Palvelu- ja hyvinvointitoimialojen osaava työvoima

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työnantajahaastatteluissa esiin nousseet haasteet ja tulevaisuuden näkymät Puutuoteteollisuuden Ennakointikamari Projektisuunnittelija Hanna.
Advertisements

Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Oppilaitosmuotoisen ja oppisopimuskoulutuksen joustavat opintopolut TOPHOPS-OPSO Kanneljärven Opisto TOPHOPS-OPSO Kanneljärven Opisto, Jari Suomalainen.
+ Mervi Jansson Oppimiskumppanuuksien johtaja Omnia KOULUTUSVIENNISTÄ OSAAMISLIIKETOIMINTAAN.
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Oppisopimuskoulutus yrityksen kilpailutekijänä. Yksi taho vastaa oppisopimuskoulutuksesta Yhtenäiset ohjeet Byrokratian selättäminen vs. raha Koulutuksen.
Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
+ Lainsäädännön haasteet Koulutusvienti vauhtiin Kirsi Koivunen, Projektipäällikkö, Jyväskylän koulutuskuntayhtymä AMMATILLINEN KOULUTUSVIENTI.
AikuiskoulutusEP - tietokantatilanteen yhteenveto
Hämeen TE-keskus, ENNAKOINTI, Jukka Vepsäläinen & Joni Vainikka
TYÖVOIMAKOULUTUS JA REFORMI
Teollisuuden ja tuotannon toimialojen osaava työvoima
Työssäoppiminen Yrittäjänä TOY -malli OTSIKKO Alaotsikko.
Reformi haltuun OKM.
Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa
Liiketalouden opiskelu
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
Kuntavaalit 2017 Paluu tulevaisuuteen
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Mikä ihmeen oppisopimus?
Sihteerin ammattitutkinto on uudistettu
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa
Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja
SAVON OPPISOPIMUSKESKUS
Inspa yrittäjyyden uusi oppimisympäristö sataedussa
Valma Oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
Opetustoimi osana Jyväskylää
Ammatinen koulutus uudistuu
Työn muodot Työsopimuksen ehdot
Työnantajien/työpaikkojen perehdyttäminen
Maakuntahallituksen puheenjohtaja
TYÖLLISTYMISEN MAHDOLLISUUDET - seminaari
Kotiväki Sompion koulu Keuda Salme Larvala Veli Perkkiö
Ammatillinen tutkinto urheilijoille
HIEKKIKSEN YRITTÄJYYSKASVATUSHANKE
Koulutus- ja talouspolitiikka Pohjois-Karjalassa
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Työyhteisöhaastattelujen yhteenveto
Tilastotietoa teknologiateollisuuden rekrytointitarpeista, henkilöstön koulutustaustasta ja teknologia-alojen koulutuksesta.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
SAVON KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Omnia.fi/yhteishaku.
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Työhönvalmennustiimi esittäytyy
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tilapäinen työskentely ei-laillistettuna sosiaalityöntekijänä kunnassa – Talentian linjaus
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Olemme osa hallituksen OTE-kärkihanketta
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
10 askelta onnistumiseen
Pasi Patrikainen Johtaja, Pohjois-Savon TE-toimisto
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Jarmo Paloniemi kuntayhtymän johtaja
Työllisyyspoliittinen avustus – rahoituksen haku vuodelle 2020
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Opetussuunnitelma -> oppisopimus
Esityksen transkriptio:

Palvelu- ja hyvinvointitoimialojen osaava työvoima 13.9.2017 Pohjois-Karjalan koulutuskuntayhtymä Jari Jolkkonen

Asiat 1. PKKY nuorten ja aikuisten osaamisen kehittäjänä maakunnassa 24.4.2018 1. PKKY nuorten ja aikuisten osaamisen kehittäjänä maakunnassa 2. Kohtaavatko koulutus ja yritysten tarpeet -työvoiman saatavuus ja sopivuus 3. Maakuntamme työelämän osaajapula? 4. Kehittämisajatuksia

PKKY:n kokonaisuus 13 pohjoiskarjalaista omistajakuntaa Monilainen alueen työ- ja elinkeinoelämän sekä nuorten ja aikuisten osaamisen kehittäjä Opiskelijoita noin 17.800 / v Henkilöstöä noin 850 Tuottoja noin 76 milj.€ (TA 2017), tase n. 97 milj.€ Erilaisia tutkintoja 133 Rakennuksia noin 100 (133.ooo m2) Investointeja noin 11 milj.€ (TA 2017) Kehittämishankkeita noin 40 / v Laatupalkittu 2004, 2008, 2012, 2016

Ammatillisen koulutuksen rahoitus ja järjestäminen 24.4.2018 1. Ammatillinen peruskoulutus, kokonaan valtion rahoittamaa. Luvanvaraisesti kohdistettu koulutuksen järjestäjälle. 2. Ammatillinen lisäkoulutus, Kokonaan valtion rahoittamaa. Voidaan suorittaa ammattitutkintoja ja erikoisammattitutkintoja, tai ed. mainittujen tutkintotasojen osia. Luvanvaraisesti kohdistettu koulutuksen järjestäjälle. Pääsääntöisesti tarkoitettu työssä olevien / työn ohessa osaamisen kehittämiseen. 3. Työvoimakoulutus, kokonaan valtion rahoittamaa. Työhallinnon kilpailutuksen perusteella ostamaa koulutusta. Nykyisin vain poikkeustapauksissa koko tutkintoon johtavaa. Pyrkimys yhä enemmän rekry-tyyppisiin koulutuksiin, joissa myös yrityksen maksuosuus. 4. Oppisopimuskoulutus, käytettävissä kaikille tutkintotasoille. Kokonaan valtion rahoittamaa. Oppisopimus on ammatillista koulutusta, joka perustuu työ- tai virkasuhteeseen, yrittäjyyteen ja henkilökohtaiseen opiskeluohjelmaan. Sisältää työnopetusta työpaikalla ja tietopuolista opetusta oppilaitoksessa, suhde n. 80 / 20. On taloudellisesti tuettua: opiskelija saa työantajalta työehtosopimuksen mukaista palkkaa työssäoloaikana. Oppisopimuksesta maksetaan taloudellista tukea tietopuolisen opetuksen aikana, myös työnantaja saa koulutuskorvausta. 5. Ns. kovan rahan koulutus. Yrityksen tai yksilön omalla rahalla maksamaa. Tyypillisesti tietotekniikan koulutuksia ja erilaisia korttikoulutuksia. 6. Hankkeiden järjestämät koulutukset.

Koulutus ja yritysten tarpeet -työvoiman saatavuus ja sopivuus 24.4.2018 Jos ei ole tarjolla osaavaa työvoimaa, niin miksi ei ole? Oppilaitokset *maakunnan oppilaitosten koulutustarjonta  työvoiman liikkuvuus *koulutustarjonnan muutostarpeiden ennakointi  yhteistyö määrällisten ja laadullisten osaamistarpeiden määrittämisessä *ikäluokkien pienentyminen maakunnan reuna-alueilla  osaajien riittävyys, mistä tekijät => ulkomailtako? *hakijoiden valinnat  suositut alat *opetussuunnitelmat  työelämävastaavuus *työvoimareservin laatu  vanhentunut osaaminen, työkyvyttömyys => ammattitaidon ylläpitäminen *yksilöiden valinnat  nuorten ajatusmaailman muuttuminen, uraohjausyksikkö *yrityselämän syklisyys  kausityöttömyys => alan vaihto *uusi työelämä ja uudet osaamisvaatimukset  pelkkä ammattitaito ei enää riitä *työelämäyhteistyön laatu  kumppanuudet, valmentajien työelämätaidot, työelämäyhteistyö, viestintä, työelämässä tapahtuvan oppimisen eri mallit *muutoksessa mukana oleminen  alueen työelämän tarpeet

Koulutus ja yritysten tarpeet -työvoiman saatavuus ja sopivuus 24.4.2018 Jos ei ole tarjolla osaavaa työvoimaa, niin miksi ei ole? Yritykset *työvoiman liikkuvuus  työnhakijoiden ja työpaikkojen kohtaaminen *työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaaminen  yhteistyö koulutuksenjärjestäjän kanssa *nuorten tietoisuuden lisääminen työllistymismahdollisuuksista  kiinnittäminen yritykseen => viestintä *riittävä osaamis-, koulutus- ja työvoimatarpeiden ennakointi  oman henkilökunnan osaamisen ylläpitäminen, oppilaitosyhteistyö *opiskelijoiden osaamisen kehittäminen yrityksen tarpeisiin  laajennettu työelämässä tapahtuva oppiminen, paikallinen tutkinnon osa yrityksen omiin tarpeisiin, yritys opiskelijoiden oppimisympäristönä, opiskelijoiden laadukas ohjaaminen, oppisopimuskoulutus *kausityöntekijöiden työllistäminen ympäri vuoden  suunniteltu yhteistyö *työntekijäksi perustutkinnolla  kouluttautumismahdollisuus työn ohessa *tiedon puute ammatillisen koulutuksen mahdollisuuksista ja ammatillisesta koulutuksesta  kumppanuudet

Maakunnan työelämän osaajapula 24.4.2018 Onko osaajapula laajaa vai keskittyykö osaajapula joillekin tietyille aloille/ alueille Osaajapulan syiden pohtiminen ja ratkaisukeskeinen toimintatapa tilanteen parantamiseksi Osaavan työvoiman saatavuus turvattava vahvalla yhteistyöllä Ammattiin valmistuville tulisi löytää paikka työelämässä

Kehittämisajatuksia Työpaikkojen esille tuominen ja viestintä 24.4.2018 Työpaikkojen esille tuominen ja viestintä Aktiivinen ja laadukas yhteistyö oppilaitoksen kanssa, kumppanuudet, yhteismarkkinointi,… Työpaikat oppimisympäristöiksi Työelämässä tapahtuvan oppimisen uudet mallit, mm. valmentajat mukana toiminnassa työpaikoilla Yritysten verkostoituminen ja koulutusten yhteissuunnittelu (laajennettu työpaikalla tapahtuva oppiminen, yhteiset projektit, paikallinen tutkinnon osa yrityksen tarpeeseen, moniosaajien koulutus,…)

Yhteinen haaste 24.4.2018 Miten varmistetaan, että maakunnan yritykset saavat osaavaa työvoimaa palvelu- ja hyvinvointialoille, ja erityisesti mm. sosiaali- ja terveysalalle.

Kiitos! Jari Jolkkonen jari.jolkkonen@pkky.fi Puh. 0500 578 490 24.4.2018 Jari Jolkkonen jari.jolkkonen@pkky.fi Puh. 0500 578 490