Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Kansantaudit Tartuntataudit

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Kansantaudit Tartuntataudit"— Esityksen transkriptio:

1 Kansantaudit Tartuntataudit
Tehtävätyyppi: Vertailutehtävä Tapa vastata: -Terveyden edistäminen eli promootio, WHO:n 5 terveyden edistämisen tapaa - Sairauksien ehkäisy eli preventio

2 syyt: ympäristötekijät, perimä ja elintavat
Kansantaudit syyt: ympäristötekijät, perimä ja elintavat Mielenterveyden häiriöt Sydän- ja verisuonitaudit Aineenvaihduntasairaudet: Tyypin 1 ja 2 diabetes (T1D, T2D), metabolinen oireyhtymä Syövät Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet (TULES) Hengityselinsairaudet (+myrkytykset ja tapaturmat) Tartuntataudit, hammassairaudet, muistisairaudet Eri sairauksien ja vammojen itsehoito + lääkkeet

3 Lukulinkkejä THL: kansantaudit (www.thl.fi/fi/aiheet/kansantaudit)
Terveyskirjasto: kansantaudit + yleistä suomalaisten terveydestä ( Terveyskirjasto: tarttuvat taudit ( reumaliitto: tules terveyskirjasto: tules ( tule-tietopankki (

4 Kysytty aiemmin Käsitteitä: Heimlichin ote, pandemia,karsinogeeni,systolinen/ diastolinen paine, artroosi, hypotermia, preventio Hammasterveys Palo- ja paleltumavammat Rokottaminen Kotitapaturmat ja niiden ehkäisy Tyypin 2 diabetes Osteoporoosi (jokeri) Sepelvaltimotauti (ateroskleroosi) Allergiat ja astma (jokeri) Rintasyöpä (jokeri) Muistisairaudet Insuliiniresistenssi Artroosin preventio Hukkumiskuolemat: ensiapu ja ehkäisy (jokeri)

5 S 2012 -Esittele Maailman terveysjärjestön Ottawan asiakirjassa nimeämät terveyden edistämisen toimintatavat ja kuvaa jokaista toimintatapaa yhden esimerkin avulla. = WHO:n 5 terveyden edistämisen tapaa Terveyttä tukeva yhteiskuntapolitiikka ja päätöksenteko Terveellisen ympäristön aikaansaaminen Yhteisöjen toiminnan kehittäminen Väestön terveysvalistus ja terveyskasvatus Terveyspalvelujen uudelleen suuntaaminen -Kuvaile, millainen sairaus astma on, esittele sen aiheuttajia, oireita ja selvitä astman ennaltaehkäisyä. (jokeri)

6 K Haitin maanjäristys kuvat: yo- koe kevät Kuvaile metabolinen oireyhtymä, sen syitä ja seurauksia sekä primaariprevention keinoja. (jokeri) S2013 Sepelvaltimotauti on yksi suomalaisten keskeisistä kansantaudeista. Kuvaile, minkälainen sairaus sepelvaltimotauti on, esittele sen riskitekijöitä ja kuvaile sepelvaltimotaudin ennaltaehkäisyä.(jokeri) K2014 Mitkä tekijät voivat lisätä riskiä sairastua syöpään?

7 Keskeistä tässä alueessa: vinkkejä vastauksiin!
Syyt / riskit - oireet – seuraukset – hoito - ennaltaehkäisy yksilö - yhteiskunta Kansantautien ehkäisy: (s. 57) 1) korkean riskin strategia 2) väestöstrategia Sairauksien ehkäisy = preventio, 3 tasoa: 1) primaaripreventio 2) sekundaaripreventio 3) tertiaaripreventio Promootio = terveyden edistämistä erilaisin toimin WHO:n terveyden edistämisen 5 tasoa Kansanterveysohjelmat (Pohjois-Karjala - projekti, Terveyttä kaikille vuoteen 2000, Terveys 2015)

8 Vastausrunko tartuntatauteihin
Tartuntataudit ennen – nyt Epidemia, pandemia - käsitteet Yleisyys Suomessa / maailmalla Taudinaiheuttajat Miten tartuntataudit leviävät (= tartuntareitit) (= tartuntatavat) Mikä estää tartuntatautien leviämistä yksilön keinoja Yhteiskunnan keinoja Miten tartuntataudin saanutta ihmistä hoidetaan Tartuntatautien vaikutukset yksilölle, yhteisölle, yhteiskunnalle Ajankohtaista / tulevaisuudennäkymiä

9 Tehtäväesimerkki:   ”Erilaiset niska- ja hartiaseudun vaivat sekä selkävaivat ovat yleisiä tuki- ja liikuntaelinten vaivoja Suomessa. Tarkastele niiden syitä, seurauksia ja ehkäisykeinoja yksilön ja yhteiskunnan näkökulmasta.” 1.Määrittele tule - sairaudet ryhmänä, kuvaile osana suomalaisia kansantauteja nykyään 2.Kerro vaivojen syistä: yksilö / yhteiskunta, oireet 3. Kerro, mitä seurauksia vaivoista voi tulla yksilölle ja yhteiskunnalle.

10 3. Kerro em. vaivojen ehkäisykeinoja:
-mitä yksilö voi tehdä (elintavat, elinympäristö) -mitä yhteiskunta voi tehdä: Strategiat: Korkean riskin strategia ja väestöstrategia Prevention kolme tasoa: primaaripreventio, sekundaaripreventio, tertiaaripreventio 5. Millainen merkitys yksilölle on sillä, että hän välttyy em. vaivoilta / tule - sairauksilta? 6. Millainen yhteiskunnallinen merkitys on sillä, että ihmiset sairastavat vähemmän em. vaivoja / tule -sairauksia? (esim. työkyvyttömyyseläke)


Lataa ppt "Kansantaudit Tartuntataudit"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google