Liikunta+ravinto.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Fyysinen harjoittelu ympärivuotisesti
Advertisements

Uniliitto, Helsinki Liikunta, ravitsemus & uniapnea - vähän liikuntahoitotutkimuksia - lihavuuden (uniapnean) ehkäisy - liikunnan harjoitteluvaikutukset.
Valmistautuminen Alkuverryttely Kilpailusuoritus Loppuverryttely
Magnus Lönnqvist KTM, Ammattivalm,THvalm
FYYSISEN KUNNON RAKENTAMINEN
Harjoittelu Tahto – Kyky - Tavoite.
KSS Energia Oy Eveliina Pöllänen
Terveysliikunta Anne Partala 2011.
JÄÄPALLOILIJAN FYYSISEN HARJOITTELUN OHJELMOINTI
JUOKSUA HARRASTAVAN RAVITSEMUS
Terveelliset elämäntavat
Kohti puolimaratonia! THE GRIND
PELIMIEHEN HARJOITUSPÄIVÄKIRJA BJRS 02 WHITE Kesä 2014.
Kilpailu- ja turnausmatkojen ateriarytmi, Välipalat ja Tuoteselosteet
LIIKUNTA.
Ravinto nuoren urheilijan harjoittelussa
Urheilevan nuoren ravitsemus
Ka-Ki D98 PÄIVÄKIRJA KESÄ TERVEHDYS PELIMIES! Jääkiekko on nopea peli, jossa tarvitaan monipuolisia taitoja. On tärkeätä että liikut myös kesällä.
S. 30 – 39 LIIKUNTA s. 30 – 39
Asta Heino Koulutuskeskus Tavastia Sosiaali-, terveys- ja liikunta-ala
Täytä harjoituspäiväkirjaa päivittäin (lepo/ravinto/liikunta) valmentajiesi ja alla olevien ohjeiden mukaan. Kirjan alussa on ravintoon ja lepoon liittyviä.
Hyvän ateriarytmin sovittaminen harjoitusrytmiin © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
 Huipulle tähtäävän urheilijan tulee kiinnittää ruokavalioon yhtä paljon huomiota kuin harjoitteluun ja lepoon -> Urheilija pysyy terveenä, jaksaa harjoitella,
6. RAVINTOAINEET HALTUUN
YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS FHV. YHDEN HARJOITUSKERRAN KOKONAISUUS ( pari/ ryhmätyö)
Copyright © 2007 Wellou.fi 1 Woimakello. Copyright © 2007 Wellou.fi 2 Woimakello  Woimakello kertoo millainen on hyvä päivän ateriarytmi  Woimakellon.
Ergonomia Seisomatyö.
Lapin yläkouluakatemia Ravitsemus © Sanni Virta ja Liisa-Maija Rautio.
Ruokakolmio Nuoren ravinto Juomat eivät pidä nälkää kuten kiinteä ruoka, ja sokeroituina niissä on yleensä paljon energiaa. Sokeriset juomat vaurioittavat.
FYYSISEN HARJOITTELUN PERUSTEET FHV. KEHITTYMISEN PERIAATTEITA HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” HARJOITUSÄRSYKE = ”järjestelmän häirintä” ELINJÄRJESTELMÄN.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
7. Syö hyvin TERVEYSTIETO 7. Terveellinen ruokavalio Monipuolinen ruokavalio edistää terveyttä ja hyvinvointia. 1. Mitä syön? Valitse monipuolisesti ruokapyramidin.
T ERVEELLINEN LIIKUNTA Hurtig gnedtomovewww.youtube.com/user/wearedesi gnedtomove.
RAVINTO. Suomalaisen ravitsemussuosituksen mukainen ruoka edistää terveyttä. Runsasta ja vaihtelevaa kasvisten syöntiä suositellaan ja kovan rasvan, suolan.
Kohti hyvää kuntoa.
Kesäharjoittelu mitä ja miksi
Perustettu vuonna 1927.
Joensuun maila B-tytöt ja suomensarja 2017
Kehon energiantuotto.
Nimi:tuomas Luokka: 7b Päivämäärä:
VOIMAHARJOITTELU UINNISSA
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Nuoren urheilijan ravitsemus
Kestävyys on.
Nimi: Taru Tuominen Luokka: 7B Päivämäärä:
Liikutaan.
Kohti hyvää kuntoa Kpl 30.
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Nimi: Neea Marttiin Luokka: 7B Päivämäärä:
Nimi: Aino-Lotta Vuori Luokka: 7B Päivämäärä:
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
Nimi: Luokka: Päivämäärä:
Nimi: Elsa Lindholm Luokka: 7B Päivämäärä:
Kohti hyvää kuntoa.
LIIKKUUKO LAPSESI RIITTÄVÄSTI?
Nimi: Netta Luokka: 7B Päivämäärä:
Ruokaoppia.
LUUSTON TERVEYTTÄ TUKEVA LIIKUNTA
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Ergonomia Seisomatyö.
Esityksen transkriptio:

Liikunta+ravinto

Liikunta Liikuntapäiväkirja ma-su: mitä teit, kuinka paljon. Laske yhteen viikon liikkuminen Liikutko suomitusten mukaisesti? 1-2 tuntia päivässä Oliko liikunta +++=todella raskasta ++= melko raskasta +=kevyttä Aerobista vai anaerobinen? Miten lisätä liikuntaa? Tai liikutko tarpeeksi monipuolisesti? Lisää lihaskuntoa? Lisää kestävyysliikuntaa? Mitkä ovat tavoitteesi? Aseta muutama tavoite, joiden avulla voisit parantaa liikkumistasi Mikä motivoi liikkumaan? Millainen liikunta on mielekästä? Yksin vai ryhmässä? Yksilölajit vai joukkuelajit? Raskasliikuntaa vai kevyempää? Kestävyysliikuntaa vai lihaskuntoa?

Luuliikunta monipuolista tärähdyksiä iskuja suunnanmuutoksia Hyviä lajeja ovat esim. maila- ja pallopelit, voimistelu- ja tanssiliikunta, kamppailulajit, yleisurheilu jne. Harrastatko luuliikuntaa?

Kestävyysharjoitus Kestävyys= jaksaa tehdä hengästyttävää, melko rankkaa liikuntaa jonkin aikaa. Alkulämmittely 5-15min (kevyttä liikuntaa, matala syke) Harjoite 20-30min raskaampaa liikuntaa, korkea syke Loppuveryttely 5-15min (kevyttä liikuntaa) Mittaa syke harjoituksen jokaisessa vaiheessa ja kirjaa tulokset ylös Erilaisia harjoituksia (kesto, intensiteetti) eri kuntoisille ihmisille. Liikunnan määrää ja tehoa kannattaa lisätä vähän kerrallaan (s.138).

Voimaharjoittelu Kestovoima -tärkeä ominaisuus kaikille Nopeusvoima - Jaksaa tehdä yhtä liikettä pitkään -oman kehon paino tai kevyet painot -20-50 toistoa -tee sarjoja 3*15 yhtä liikettä tai kiertoharjoitteluna Nopeusvoima -hyödyllinen kaikille -tuotat mahdollisimman nopeasti liikkeen esim. 100m juoksu tai loikkaharjoitus -6-10 toistoa Maksimivoima -tarvitaan vain erityistilanteissa -suuret riskit! Ei sovi nuorille  voi olla haitaksi kasvulle ja kehitykselle -1-4 toistoa -lähes maksimaalinen suoritus

Voimaharjoitus Suunnittele kestovoimaharjoitus Suunnittele harjoitus koko kropalle -esimerkiksi 2 liikettä yläkropalle, 2 liikettä jaloille ja 2 liikettä keskivartalolle Nimeä liikkeet Harjoituksen voi toteuttaa paikkaharjoitteluna (alatalja 3*15, ylätalja 3*15, jalkaprässi 3*15 jne. jokaisen sarjan jälkeen lyhyt palautus -15-30 sekuntia) tai kiertoharjoitteluna (15-20 punnerrusta, 15-20 askelkyykkyä, 15-20 vatsarutistusta jne. tehdään kaikkia liikkeitä yksi sarja ja sitten 1-2min lepo ja tämä toistetaan 2-4 kertaa). Kotona vai kuntosalilla? Palautusajat? Alkulämmittely ennen harjoitusta ja loppuveryttely harjoituksen jälkeen

Ruokapäiväkirja www.fineli.fi  ruokapäiväkirja Merkitse ateria (aamupala, lounas, välipala, päivällinen, iltapala) ja ruuan määrä (dl/kpl) Kun olet tehnyt päiväkirjan sivustolle ”Anna vertailuryhmäntiedot” lisää ikä ja sukupuoli Ota päiväkirjasta 2-3 kuvakaappausta ja vie ne tekstinkäsittelyohjelmaan (Ctrl+Prt Screen, Ctrl+V) (diat 8, 9) Kirjaa päivän kokonaiskalorimäärä ja kalorimäärät jokaiselta aterialta. Laske kuinka paljon aamupalan kalori määrä on koko päivän kalorimäärästä. Vertaa niitä oppikirjan suosituksiin s. 154. Esimerkiksi päivän kalorit 1107 kcal, aamupala 117kcal  (117: 1107)*100= 11%  aamulla voisi syödä hieman enemmän Laske mallin mukaan prosentti osuudet jokaisesta ateriasta Katso koko päivän energiansaanti hiilihydraatit, proteiinit ja rasvat (dia 8). Vertaa suosituksiin s. 155 tai finelin vertailuarvoihin. Kuinka suuri osa päivän energiasta on hiilihydraateista, proteiineista ja rasvoista? Mitä huomasin ruokapäiväkirjasta? Miten voisin parantaa syömistäni (s 149-156)? Ruokapäiväkirja on vain suuntaa antava!!

Ruoka-aineallergiat Onko sinulla ruoka-aineallergia? Mikä? Kerro tarkemmin kahdesta ruoka-aineallergiasta (laktoosi- intoleranssi/keliakia/maitoallergia). Voit valita allergian mielesi mukaan tai kertoa ruoka-aineesta, jolle olet allerginen mikä se on? Mitä pitää ottaa huomioon ruoka-aineiden valinnassa (mitä pitää välttää tai millä tuotteilla korvata)? Mitä oireita tulee, jos syö ruoka-ainetta jolle on allerginen?