Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa"— Esityksen transkriptio:

1 Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa
ELINTARVIKEALAN KOULUTUKSEN KEHITTÄMISPÄIVÄ OPETUSHALLITUS

2 Elintarvikealan koulutusalat
Liha-ala Meijeriala Viinintuotanto Koulutusta muilla aloilla mm. Maatalous, mehiläistarhaus (Mustiala) Metsätalous (Evo) Puutarhatalous, golfkentänhoito (Lepaa) Johtaminen ja esimiestyö Liikenneopetuskeskus Hämeen ammattikorkeakoulu HAMK kuuluu samaan konserniin ja järjestää amk-koulutusta elintarvikealalle

3 Liha- ja elintarviketeknologian ala
Liha-alan koulutus siirtyi Hämeen ammatti-instituuttiin syksyllä 2014 kun Lihateollisuusopiston toiminta loppui. (Lihateollisuusopisto toimi vuodesta 1954) Kouluttaa liha- ja elintarvikealan työntekijöitä ympäri Suomea

4 Liha-alan näyttötutkinnot
Elintarvikealan perustutkinto liha-alan ja elintarviketeknologian osaamisalat Lihanjalostajan ammattitutkinto Elintarviketeollisuuden ammattitutkinto Lihateollisuuden ammattitutkinto Lihantarkastuksen ammattitutkinto Elintarviketekniikan erikoisammattitutkinto Muu koulutus Lihateknologia, lopetusasetuksen edellyttämä koulutus, yms.

5 Meijerialan koulutus Hämeenlinnan Sairiossa vuodesta Suomen ainut meijerialan ammatillisen koulutuksen järjestäjä Nuorisokoulutus: elintarvikealan perustutkinto, meijerialan osaamisala, meijeristi. Näyttötutkinnon järjestämissopimukset Elintarvikealan perustutkinto, meijerialan osaamisala Maidonjalostajan ammattitutkinto Meijeriteollisuuden ammattitutkinto Muuta koulutusta meijerialalle

6 Viinintuotannon koulutus
Viinintuotannon koulutus Lepaan viinitilalla Aidossa oppimisympäristössä tuotetaan vuosittain paikallisista marjoista ja hedelmistä noin litraa tilaviinejä, liköörejä, siidereitä ja tisleitä Viinintuotannon koulutuksenantaja jo 20 vuoden ajan

7 Viinintuotannon koulutus
Näyttötutkinto: Viinintuotannon ammattitutkinto tilaviinituotannon lisäksi voi erikoistua mm. seuraaviin tuotantosuuntiin: Liköörien valmistaminen Hiilihapollisten alkoholijuomien valmistus Tisleiden valmistaminen Pienpanimo-oluiden valmistaminen Asiakaspalvelu ja myynti Yrittäjänä toimiminen alkoholijuomien valmistuksessa Tuotekehitys tilaviiniyrityksessä tai pienpanimossa

8 Yritysyhteistyö Kiinteä yritysyhteistyö toiminnan elinehto
Meijerialan koulutusta ei saa mistään muualta Liha-alan kaikki koulutukset tapahtuvat yrityksissä Tutkintotilaisuudet yrityksissä Kuunneltava yrityselämän koulutustarpeita ja pystyttävä vastaamaan niihin Palveltava myös pienten yritysten henkilöstöä tarjoamalla koulutusta alalla alkuun pääsyyn Lihanjalostajan, maidonjalostajan ja viinintuotannon ammattitutkinnot

9

10 Näkökulmia yritysyhteistyöhön
Mikään koulutuksen järjestäjä ei tuota valmiita ammattilaisia ilman hyvää harjoittelua tai työssäoppimista Yritykset varmistavat mieluisten työntekijöiden saamisen tarjoamalla työssäoppimis- ja harjoittelupaikkoja Yrityksissä työskentelevätkin tarvitsevat harjoittelua tutkintojen läpäisemiseksi Työpaikkojen ei tarvitse itse kouluttaa kaikkea työvoimaa – apuna kannattaa käyttää näyttötutkintoja Oppisopimusmuotoisena tai valtionosuuskoulutuksena Tutkinnon perusteita on noudatettava, mutta koulutuksen voi räätälöidä mahdollisimman yrityksen toimintaa tukevaksi Yritykset kouluttavat itse paljon sellaista mikä voidaan kytkeä mukaan koulutuksien toteutuksiin.

11 Hyviä käytänteitä yritysyhteistyöhön koulutuksen järjestäjän näkökulmasta
Yrityksissä riittää töitä, joten yritysyhteistyö tehtävä helpoksi yritykselle Neuvotaan ja ohjataan opiskelijoita ja yrityksen harjoitteluhenkilöitä Meijerialan koulutuksen työssäoppimismalli Suomen paras Tärkeintä että tehdään se mitä luvataan Aikataulut, sisällöt (koulutuksen järjestäjä ja yritys) Välillä yhteistyö vaatii muistuttamista, patistamista ja muuta sitkeää tavoittelua koulutuksen järjestäjältä

12 Hyöty irti henkilökohtaistamisesta
Säännöllinen työpaikalla tapahtuva henkilökohtaistaminen muodostunut parhaaksi malliksi Kaikki tahot mukaan alusta asti: opiskelija - työpaikan vastuuhenkilö - ohjaava opettaja Systemaattisesti aikataulutetut henkilökohtaistamistilanteet vähintään kerran puolessa vuodessa ohjausaikataulu tiedossa jo alussa kaikki osapuolet sitoutetaan toimintaan Henkilökohtaistamisen lisäksi mahdollisuus muuhun yhteydenpitoon ja tietojen vaihtoon

13 Yhteenveto Hämeen ammatti-instituutti kouluttaa
elintarvikealan osaajia liha-, valmisruoka- ja meijeriteollisuuden tarpeeseen lihanjalostajia, maidonjalostajia ja viinintuottajia pienempien yritysten tarpeisiin Onnistunut yritysyhteistyö vaatii sitoutumista koulutuksen järjestäjältä ja yritykseltä Henkilökohtaistaminen alkaa sujua Kaikkien osapuolien mahdollista hyötyä


Lataa ppt "Elintarvikealan koulutuksen järjestäminen Hämeen ammatti-instituutissa"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google