ja terveysministeriö ja Euroopan sosiaalirahasto Pirkko Mäkelä-Pusa Kuntoutussäätiö.
YHDISTYSTYÖNANTAJAN JÄRJESTÄMÄ TYÖTERVEYSHUOLTO KÄYTÄNNÖSSÄ
Työolosuhteiden järjestelytuki
Työssä olemassa olevalla työkyvyllä Työssä jatkamisen tuki ja osatyökykyratkaisujen edistäminen.
VARHAINEN AVOIN YHTEISTYÖ Eettiset periaatteet Valtakunnallinen VARPU-verkosto Tutkimusprofessori Tom ARNKIL / Terveyden ja hyvinvoinnin.
Tietoturvallisuus osa 6
Ohjeistus työntekijätiedoista
Hannu Eeva1 VARSINAIS-SUOMEN OAY-PIIRI Yhdistysten neuvottelupäivät , Silja Europa.
Työsuhteen solmiminen ja päättäminen
SAK:n luottamusmieskonferenssi Kiljava YT-paja.
Työstressi ja kuormitus haltuun - Keskeistä lainsäädäntöä
Kuntoutuspalveluohjaus – työkyvyn tukemisen prosessi
Yhteistoimintalaki ja Yt:n organisointi
TYÖSUHTEEN ALUSSA: Työelämän pelisääntöjä
Väkivaltatilanteissa toimiminen ja tilanteiden käsittely
Hoitoonohjaus – syntipukin kohtalo vai mahdollisuus parannukseen? Projektipäällikkö Antti Hytti, Elämäntapaliitto , Helsinki.
Työkyvyn tukemisen keinot työpaikalla ja kuntoutukseen ohjaaminen
Palautteenanto, puuttuminen ja puheeksi ottaminen:
JAMIT-hanke Työurien jatkamisen tuki
Uuden työntekijän perehdyttäminen
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
T Tietoliikenneverkon ja sähköpostin käytön ja valvonnan yleisohje Lisätietoa: intranetista: hakusana ’tietoturvallisuus’ Vastuuhenkilö N.N., yhteystiedot.
Työolosuhteiden järjestelytuki Laki julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta 10 luku 3 § VnA JTYPL, 9: Ohje JTYPL, sivut 275, , ja.
Tarpeen mukaiset palvelut... Asiakkaiden tarpeen mukaiset päätökset päätösten mukaiset palvelut, toteutuneen palvelun mukainen laskutus… Tiedotus, neuvonta.
Aulikki Otranen1 Kehittämis- ja neuvottelupäivä
Koulutusyhteistyöpäivä Henkilöstöjohtaja Timo Tammilehto.
Rikostaustaotteen esittämisen toimintakäytänteet sosiaali- ja terveysalan tutkinnoissa
Työntekijä Poissaolon tarve syntyy Sairaus tai vamma Muu syy Äkillinen, lyhytaikainen työkyvyttömyys Sairaus vaatii käynnin terv.huollossa Hakee palkatonta.
RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ
Henkilökierto valtionhallinnossa
Huumausainetestauksen keskeiset periaatteet opiskeluterveydenhuollossa
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
NÄYTÄ TÄMÄ DIA: JOHDANTO
TYÖLLISTYMISEN EDISTÄMINEN ASUKASTUVILLA
Korvaavuuden, sisällyttämisen ja vapautuksen prosessi
Määräys käyttöoikeuksien perusteista
Nuoret ja työlainsäädäntö
Ohje epäasiallisen kohtelun ehkäisyyn ja käsittelyyn
Työkykyä edistävä toiminta
Palautteen anto, puuttuminen ja puheeksi ottaminen
Yhteistoiminta ei rajoita työnantajan työnjohto-oikeutta
Asiakasturvallisuus ja ammattitoiminta
Arto Mustajoki Onko työsuojelu pykäliä vai vuorovaikutusta?
Uraohjauspalvelut työkyvyn muutostilanteissa
Työssä olevan työ- ja toimintakyvyn arviointi työterveyshuollossa
Työikäisten kuntoutus
YKSOTE-kuormitus 2017–18 -hankkeen koordinaattori
OTE maakunnassa – Polut kuntoon
TYÖTURVALLISUUS.
Suomen Ensiapukoulutus
Esittäjän nimi ja päivämäärä
Periaatteita.
Miten tunnistan psykososiaaliset kuormitustekijät?
Webcast klo Koulutus työelämää koskevista yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolain muutoksista Vuoden 2015 alussa tuli voimaan uusi yhdenvertaisuuslaki.
Työhyvinvointia varhaiskasvatuksessa
Terveyttä työpaikoille – suositukset
Esityksen transkriptio:

Siun soten päihdeohjelma Esitys henkilöstöryhmälle 11.12.2018

1. Lähtökohdat ja soveltaminen Päihdeohjelma on laadittu yhteistyössä työntekijöiden ja työnantajan kanssa. Työpaikalla on kiellettyä väärinkäyttää päihdyttäviä aineita tai työskennellä päihtyneenä. Kiellettyä on myös työskennellä krapulassa/vieroitusoireissa niin, että se vaikuttaa heikentävästi työkykyyn. Esimiehen vastuulla on puuttua havaittuihin päihteiden väärinkäyttötapauksiin päihdeohjelmassa kuvatun menettelytavan mukaisesti. Tilanteet käsitellään viipymättä, asianmukaisesti ja tasapuolisesti. Kaikki toimenpiteet tehdään kirjallisena. Henkilöstöpalvelujen, työsuojelun ja työterveyshuollon asiantuntijat ovat esimiehen, työntekijän ja työyhteisön käytettävissä ongelmatilanteiden selvittämisessä ja jälkipuinnissa. Päihdeohjelmaa sovelletaan jokaiseen Siun soten työ- ja virkasuhteessa olevaan. Päihdeohjelma on voimassa aina, kun työnantajan työsuojeluvastuu on voimassa, myös etä- ja matkatöissä. (Huom! Opiskelijoita koskeva SORA-ohjeistus) Määrittelyt: päihde, päihteiden väärinkäyttö, päihdeongelma, huumausaine, huumausainetestaus

2. Vastuut Työnantaja Esimies Työntekijä Työyhteisö Työsuojeluhenkilöstö ja luottamusmiehet Työterveyshuolto

3. Päihdeongelman havaitseminen ja varhainen puuttuminen Päihdeongelmiin tulee puuttua viimeistään siinä vaiheessa, kun päihteiden käytön seuraukset näkyvät työpaikalla. HUOM! Tästä luvusta puuttuu viittaus HAVAHUun, vaikka se on varhaisen puuttumisen toimintamalli Siun sotessa. Marin muutosesitys: Luvun 3 voi oikeastaan poistaa kokonaan. Nämä asiat tulevat ilmi aiemmissa luvuissa – ja niitä voidaan vielä täydentää tarvittaessa.

4. Päihdetestauksen periaatteet ja soveltaminen Huumausainetestauksissa ja huumausainetodistusten käsittelyssä noudatetaan yksityisyyden suojasta työelämässä annettua lakia (759/2004), työterveyshuoltolakia (1383/2001) sekä sosiaali- ja terveysministeriön antamia suosituksia. Alkometritutkimuksesta ei ole säännöksiä laissa. Työntekijöiden tasapuolisen kohtelun vuoksi on tärkeää, että päihdetestauksissa noudatetaan aina tämän päihdeohjelman menettelyohjeita. Huumausainetestauksen mahdollisuudesta tulee ilmoittaa työnhakijalle ennen palvelussuhteen alkua sekä ennen työtehtävien muuttamista silloin, kun työntekijän tehtävät muuttuvat sellaisiksi, joissa huumausainetestaus on mahdollista. Huumausainetestauksen kustannuksista vastaa työnantaja. Jos työntekijä ei toimita työnantajan vaatimaa todistusta, vastaa hän itse todistuksesta aiheutuneista kustannuksista.

…edellinen jatkuu… Huumausainetestiä koskeva todistus vaaditaan palvelussuhteen alussa tai tehtävien muuttuessa seuraavissa tehtävissä työskenteleviltä henkilöiltä: apteekissa työskentelevät erityistä suojelua tarvitsevien asiakkaiden kanssa yksintyöskentelevät turvallisuustehtävissä työskentelevät työntekijät, jotka pystyvät antamaan käyttöoikeuksia kulunvalvontajärjestelmään tai muokkaamaan kulunvalvontaoikeuksia ammatikseen ajavat Todistuksen toimittamisvelvollisuus koskee vakituiseen palvelussuhteen tulevien lisäksi myös väh. 2 kk mittaisiin määräaikaisiin palvelussuhteisiin tulevia työntekijöitä. Vaaditun todistuksen toimittamatta jättäminen on este toimia ko. tehtävässä.

…edellinen jatkuu… Huumausainetestiä koskeva todistus voidaan vaatia palvelussuhteen aikana: kaikilta Siun soten työntekijöiltä, kun yksityisyyden suojasta työelämässä annetun lain (759/2004) 8 §:n edellytykset täyttyvät. Toimialuejohtajat määrittelevät nämä työtehtävät alueellaan. Huumausainetestiä koskeva todistus palvelussuhteen aikana (kun kyse ei ole työtehtävien muutoksesta) voidaan vaatia ainoastaan tilanteissa, joissa työnantajalla on perusteltu epäily päihteiden vaikutuksen alaisena työskentelystä tai päihderiippuvuudesta ja testaaminen on välttämätöntä työntekijän työ- tai toimintakyvyn selvittämiseksi.

5. Päihteiden väärinkäyttötilanteiden selvittäminen erilaisissa tilanteissa Jos esimies epäilee huumeiden väärinkäyttöä tai huumeriippuvuutta, mutta työntekijä työskentelee tehtävässä, johon huumausainetestausta ei sovelleta, menetellään HAVAHU-toimintamallin mukaisesti. Työntekijä lähetetään työkykyarvioon. Jos esimiehelle syntyy perusteltu epäily työntekijän päihderiippuvuudesta, tulee esimiehen ottaa asia puheeksi työntekijän kanssa virka-aikana. Keskustelun yhteydessä esimies voi pyytää työterveyshuollosta lähetteen huumausainetestiin, mikäli epäilee työntekijällä huumausaineriippuvuutta. Testissä on tällöin käytävä välittömästi lähetteen valmistumisen jälkeen. Ehdotus: Poistetaan tämä luku kokonaan ja kirjataan asiat suoraan seuraavaan lukuun.

6. Menettelyohjeet päihteiden väärinkäyttötilanteisiin Ks. Pikaohje!

7. Puheeksiotto ja hoitoonohjaus Ks. Pikaohje!