Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito."— Esityksen transkriptio:

1 Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito

2 Yleistä Nivelrikko on maailman yleisin nivelsairaus
Esiintyy eniten polvissa, lonkissa, sorminivelissä ja selkänikamien välisissä nivelissä  Nivelrikko on koko nivelen sairaus, jossa muutoksia on niin nivelrustossa, luussa, nivelkalvossa kuin ympäröivissä lihaksissakin. Nivelmuutokset etenevät hitaasti vuosien kuluessa, eikä vaurioitunut rustokudos uusiudu ennalleen. Vähitellen nivelrusto häviää luun pinnalta ja rustonalainen luu muotoutuu uudelleen. 

3 Syyt ja vaaratekijät Nivelrikon perimmäistä syytä ei tiedetä. Nivelrikossa ruston tuhoutuminen saa ylivallan rustoa korjaavista tekijöistä. Vaurioitunut nivelrustokudos ei parane ennalleen ja muutokset etenevät yleensä hitaasti vuosien kuluessa. Tunnetut vaaratekijät ovat ikääntyminen, perimä ja ylipaino.  Nivelrikon taustalla saattaa olla useita altistavia geenejä.  Nivelrusto saattaa vaurioitua myös nivelvammoissa ja niiden jälkeisestä nivelen epävakaudesta, virheasennoista, liian raskaasta liikunnasta ja työstä.

4 Oireet Nivelrikkokipu on jomottavaa, ja se pahenee liikkuessa ja lievittyy levossa, mutta sairauden edetessä se voi muuttua jatkuvaksi ja vaivata myös yöllä.  Kipu on yleensä paikallista, mutta voi säteillä esim. lonkasta polveen Kivun voimakkuus ja nivelrikon röntgenkuvassa näkyvä vaikeusaste eivät aina ole suhteessa keskenään. Nivelessä on usein aamu- ja liikkeellelähtöjäykkyyttä. Pitkälle edenneessä alaraajojen nivelrikossa yleensä normaalit toimet kuten housujen tai sukkien pukeminen hankaloituvat.

5 Itsehoito Laihduttaminen -> vähentää kuormitusta nivelissä
Akuuttiin kipuun kylmähoitoa -> vähentää turvotusta, kipua sekä parantaa nivelen liikkuvuutta Hyvä lihaskunto lieventää nivelrikon vaivoja -> Kipua ja niveloireita lisäävää toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa tulee välttää Hyviä yleiskunnonkohottajia ovat esim. hiihto, kävely, vesivoimistelu Harjoittelun on oltava säännöllistä, pitkäkestoista ja jatkuvaa.      -> liikkuvuus-, venytys-, lihasvoima- ja yleiskuntoharjoituksia Voidaan käyttää myös erilaisia apuvälineitä (esim. kävelykeppi, polvituki)

6 Lääkärin hoito Nivelrikkoon ei ole parantavaa tai taudin etenemistä hidastavaa lääkehoitoa. Lääkäri toteaa nivelrikon potilaan kertomien oireiden, kliinisten tutkimusten ja röntgenin avulla.  Kipulääkkeitä käytetään kivun lievitykseen. Tulehdusvaiheessa niveleen laitettu kortisoni yleensä lievittää nivelrikkokipua ja tulehdusreaktiota.  Jos nivelrikkokipu ei ole muutoin hallittavissa, niveleen on kehittynyt merkittävä liikerajoitus tai virheasento tai potilaan kyky selviytyä päivittäisistä toiminnoista on olennaisesti huonontunut, voidaan toteuttaa tekonivelleikkaus.

7 Tekonivelleikkaus Tekonivelleikkaus yleensä huomattavasti kohentaa pitkälle edenneen nivelrikkoa sairastavan potilaan toimintakykyä. Leikkauksella pyritään parantamaan nivelen mekaniikkaa siten, että rasitus jakaantuu tasaisemmin laajemmalle alueelle ja paikallinen kuormitus pienenee.

8 Esimerkkinä polven nivelrikko
Aikuisten tavallisin polvikipujen syy -> iän myötä tulee yleensä lähes kaikille, mutta useimmille ihmiselle siitä on vain vähäistä haittaa Merkittävimmät riskitekijät ovat lihavuus, ikääntyminen ja perimä Myös polvinivelen vammat, kuten nivelensisäiset murtumat ja polven vakautta heikentävät nivelsiderepeämät lisäävät riskiä polven nivelrikkoon Raskaan työn aiheuttama toistuva nivelkuormitus lisää nivelrikon vaaraa Kipua kävellessä, noustessa sängystä ylös ja liikkeelle lähtiessä Polvi turpoaa ja siihen kertyy nestettä

9

10 Lähteet Reumaliitto.fi Terveyskirjasto.fi Wikipedia Google-kuvahaku
Youtube.com Tekijät: Tomi, Toni ja Carita SOTE16A01


Lataa ppt "Nivelrikko Syyt / Oireet / Hoito."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google