Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Osteoporoosi (luukato)

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Osteoporoosi (luukato)"— Esityksen transkriptio:

1 Osteoporoosi (luukato)

2 Osteoporoosi eli luukato kuuluu umpieritysrauhasten sairauksiin, koska siinä on kyse kalsiumaineenvaihdunnan häiriöstä. Taudin syntyyn vaikuttaa vähäinen kalsiumin saanti ravinnossa, liikunnan puute, tupakointi, D- vitamiinin puute, vaihdevuodet, jotkut lääkkeet ja jotkut kalsiumaineenvaihduntaan vaikuttavat sairaudet esim. keliakia. Henkilöillä, joilla on aikaisemmin ollut luumurtumia, todetaan tavallista useammin osteoporoosia. Murtumat eivät ole varsinainen riskitekijä, mutta se voi olla merkki luun lujuuden heikentymisestä varsinkin jos murtuma on syntynyt tavallista lievemmän vamman seurauksena.

3 Luukudokselle on tyypillistä, että se uusiutuu koko elämän ajan
Luukudokselle on tyypillistä, että se uusiutuu koko elämän ajan. Luustossa toimii kolme solutyyppia, joista osteoblastit toimivat luun rakentajina ja osteoklastit luun hajottajina. Varsinaisia luusoluja kutsutaan osteosyyteiksi. Luun määrä kasvaa ikävuoteen saakka, luumassa säilyy muuttumattomana n. 40 ikävuoteen saakka, mutta alkaa sen jälkeen pienentyä. Vaihdevuosissa estrogeenitaso laskee ja osteoklastien ”jarru” poistuu. Naisilla siis luumassan katoaminen kiihtyy vaihdevuosissa. Miehillä luukato kiihtyy elämänkaaren loppupäässä.

4 Oireet: Osteoporoosia ei yleensä huomata ennen mitään mittauksia. Se voidaan huomata myös silloin kun tapahtuu jokin luumurtuma. Kaksi yleisintä luumurtumaa osteoporoosin seurauksena ovat selkänikamamurtuma ja reisiluun kaulanmurtuma.

5 Hoito ja ehkäisy Osteoporoosin hoidon tarkoituksena on vähentää luumurtumien määrää. Osteoporoosin toteamisen jälkeen riittävän kalsiumin, D-vitamiinin ja liikunta ovat tärkeitä. Tupakoinnin lopettaminen on myös tärkeää. Osteoporoosia voidaan hoitaa myös lääkkeillä. Osteoporoosin ehkäisemisessä keskeistä on riittävä kalsiumin ja D-vitamiinin saanti sekä säännöllinen liikunta, johon kuuluu jalkojen iskutyyppisiä liikkeitä ja luuhun (erityisesti pitkien luiden päihin) kohdistuvaa tärinää. Hyviä liikuntalajeja ovat sellaiset, joissa hypitään, vaihdetaan äkillisesti liikesuuntaa eli tehdään äkkipysähdyksiä. Näitä lajeja ovat esimerkiksi erilaiset palloilulajit kuten sulkapallo, tennis ja koripallo.

6 Osteoporoosi syntyy, kun osteoklastit ja osteoblastit joutuvat epätasapainotilaan. Luu on elävää kudosta ja sitä muodostuu läpi eliniän. Luukudos siis uusiutuu, vaikka iän myötä luumassa pienenee. Vasemmalla puolella kuvasarjaa, luukudos uusiutuu normaalisti. Osteoporoosissa (oikealla kuvassa) luukudoksen koostumus pysyy normaalina, mutta luun massa pienenee. Vähäinenkin rasitus ja kuormitus voi johtaa murtumaan.Luukato kohdistuu erityisesti hohkaluuhun.

7 Lähteet Vita1, terveyskirjasto ja käypä hoito


Lataa ppt "Osteoporoosi (luukato)"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google