Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kohonnut verenpaine.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kohonnut verenpaine."— Esityksen transkriptio:

1 Kohonnut verenpaine

2 Mitä on verenpaine Verenpaine tarkoittaa valtimoissa vallitsemaa painetta, kun sydän supistuu ja pumppaa verta valtimoihin syntyy paine. Verenpaine on koholla kun yläluku on yli 140 ja alaluku yli 90. Verenpaine voi kohota tilapäisesti, jos ihminen jännittää, liikkuu tai ponnistelee. Kohonnut verenpaine on yksi yleisimmistä syistä valtimotautien syntymiseen.

3 Mistä johtuu verenpaineen nousu
Verenpaine voi kohota monista syistä: Runsas suolan, alkoholin ja tulehduskipulääkkeiden käyttö, tupakointi, lihavuus ja liikunnan vähäinen määrä altistavat verenpaineen kohoamiseen. Hormooni lääkkeet esim. ehkäisypillerit sekä stressi kohottavat verenpainetta. Kohonnut verenpaine voi johtua myös muista sairauksista esim. munuaissairauksista.

4 Kohonneen verenpaineen oireet
Yleensä verenpainetta ei tunne, joten se on mitattava mittarilla. Ihmisten täytyy mitata verenpaine vähintään viiden vuoden välein, jos ei ole mitään verenpainetta kohottavaa sairautta ja jos arvot ovat olleet viimeisimmässä mittauksessa hyvät. Kohonnut verenpaine voi aiheuttaa sydänsairauksia, aivoinfarktin ja aivohalvauksen.

5 Kohonneen verenpaineen hoito
Itsehoito on esim. tupakanpolton lopettaminen, laihduttaminen, suolan vähentäminen ja yleisestikkin terveellisten elämäntapojen noudattaminen. Ennalta ehkäisevä hoito on noudattaa terveellisiä elämäntapoja. Lääkehoito pitää määrätä jos paineet ovat olleet liian kauan koholla. Lääkkeet määrätään säännölliseen käyttöön.

6 Lähteet: 0034 lukio/oppiaineet/terveystieto/te1/tv11/vita /sairaudet-ja- nden-ehkaisy/sjvs/kohonnut-verenpaine


Lataa ppt "Kohonnut verenpaine."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google