KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
VIRTUAALIMATKA MAAILMAN YMPÄRI
Advertisements

Turun normaalikoulu - opetussuunnitelmaa yhteisöllisesti
Kymentaan koulun TVT-STRATEGIA Tämä vuonna 2006 luotu strategia on käytössä toistaiseksi..
Lausteen koulun TVT-STRATEGIA
Teknologia nyky-yhteiskunnassa Eveliina ja Ellimaija.
TVT ja SoMe Jonna ja Johanna.
JanakkalaTiina Sarisalmi Kansainvälinen toiminta osana opetussuunnitelmaa ja koulutyötä.
TOP-keskus 2003 Turun 6-luokkalaisten TVT- taitotasokartoitus, kevät 2003 Turun kaupungin Tieto- ja viestintätekniikan TVT - opetuskäytön strategia -asiakirjassa.
TURUN KOULUJEN 6. LUOKAN OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN KÄYTTÖTAITOKARTOITUS KEVÄT 2005 TOP-KESKUS Turun opetustoimi 2005.
Kaustisen seutukunnassa on 29 erillistä perusopetuskoulua luokat perusopetuskoulua luokat 7-9 (yläasteet) 4 lukiota.
MUSIIKIN PERUSTEET SML 2013 Musiikin perusteet on yksi opetussuunnitelman perusteiden (OPH 2002) opintokokonaisuus. Se määritellään sisältöalueittain seuraavasti:
TASKU Mitä on kielitietoinen opetus? Mikä on kielitaidon taitotaso?
Verkko-opetuksen laatu yliopisto-opetuksessa Vopla-hankkeen esiselvityksen tulokset Janne Sariola, HY Annikka Nurkka, LTY Sari Tervonen, KuY Verkko-opetuksen.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
Kangasalan koulujen tieto- ja viestintätekniikan suunnitelma
Oppilaan päättöarviointi perusopetuksessa. 2 Nykyiset linjaukset…  Oppilaan oikeusturvan kannalta on tärkeää, että päättöarvosanat on annettu samoin.
Tytöt teknologian taitajiksi
2014 Outi Kokkonen ja Kirsi Urmson
”Mutta kuka tekisi minulle ne kysy- mykset…” - miten onnistuu tiedonhankinnan opetus? ITK
Tieto- ja viestintätekniikka eri oppiaineiden opetuksessa AO-koulutuksen perusharjoitteluinfo Olli Vesterinen, Sokla Mediakasvatuskeskus.
Myllypuron yläaste Tervetuloa!
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Uudistuuko kemian opetus? Marja Montonen MMO Kemian opiskelijat yleissivistävässä koulutuksessa Ympäristö ja luonnontieto (1- 4) opp.
Pornaisten OPS-veso mika waltarin koululla
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus Leena Hiltunen Yliassistentti (OPE)
Ops seminaari Askola.
Mediataito 8lk 1.Viestintä ja mediataito (velvoite)velvoite 2.Mediakasvatus Oulun normaalikoulussa (laadukas ohjelma)laadukas ohjelma 3.Kuvataide: Kuvaviestintä.
G.Taliacotius: Plastiikkakirurgiaa 1598 Tankens bilder : om människors vilja att synliggöra kunskap och idéer
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Seppo Mentula ops-koordinaattori Tuusula 2016 Opetussuunnitelma uudistuu.
Pedagoginen muutos Mitä se meiltä edellyttää?. Case Finland 2016 Yleinen osaamistason lasku, osaamisen polarisoituminen Matematiikan osaamistason lasku.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Osaamisen ja sivistyksen asialla eNorssi 5v –juhlaseminaari Hämeenlinna TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN VAKIINNUTTAMINEN Irmeli Halinen.
Erikoisluokkatoiminta. Yleistä erikoisluokkatoiminnasta erikoisluokkatoiminta on tavoitteellista, erikoisluokan opetussuunnitelman mukaista opetusta oppilas.
Arviointi ja monipuoliset oppimismenetelmät. Peruskoulu  Perusopetuslain mukaan oppilaan arvioinnin tehtävänä on ohjata ja kannustaa opiskelua sekä.
OPS 2016 Kunnan strategia Opetussuunnitelman perusteet Kunta KeSu.
Opetussuunnitelma muuttuu MITÄ SE TARKOITTAA?. Opetussuunnitelma tuo oppilaalle lisää vapautta ja vastuuta.
LUKION OPETUSSUUNNITELMAUUDISTUS LOPS 2016
Ops-iltapäivä
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Uuden opetussuunnitelman mukainen arviointi Mukkulan koulussa
Tutoropettajien koulutus ja toiminta
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
MIKÄ ON OPETUSSUUNNITELMA?
Opetussuunnitelma uudistui- mikä muuttuu?
Ainetyöryhmien työn aloitus
Kieli itseilmaisun välineenä
© Petteri Elo OPS-koulutus 2016
Opettajasta/kouluttajasta (oppimisen) ohjaajaksi
Mikä käsityön opetuksessa muuttuu?
OPSISSA JA OPSISTA Opetussuunnitelma 2016.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Opetussuunnitelma uudistui – mikä muuttuu?
7lk:n arviointi.
Mikä on monialainen oppimiskokonaisuus?
Opetustoimi osana Jyväskylää
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
Oman äidinkielen opetus Porvoossa
Tietotekniikan aineenopettajankoulutus
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Yhdessä opettaen -PIENTEN LASTEN KOULU TERVETULOA KOULUTUKSEEN!
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Tulevaisuuden koulu 2016 peItsarin koulu
Oppilaat ja opetussuunnitelma 2016.
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
VALINNAISET AINEET Piirros Mika Kolehmainen.
Opeka-kysely 2016 Opeka on verkkopohjainen työkalu, jolla opettajat ja koulu voivat arvioida koulunsa tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön tasoa.
Esityksen transkriptio:

KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA   1 Taustaa   Keväällä 2002 teimme alustavasti Kettulan koulun tieto- ja viestintätekniikan strategian yhteisesti koillisen alueen koulujen kanssa. Seuraavassa on esitelty visio sekä tavoitteet ja toimenpiteet tuleville vuosille. 1.1 Visio   Tieto- ja viestintätekniikkaa käytetään opetukseen ja oppimiseen pedagogisesti mielekkäällä tavalla. Oppilaitos: - riittävä ja toimiva laitekanta opetuksen toteuttamiseksi Opettajat: - koulutettuja ja valmiita tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiä - siirtävät tvt-osaamistaan oppilaille - käyttävät aktiivisesti tvt:aa opetuksessaan ja sen suunnittelussa - opettajilla on tekniset edellytykset käyttää tvt:aa koulussa ja/tai kotona Oppilas: - oppii tvt:n luonnollisena osana viestintää ja oppimista - osaa hyödyntää ja käyttää tvt:aa oppimisprosesseissaan ja -tuotoksissaan - pystyy luomaan kontakteja toisiin oppilaisiin lähellä tai kaukana - oppii arvioimaan löytämiensä tietojen luotettavuutta

KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA 1.2 Kettulan koulun tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet Toimenpiteet Oppilaitos huolehtii opettajien riittävästä tvt- kouluttamisesta tekniset ja pedagogiset tukipalvelut kuntoo kiinnitetään huomiota atk-tilan toimivuuteen riittävä ja toimiva laitekanta ja muu välineistö (esim. cd-romit) opetuksen toteuttamiseksi kaupunki tarjoaa opettajille tvt-koulutusta teknisten ja pedagogisten tukipalvelujen kehittäminen atk-tilojen tarkistaminen ja tarvittavien muutosten toteuttaminen pyritään uudistamaan laitekantaa ja ohjelmistoja koulun määrärahojen puitteissa uusien opetusohjelmien ja cd-rommien hankkiminen opetuksen tueksi KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA

KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA 1.2 Kettulan koulun tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet Toimenpiteet Opettajat tavoitteena OPE.FI 1 –tason mukaiset taidot ja taitojen edelleen kehittäminen ja ylläpitäminen koulutettuja ja valmiita tieto- ja viestintätekniikan käyttäjiä opettavat tvt-osaamistaan oppilaille käyttävät aktiivisesti tvt:aa opetuksessaan ja sen suunnittelussa opettajilla on tekniset edellytykset käyttää tvt:aa koulussa ja/tai kotona osallistuvat työnantajan järjestämään koulutukseen taitojen hankkimiseksi ja ylläpitämiseksi opettajia kannustetaan oman tieto- ja viestintätekniikan taitojensa kehittämisessä tietotekniikkaa käytetään laajemmin eri oppiaineissa riittävä ja toimiva laitekanta sekä ohjelmisto opetuksen toteuttamiseksi KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA

KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA 1.2 Kettulan koulun tavoitteet ja toimenpiteet Tavoitteet Toimenpiteet Oppilaat oppivat tvt:n luonnollisena osana viestintää ja oppimista osaavat hyödyntää ja käyttää tvt:aa oppimisprosesseissaan ja –tuotoksissaan oppivat soveltamaan ja hyödyntämään tietoteknisiä taitojaan myös vapaa-aikana pystyvät luomaan kontakteja toisiin oppilaisiin lähellä tai kaukana oppivat arvioimaan löytämiensä tietojen luotettavuutta tvt:n opetuksessa tukeudutaan Kuopion kaupungin tieto- ja viestintätekniikan opetussuunnitelmaan (ks. ops) riittävä ja toimiva laitekanta sekä ohjelmisto opetuksen toteuttamiseksi opettajilla riittävät taidot oppilaidensa ohjaamiseen oppilasta opastetaan välineiden tarkoituksenmukaisessa käytössä eri oppiaineiden yhteydessä opiskellaan erilaisia tekstejä => harjaantuu arvioivaan tietojen tulkintaan pyritään saavuttamaan vuosiluokittain opetussuunnitelmassa asetetut tavoitteet KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA

KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA 2 Tieto– ja viestintätekniikka opetuskäytössä   Tulevina vuosina on tarkoitus lisätä tieto- ja viestintätekniikan käyttöä oppimistilanteissa ja laajentaa opeteltavia asioita. Kuitenkin on muistettava, että tieto- ja viestintätekniikka on vain väline ja sitä käytetään silloin, kun sen on tarkoituksenmukaista ja tukee opiskeltavan asian omaksumista. Tieto- ja viestintätekniikan käyttäminen opetustilanteessa vaatii tiettyjen perustaitojen opettamista oppilaille. Näiden perustaitojen hallinta mahdollistaa sen käytön toisen oppiaineen tukena. Perustaitoihin kuuluvat mm. seuraavat asiat:   -         tietokoneen avaaminen ja sulkeminen -         ohjelmien käyttö (opetusohjelmat, piirto-ohjelma, tekstinkäsittely, Internet) ja tietojen tallentaminen -         resurssinhallinnan ymmärtäminen ja järkevä kansioiden ja tiedostojen luonti, muutos ja poisto -         verkkoetiikan sääntöjen noudattaminen KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA

KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA Tieto- ja viestintätekniikkaa voidaan käyttää apuna eri aineissa esim. äidinkieli, matematiikka, ympäristöoppi, biologia, maantieto, historia, kielet, musiikki, kuvaamataito. On myös huomattava, että tieto- ja viestintätekniikka ei tarkoita ainoastaan tietokoneen käyttöä opetuksessa, vaan siihen sisältyvät myös video, digikamera ja muut sähköiset viestintävälineet.   Tieto- ja viestintätekniikan avulla voidaan laajentaa opiskeltavaa asiaa. Sitä voidaan käyttää esim. seuraavilla tavoilla: -         tiedonhaku ja löytyneen tiedon arviointi -         havainnollistaminen (kuvat, kartat, ääninäytteet, videoleikkeet) -         maailmankuvan laajentaminen (teksti, kuvat, kartat, ääninäytteet, videoleikkeet) -         eri ilmiöiden seuraaminen ja tutkiminen (esim. sää) -         yhteyksien solmiminen koulun ulkopuolelle -         taitojen oppiminen ja harjoittaminen (AI, MA, kielet) Tieto- ja viestintätekniikan käyttö opetuksessa on jatkuvasti kehittyvä prosessi. Sitä mukaa, kun oppiaineessa tulee vastaan asioita, joiden käsittely voi laajentua tvt:n avulla (atk, video, digikamera, sähköiset viestimet), opettaja voi käyttää tätä mahdollisuutta hyväkseen. On kuitenkin huomattava, että tieto- ja viestintätekniikan käyttö vaatii joskus paljon esivalmisteluja ja opettaja voi joutua selvittämään aineiston soveltuvuuden oppilailleen etukäteen. Sen vuoksi tvt:aa ei voi aina välittömästi käyttää tunneilla, kun tarve siihen tulisi. Sen käyttö vaatii harkintaa (onko tarkoituksenmukaista), esivalmisteluja (mahdollinen sivujen sisältöjen tarkistus) ja loppuarvioinnin (täydensikö oppiaineen opetusta ja oppimista). KETTULAN KOULUN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN STRATEGIA