Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Lasten vuorovaikutustaitojen tukeminen käytännössä
Advertisements

Mediakasvatus MLL:ssa
HALSUAN VASU -avain kasvuun
KiVa Koulu -ohjelma Kiusaamista ennaltaehkäisevä ja vähentävä toimenpideohjelma KiVa Koulu ei ole ohimenevä ”projekti”, vaan pysyvä toimintatapa kiusaamisen.
KASVATUSSOPIMUS? Tiina Haapsalo.
Asiakkaan ja potilaan kohtaaminen
Esiopetuksen huoltajat 2014 Generated on :41.
Unelma hyvästä urheilusta Lasten ja nuorten urheilun eettiset linjaukset Kuva: Suomen Palloliitto.
Terveydenhoitaja ikääntyvien toimintakyvyn ylläpitäjänä
Hyvä lapsuus kaikille! Maria Kaisa Aula
Leikin merkitys lapsen kehitykselle
KANSALAISTAPAHTUMAVIIKKO TAMPEREELLA PÄÄN AVAUKSIA LAPSEN OIKEUKSIIN.
usala.swf LASTENTARHANOPETTAJA usala.swf.
Minä oppijana 1 ov..
Lapselle hyvä päivä tänään
Hakeminen Päivähoidon laatukriteerit
OPS2016 – Koulu rakentaa tulevaisuutta
Sijaisperheiden ja sijoitettujen lasten kanssa tehtävä työ
YK:n lapsen oikeuksien sopimus (LOS)
Suomen Jääkiekkoliitto1. KUNNIOITA PELIÄ MATKALLA KOHTI REILUMPAA URHEILUA Suomen Jääkiekkoliitto2.
AITOLAN RYHMÄPERHEÄIVÄKOTI SADUTUSKOKEILUN KAUTTA KOHTI SADUTUKSEN TOIMINTAKULTTUURIA Helena Lindqvist Sadutus, dokumentointi, pienryhmä- ja teematyöskentely.
Kommunikaatio parisuhteessa
Saku Ylä-Soininmäki Psykologi, Lahden ammattikorkeakoulu
Terapeuttinen hevostoiminta voimaantumisen mahdollistajana Tietoisku Mielenterveysmessuilla Ilo Elää Hyvinvointipalvelut
Pään avauksia lapsen oikeuksiin Lapsen oikeudet 20v.
Sosiaalinen kehitys lapsuudessa
Viinijärven koulun vanhempainilta 23.4.
Moision päivähoitoyksikkö Kiusaamisen ehkäisy suunnitelma.
Ensimmäinen KAIKKI IHAN KAIKKI vanhempainilta. Kaikki ihan kaikki toiminta.
Valkeisenmäen päiväkoti Nella Baltzar 9J
Hippiäiset Varhaiskasvatussuunnitelma vuotiaiden sisarusryhmä Pieni, kodikas päiväkoti Päiväkotihistoriaa 40 vuotta, Hippiäiset 2004 alkaen.
Miten tukea lukio- opiskelijaa? Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut Oppilashuoltoyksikkö Lukion koulupsykologit ja –kuraattorit Kevät 2014.
Näkövammaisen lapsen vuorovaikutuksen ja puheenkehityksen tukeminen NKL Lasten kuntoutus Riitta Laakso Maria-Liisa Punkari
Toivion päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma. Toiminta-ajatus Kiireettömyys, turvallisuus, lasten osallisuus ja kasvattajan aito läsnäolo arjessa ovat.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Lapsen ja nuoren tukeminen ja osallisuuden vahvistaminen kuntouttavilla elementeillä Petra Suonio 2012.
Sisällölliset orientaatiot ja lapselle ominaiset toimintatavat Ruut Ruokonen 2012.
Lapsihavainnointi on lapsen arvostamista ja kuuntelemista Petra Suonio 2011.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
Unelma hyvästä urheilusta
Johdanto Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen omiin arvoihin sitoutumalla
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Selviytyminen vaikeista elämänvaiheista Mielen hyvinvointi työssä
Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja pedagogiikka varhaiskasvatuksessa Tiina Kulmala
Vasuterveiset Mänttä-Vilppulasta - Merja Leppämäki & Sanna Nieminen –
Huoltajien, henkilöstön ja yhteistyökumppanien ajatuksia yhteistyöstä varhaiskasvatuksessa Luottamus huoltajien ja henkilöstön välisessä yhteistyössä on.
Sosioemotionaalinen kehitys
Millaisia muistoja arvioinnista omalta kouluajalta?
Mitä on Avoin ja mukaanottava yhteisöllisyys
VALMENTAMISEN ETIIKKA
3 Minuudessa on kaksi puolta
Valmentajan osaamisen arviointi valmennustilanteessa
Näin arvioimme tiimin toimintaa
SEURAAVAT TAIDOT HYÖDYLLISIÄ OHJAAMISESSA JA KOHTAAMISESSA
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Loikkeliini päiväkodin toimintasuunnitelma 2017
VARHAISKASVATTAJA LUO TURVALLISEN KASVU- JA OPPIMISYMPÄRISTÖN
Sosiaalinen kehitys Tarja Rauste
SADUTUS Ruut Ruokonen 2013.
Vapaaehtoistoiminnan peruskurssi
NET – Nivelvaiheessa erityistä tukea - koulutus 6 op
Palveluiden pohjana pärjäävyys – kuinka rakentaa Lapset puheeksi -työhön pohjautuva palvelurakenne? Mika Niemelä.
Yksikön toimintasuunnitelma
PEDAGOGINEN DOKUMENTOINTI
Oulujoen seurakunnan varhaiskasvatus
Kuinka autan puhelimessa
Koivurinteen päiväkodin kehittämissuunnitelma
Vy Kaisaniemen toimintasuunnitelma
”Voin 100% olla oma itseni, eikä kukaan tuomitse mua”
Esityksen transkriptio:

Nojatuolipedagogiikkaa päiväkodissa Heidi Nikkinen 2017

Varhaiskasvatuksen tehtävä Suojella ja edistää lasten oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen Lapsuus on itseisarvo Oulun kaupungin linjauksissa arvoperusteet pohjautuvat ROHKEUDELLE, REILUUDELLE ja VASTUULLISUUDELLE

Lapsilta kysyttyä Mitä tarkoittaa, että on arvokas? Millainen lapsi tai aikuinen on reilu? Mitä tulee mieleen sanasta kuunteleminen? Millainen on ihminen, joka on aidosti läsnä?

toimintakulttuuri Työyhteisön kaikki jäsenet vaikuttavat sen rakentumiseen Toimintakulttuuri vaikuttaa kaikkiin jäseniin Pedagoginen perustelu työtavoille ja toimintatavoille Tapamme toimia välittyy lapsille suorana mallina Arvot ja asenteet siirtyvät lapsille Toimintakulttuurin arviointi ---> muuttaminen

Arvokas-hanke ArvoKas --- arvokasvatus Pohjoismainen 2-vuotinen tutkimus Mukana 5 päiväkotia kustakin Pohjoismaasta Hankkeessa tutkittu, millaisiin arvoihin pohjoismainen varhaiskasvatus perustuu ja miten arvot näkyvät arjessa Tutkimustulosten mukaan työn ytimessä ovat välittämiseen liittyvät arvot ( kiireettömyys, pysähtyminen, kuunteleminen, koskettaminen ) Demokratia Välittäminen Osaaminen Oppimisen tukeminen

Mistä on kyse nojatuolipedagogiikassa? Lupa rauhoittua ja istua alas Aito kuunteleminen Aikuisen läsnäolo, fyysinen läheisyys, kosketuksen merkitys Havainnointi ( itseä/ työtovereita ) Kaunis ja kunnioittava puhetapa Lapsihavainnointi---- tulkinta vs. havainnointi Häiriötekijöiden eliminointi, priorisointi Pienryhmätoiminta Konfliktitilanteiden selvittäminen positiivisesti ja yhdessä oppien Välittäminen, toisen kunnioittaminen Tunteiden sanoittaminen Leikin tärkeys ( yhteenkuuluvuus----poissulkevuus )

Toimintakulttuurin muuttaminen Mikä työssä innostaa? Motivoi? Mikä työssä ärsyttää? Mikä kasvatuksessa on tärkeintä? Arvot, asenteet Miksi teen näin? Miksi toimin näin? Sitoutuminen yhteisiin tavoitteisiin Sääntöjen noudattaminen Tunnista ei-toivotut piirteet Rohkeus muuttaa ja muuttua Arviointi

Ristiriitojen aallokossa Positiivisuus Negatiivisuus Konfliktitilanteiden väheneminen Lapset oppivat sanoittamaan tunteitaan Keskustelutaito lisääntyy Kunnioitus, luottamus Organisointi, priorisointi Kiire ja väsymys Osaanko priorisoida oikein Onko lasten syy, että on paperitöitä yms? Välinpitämättömyys, ei kiinnosta Töissä on kivaa, koska siellä on muita aikuisia....

pohdintaa Kenelle lapsi kertoo asioistaan? Miksi juuri tietylle aikuiselle? Kuka tulee kuulluksi ja kuka ei koskaan tule kuulluksi, miksi? Kokeeko lapsi itse tulleensa kuulluksi? Huomaanko lapsen, kun hän lähestyy minua? Miten toimin, kun lapsi yrittää tavoittaa huomioni? Teenkö lapsihavainnointia? Miten tulkitsen havainnointiani? Koskettelenko lasta / aikuista keskustellessani hänen kanssaan?

Lisää pohdintaa Priorisoinko asioita? Miten priorisoin? Menevätkö paperityöt / puhelimeen vastaaminen / palaverit yms. lapsen edun edelle? Miten häiriötekijät voidaan järjestää niin, että ne eivät vaikuta lapsiryhmän toimintaan? Viekö kiire ja väsymys positiivisuuden tunteen? Kuinka paljon minulla menee aikaa päivittäin keskusteluun aikuisten kanssa?

....edelleen pohdittavaa... Miten luon iloa ympärilleni? Miten luon positiivisuutta? Mitä arvostan itsessäni / muissa? Mitkä ovat asenteeni ja arvomaailmani ja kuinka nämä heijastuvat työssäni? Jokainen leikki liittyy sosiaalisiin suhteisiin, lapsi joko poissulkee tai ottaa mukaan.

Lisätietoa Mitä kuuluu?--- Piia Roos ArvoKas- hanke: Values education in Nordic preschools: Basis of education for tomorrow ( ValuEd, NordForsk )

Kuuntele minua, minäkin kuuntelen sinua! Kiitos 