Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
KANSANTAUDIT.
Advertisements

KANSANTERVEYS TERVEYSTIETO 2011.
Kari Nortunen, Jussi Kettunen, Riia Väyrynen, Emmi Korhonen
Kaarina Järvenpää Kouluterveydenhuollon osuus TULES-vaivojen seulonnassa ja hoidossa Kaarina Järvenpää
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
Kansantaudit.
Ortopediaa.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet eli tule-sairaudet
Lihastasapaino ja harjoittelu Kouvola
Kappale 21 Kansantaudit ovat väestössä yleisiä sairauksia. Näiden ehkäisy tuottaa suuria säästöjä terveydenhoitokuluissa. Suomalaisten kuolinsyyt kuvassa.
TYÖTERVEYSLÄÄKÄRIN NÄKÖKULMA
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Sydän- ja verisuonitaudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
8. LIIKUNTA EDISTÄÄ TERVEYTTÄ TERVEYSTIETO 7. Pienryhmässä Kirjoittakaa (yksi asia per lappu, niin monta lappua kuin keksitte) Vihreälle lapulle liikunnan.
Nivelreuma ja nivelrikko Venla, Sonja ja Marianne.
Osteoporoosi.  Osteoporoosi, joka tunnetaan yleisemmin nimellä luukato, on sairaus jossa luun tiheys ja rakenne on heikentynyt ja se saa luun murtumaan.
Allergia & Astma. Mitä astma on?  Astma on keuhkoputkien limakalvojen tulehdussairaus (inflammaatio)  Limakalvon reagoinnin taustalla on tavallisesti.
Kansantaudit Tartuntataudit
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet
Osteoporoosi. Mikä on osteoporoosi? Osteoporoosi eli tunnetummalla nimellä luukato on Suomessa runsaslukuisena esiintyvä yleissairaus. Sairaus sekä tietyt.
TUKI-JA LIIKUNTAELINSAIRAUD ET Nea, Enni, Sanni ja Kukka-Maaria.
Mieli voi sairastua, niin kuin kehokin Erilaisia mielenterveysongelmia voi esiintyä kaiken ikäisillä Tilapäinen oire saattaa olla terveen mielen reaktio.
Masennus eli pitkäkestoinen masentunut mieliala. Masennuksen yleisyys Joka viides suomalainen kärsii masennuksesta jossain vaiheessa elämäänsä Yli puolet.
Ergonomia Seisomatyö.
3. TUKI- JA LIIKUNTAELINSAIRAUDET TERVEYSTIETO 9.
Ergonomia Istuma- ja näyttöpäätetyö. Mitä on ergonomia? Ergonomian avulla työnteko on helpompaa. Ergonomiaan liittyvät: – oikeat työskentelyasennot.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.
62. Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet
Mielenterveyden häiriöt
Tuki- ja liikuntaelinsairudet
Osteoporoosi (luukato)
Kohonnut verenpaine.
Asento Kpl 23.
Tuki- ja liikuntaelintensairaudet
Liikutaan Kpl 29.
Kuume ja flunssa Mika ja Eerik.
Eläkeikäiset.
kysymyksiä Mikä on diabetes?
Liikutaan.
Liikutaan.
Tekijät: Elsa, Noora ja jemina
Tules, diabetes, MBO ja keuhkosairaudet
Tekijät: Topias, Hilja ja Linda
Syöpätaudit Miikka, Lintu, Eele.
Tules - Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Asento! -Lepo! Kpl 31.
Siiri, Kaisla, Lola ja Zibin
Unettomuus Inka ja Milga.
Tuki-ja liikuntaelinsairaudet
ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.
Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.
KOTITEHTÄVÄN VASTAUKSET
Selkärankareuma ja liikunta
Terveyspoliittinen työ reumaliitossa
Istuma- ja näyttöpäätetyö
Ergonomia Fyysisesti raskas työ.
Ergonomia Seisomatyö.
KIPU. KIPU KIPU fyysisestä vammasta tai tavasta käyttää kehoa stressi tai huolet voivat aiheuttaa pääkipua tai lihasjännityksiä tunteet ja ajatukset.
Esityksen transkriptio:

Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet

Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet rajoittavat elämää Tuki-ja liikuntaelinten sairaudet vaikuttavat mm. luihin, niveliin, lihaksiin, selkään ja raajoihin Vaivoja voi välttää ennaltaehkäisemällä ja terveellisillä elintavoilla

TULES: Tuki-ja LiikuntaElinSairaudet Vaikuttavat ihmisen liikuntaelimistöön Niska-hartiaseudun vaivat, selän ongelmat, nivelrikko, nivelreuma, osteoporoosi Yli miljoonalla suomalaisella Keskeisiä aiheuttajia ylipaino ja huono fyysinen kunto

TULE-sairauksia voi ehkäistä! Älä altista itseäsi tapaturmille Muista myös luuliikunta Liiku säännöllisesti Vältä ylipainoa Nosta oikealla tekniikalla (jaloilla, ei selällä!) Älä polta Vältä yksipuolisia ja toistuvia liikesarjoja sekä niveliin kohdistuvaa iskukuormitusta

Niska-hartiaseudun kivulla on monia aiheuttajia Huono asento ja liikkumistottumukset Heikko lihaskunto Nopean pituuskasvun vaihe Ryhtivirheet Skolioosi eli selkärangan kiertyminen Tapaturmat Mielen kuormitus Surut ja murheet Paineet ja stressi

Selkärangan välilevyn pullistuma Selkäranka koostuu 24stä nikamasta sekä risti-ja häntäluusta. Jokaisen nikaman välissä on pehmeä välilevy, jonka tarkoitus on toimia iskunvaimentajana. Joskus välilevyt alkavat kärsiä hapenpuutteesta ja niiden kimmoisuus vähenee. Jos tila jatkuu vuosia, välilevyn pehmeä sisus alkaa pullistua ja työntyä selkäydinkanavaan. Tämän voi välttää liikkumalla monipuolisesti ja riittävän usein.

Nivelrikko Voi kehittyä mihin niveleen tahansa Vaikuttaa 30 vuotta täyttäneistä 10%, 65-vuotiaista joka toista Riskitekijöitä ovat ylipaino, tapaturmat, liiallinen kuormitus Syntyy vuosien saatossa, oireilee vasta ikääntyneillä Aiheuttaa kipua nivelissä sekä liikkumisen vaikeutumista Kamppailu-tai kontaktilajit altistavat nivelrikolle Hoidetaan lääkkeillä, liikunnalla, ylipainon vähentämisellä ja leikkauksilla Maailman yleisin nivelsairaus

Nivelreuma Nivelten pitkäaikaunen tulehdussairaus, voi alkaa jo nuorena N. 35 000 suomalaista sairastaa nivelreumaa Aiheuttaa kipua ja työ- ja toimintakyvyttömyyttä Lääke- liike- ja kylmähoidot, fysioterapia ja terveellinen ruokavalio auttavat Naisilla 2-3 kertaa yleisempää Tupakointi kasvattaa riskiä huomattavasti

ISKIAS Iskiashermo on jalkojen suuri hermo. Joskus iskiashermo jää puristuksiin alaselässä, joka aiheuttaa säteilevää kipua alaruumiissa takareisien alueella. Vaivaa hoidetaan kevyellä liikunnalla, mutta sairaus paranee usein ajan kanssa itsestään.

OIKEIN VAI VÄÄRIN? 1. Niska-hartiaseudun kivun yksi aiheuttaja on skolioosi eli selkärangan kiertyminen.

OIKEIN VAI VÄÄRIN? 2. Selkäranka koostuu 34 nikamasta.

OIKEIN VAI VÄÄRIN? 3. Nivelrikko voi kehittyä mihin niveleen tahansa.

OIKEIN VAI VÄÄRIN? 4. Iskiashermo hermottaa jalkojen lihaksia.

OIKEIN VAI VÄÄRIN? 5. TULES-kipu ei rajoita elämää.

OIKEIN VAI VÄÄRIN? 6. Nivelreuma on nivelen lyhytaikainen tulehdussairaus.

OIKEAT VASTAUKSET: Oikein Väärin. Selkäranka koostuu 24 nikamasta. Väärin. TULES-kipu rajoittaa elämää. Väärin. Nivelreuma on nivelen pitkäaikainen tulehdussairaus.