Yksikön toimintasuunnitelma

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VKK-Metro Katse lapseen –hankkeen tutkimusyksiköiden omat kehittämiskohteet Hankekausi
Advertisements

KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Harvialan koulu ja päiväkoti
Katso Aitolasta lisää:
Kainaston ryhmiksen Varhaiskasvatussuunnitelma Ryhmis aloitti toimintansa elokuussa Tiloissa toimii kaksi ryhmää, Kissankellot ja Kehäkukat. Molemmissa.
Varhaiskasvatus monikulttuuriseksi
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
4-vuotiaan lapsen havainnointi neuvolassa
LIIKUNTAKASVATUKSEN PERIAATTEET 1. Lapsilähtöisyys 2. Avoimuus 3. Vapaaehtoisuus 4. Elämyksellisyys 5. Päätäntämahdollisuus 6. Omatoimisuus.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Tervetuloa esiopetusiltaan!
Viestintäsuunnitelma
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
Varhaiskasvatuksen asiakaskysely päiväkodit ja esiopetusyksiköt
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Tähän tarvittaessa otsikko Kysely esi- ja perusopetuksen huoltajille Kirkkonummella
PERUSOPETUKSEEN VALMISTAVA OPETUS ESIKOULUSSA
Killon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Killon päiväkoti Tällä paikalla on avattu Killon lastenseimi toukokuussa 1950 Killon uusi päiväkoti valmistui.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
Hyvä tuutori, parempi ryhmä Tuutorikoulutus 2016 © 2016 Johanna Tikkanen |
MITÄ LAAJA-ALAINEN OSAAMINEN JA OPPIMISKOKONAISUUDET TARKOITTAVAT ESIOPETUKSEN ARJESSA? Huom! Esityksestä on poistettu valokuvat.
 Tiilimäen päiväkodin toiminta-ajatuksena on luoda turvallinen, lämmin sekä kodinomainen ilmapiiri. Haluamme luoda lapsen itsetunnon myönteistä kehitystä.
Pohjois-Suomen Lasten Kaste -hanke Oulun eteläisen alueen osakokonaisuus Sirkka Kiilakoski Toimiva arki, hyvinvoiva lapsi -seminaari.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
LAPSEN ESIOPETUSSUUNNITELMA Lapsen nimi Esiopetuspaikka ja toimintavuosi Esiopetuksesta vastaava opettaja Syntymäaika HuoltajuusYhteishuoltajuusYksinhuoltajuus.
VESIKANSAN KOULUT KE klo ja 19.00, Paimelan koulun sali 1.
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
ESIOPS 2016 Lasten ja huoltajien osallistaminen
Miksi kannattaa tulla ensi vuonna foorumiin Joensuuhun?
LAUKAAN KUNTA Varhaiskasvatussuunnitelma
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
VASU:n jalkauttaminen Raumalla
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Valmennustoiminnan strategia – Vastuullisesti huipulle
TAIDELÄHTÖISTEN MENETELMIEN KÄYTÖN LISÄÄMINEN PÄIVÄKODISSA
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
Vasuterveiset Mänttä-Vilppulasta - Merja Leppämäki & Sanna Nieminen –
P05 ja P06 toimintasuunnitelma
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Vanhempainilta
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Näin arvioimme tiimin toimintaa
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
Pääkaupunkiseutu Varhaiskasvatuksen asiakaskysely TULOSTEN YHTEENVETO
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Jatkossa varhaisen tuen perhetyö
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Yksikön toimintasuunnitelma
Työtämme ohjaavat yhteiset arvot
Tasa-arvotoimikunta Varhaiskasvatuksen hakuprosessista
Yksikön toimintasuunnitelma
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatus
Vy Kaisaniemen toimintasuunnitelma
Esityksen transkriptio:

Yksikön toimintasuunnitelma Varhaiskasvatusyksikkö Alppimaja

Oppiva yhteisö toimintakulttuurin ytimenä Varhaiskasvatusyksikkö Alppimajassa on kuusi kotiryhmää. Neljä kotiryhmää toimii päätalossa Castreninkadulla ja kaksi esiopetusryhmää Kallion koulun rakennuksessa Neljännellä linjalla. Jokaisessa kotiryhmässä työskentelee lastentarhanopettaja ja lastenhoitaja työpareina. Yhdessä päätalon kotiryhmässä työskentelee päiväkodin johtaja lastentarhanopettajana, kaksi lastenhoitajaa ja ryhmäavustaja. Lastentarhanopettaja vastaa esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen toteuttamisesta. Erityislastentarhanopettajan työaika jakautuu kahden esiopetusryhmän välillä.

Päätalon kotiryhmissä on eri-ikäisiä lapsia (ns. sisarusryhmä) Päätalon kotiryhmissä on eri-ikäisiä lapsia (ns. sisarusryhmä). Ajatuksena on, että lapsi saa olla samassa ryhmässä samojen lasten ja työntekijöiden kanssa jopa esiopetuksen alkuun saakka. Tarvetta siirrellä lapsia ryhmästä toiseen ei synny, ja pitkäaikainen yhteistyö lasten, vanhempien ja työntekijöiden välillä on mahdollista. Sisarusryhmässä lapset voivat oppia toimimaan yhteistyössä erilaisten ja eri-ikäisten kanssa. Nuoremmat oppivat vanhemmilta lapsilta, ja vanhemmat lapset saavat vahvistusta itsetunnolle ja osaamiselle kun voivat toimia mallina ja opastajana. Toimimme pääsääntöisesti pienryhmissä, jotka muodostetaan iän ja kehitystason mukaan. 28.12.2018 Etunimi Sukunimi

Leikkiin ja vuorovaikutukseen kannustava yhteisö Päivittäin lapsilla on tilaisuuksia kertoa, kuunnella, tunnistaa ja sanoittaa tunteita, oppia ja käyttää käsitteitä jne. Osoitamme lapselle hänen merkityksensä osana yhteisöä Huolehdimme, että jokainen lapsi on aktiivinen toimija ja osallinen yhteisissä puuhissa ja leikissä Tuemme lasten vuorovaikutustaitoja toimimalla mallina ja auttamalla ratkaisemaan mahdollisia ristiriitoja. Käytössämme on mm. MiniVerso-malli Työntekijä havainnoi, tukee ja ohjaa leikkiä sekä innostaa ja motivoi uusiin leikkeihin. Hän esim. lukee leikin aiheeseen sopivan kirjan, tuo inspiroivaa materiaalia jne. Näin hän mahdollistaa leikin kehittymisen sekä tarjoaa uusia leikkejä niin sisällä kuin ulkona.

Osallisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo Kuuntelemme ja havainnoimme lapsia, jokainen tulee huomioiduksi ja kuulluksi päivittäin. Vasu- ja leops-keskusteluissa sovitut tavoitteet, henkilökunnan tekemät havainnot sekä lasten kanssa käydyt keskustelut eli lasten mielenkiinnon kohteet näkyvät erityisesti ryhmän toiminnan suunnitelmassa. Kaikilla on yhtä suuri vaikutus ryhmän ja sitä kautta koko päiväkodin toimintaan. Jokaisella lapsella on samat mahdollisuudet ja velvollisuudet. Lapsi saa päättää omista asioistaan ja hänen identiteettiään kunnioitetaan, ja hän oppii ottamaan huomioon toisten tarpeet, toiveet ja ehdotukset

Oppimisympäristö Päätalon sisä- ja ulkotiloja käytetään yhteisesti sovitun aikataulun mukaisesti. Sisällä eri tiloilla on oma luonne, jolloin oppimisympäristö tukee lasten leikkiä omalla tavallaan. Tilajaolla tuemme lasten toimintaideoita ja sitoutumista. Toiminnan prosessit ovat nähtävissä tiloissa ja lapsilla on runsaasti mahdollisuuksia vaikuttaa oppimisympäristöön, esim. rakentamalla pitkäkestoisia leikkikokonaisuuksia. Tiloissa otetaan huomioon eri-ikäisten lasten tarpeet. Ulkotilat muuttuvat ja muokkautuvat mm. vuodenaikojen mukaan. Yhteistyössä vanhempien kanssa on rakennettu uudenlaisia, muokkautuvia liikkumismahdollisuuksia, esim. tasapainoiluköysi ja kangaspesä Käytämme aktiivisesti sekä lähiympäristön tarjoamia mahdollisuuksia oppia että pidempiä retkiä kauemmas sekä ajallisesti että paikallisesti. Käymme säännöllisesti lähikirjastossa, lähipuistoissa, metsässä (Metsämörri asuu Taivaskalliolla) ja teeman mukaisissa retkikohteissa. Retkillä käydään kaikissa kotiryhmissä viikoittain, nuorimmat lähiympäristössä, vanhemmat kauempanakin

Toiminnan arviointi ja kehittäminen Toimintavuonna 2017-18 haluamme erityisesti keskittyä toimintakulttuurin perusrakenteiden tarkasteluun ja niiden kehittämiseen. Sisarusryhmiin siirtymisellä ikäjakoisten ryhmien sijaan olemme halunneet rauhoittaa lasten kasvuympäristöä jatkuvilta muutoksilta ja huolehtia henkilökunnan jaksamisesta työn jatkuvuudella ja pitkäjänteisellä suunnittelulla. Huoltajat ovat olleet tähän saakka tyytyväisiä muutokseen. Olennainen osa perusrakenteiden toimivuutta on oppimisympäristön toimivuus ja muuntuvuus Vuodenvaihteessa 2017-18 arvioimme ryhmärakenteiden toimivuutta ja oppimisympäristöä. Teemme jatkosuunnitelman rakenteiden edelleen kehittämiseksi. Arvioinnin välineinä käytetään lasten havainnointia ja haastatteluja, keskusteluja huoltajien kanssa ja henkilökunnan työhyvinvointikyselyä.

Yhteistyö ja viestintä Huoltajat osallistuivat toimintasuunnitelman tekoon mm. vanhempainillassa 11.10.2017, sekä oman lapsen varhaiskasvatussuunnitelmaa laadittaessa Päivittäiset keskustelut tuodessa ja hakiessa on tärkeä osa yhteistyötä Osa kotiryhmistä lähettää viikoittain, osa hieman harvemmin kuitenkin vähintään kuukausittain sähköpostitse viestin, jossa kuvaillaan ja arvioidaan toteutunutta toimintaa sekä kerrotaan suunnitellusta toiminnasta. Esiopetusryhmistä lähetetään sähköpostitse kuukausikirje, jossa kuvaillaan ja arvioidaan toteutunutta toimintaa ja liitetään se oppimiskokonaisuuksiin, sekä kerrotaan suunnitellusta toiminnasta Viestit tulostetaan myös ilmoitustaululle sekä tarvittaessa perheille Sekä päätalossa että esiopetuksessa toimii vanhempaintoimikunta. Yhdessä vanhempaintoimikunnan kanssa on suunniteltu yhteisiä tapahtumia, esim. pihatalkoot syksyllä ja pipari-ilta joulun alla. Muita säännöllisiä yhteistyökumppaneita ja –muotoja ovat Neuvola päiväkodissa-malli, 4hyve yhdessä terveydenhuollon kanssa, Kallion koulun kanssa tehtävä yhteistyö erityisesti esiopetuksessa

Lapsen varhaiskasvatuksen aloittaminen Päiväkotiin tutustuminen aloitetaan jo ennen päivähoidon aloitusta. Perheen ja lapsen tilanteesta riippuen tutustuminen voi kestää eri mittaisia aikoja. Usein, jos lapsella ei ole aiempaa kokemusta päivähoidosta tai muusta syystä, lapsi ja vanhempi tulee yhdessä seuraamaan ja osallistumaan päiväkodin toimintaan. Aluksi lyhyitä aikoja, myöhemmin pidempään. Henkilökunnan vastuulle lapsi voi jäädä vasta hoitosuhteen jo alettua. Aloituskeskustelu käydään joko tutustumisjakson aikana tai välittömästi päivähoidon alettua. Tutustumisjakson ja keskustelun tavoitteena on luottamuksen ja turvallisuuden tunteen syntyminen lapselle ja vanhemmalle. On helpompi tuoda lapsi päiväkotiin, kun tuntee henkilökuntaa ja tietää, mitä siellä tapahtuu. Päiväkotiin saa tulla sellaisena kuin on. Sisarusryhmäjärjestelyllä olemme halunneet toimia siten, ettei lapsilla yleensä ole tarvetta siirtyä ryhmästä toiseen ennen esiopetuksen alkua