Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ORTOPEDINEN HOITOTYÖ.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ORTOPEDINEN HOITOTYÖ."— Esityksen transkriptio:

1 ORTOPEDINEN HOITOTYÖ

2 Ortopedia - luu- ja tukielinsairauksiin erikoistunut ki- rurgian ja lääketieteen ala. -kuuluu nivelten, luiden, lihasten, nivelsiteiden ja rustopintojen leikkaukset Tyypillisiä toimenpiteitä: nivelten tähystykset, murtumien korjausleikkaukset ja kipsaukset, välilevypullistumien hoito, nivelsiteiden korjausleikkaukset sekä lonkkien ja polvien keinonivelleikkaukset.

3

4 1.konservatiivinen hoito
-Säästävillä ja rajoitetuilla menetelmillä annettu hoito, usein muu kuin leikkaushoito. Esim. Kunto- ja lihasvoimaharjoittelu. - Aktiivista, säännöllistä ja ohjattua harjoittelua. Esim. Kyykyt, lankutus, punnerrukset, leuanveto jne.

5 Kirurginen hoito (polven tekonivel)

6 Yhä useamman tuttavapiirissä on joku, jolle on asennettu lonkan tai polven tekonivel. Koko maailmassa tekonivelleikkauksia tehdään noin miljoona vuosittain. Suomessa asennetaan vuosittain lonkan tekonivel noin potilaalle ja polven tekonivel noin potilaalle. Leikkauksista kolme neljäsosaa tehdään yli 60-vuotiaille, joten väestön ikääntyessä toimenpiteiden määrä tulee lisääntymään, vaikka nivelrikon yleisyys ei ole lisääntynyt.

7 Iän mukana nivelrikko tulee lähes kaikille, mutta useimmille ihmisille siitä on vain vähäistä haittaa. Polvinivelrikon merkittävimmät riskitekijät ovat: lihavuus, lihavuuden yleistyessä siitä on tullut yhä merkittävämpi polvinivelrikon aiheuttaja ikääntyminen perinnöllisyys synnynnäiset tekijät kasvukauden sairaudet Nivelreuma Muita riskitekijöitä ovat: polvinivelen vammat, kuten nivelensisäiset murtumat ja polven vakautta heikentävät nivelsiderepeämät. vuosikausia toistunut voimakas nivelkuormitus, esimerkiksi raskaan ruumiillisen työn yhteydessä, lisää nivelrikon vaaraa.

8 Jos polvinivelessä on mekaanista virheasentoa, voidaan nivelrikon alkuvaiheessa harkita nivelen asentoa korjaavaa leikkausta eli osteotomiaa. Leikkauksessa sääriluun yläosaan tehdään osittainen katkaisulinja ja luu käännetään vähitellen oikeaan asentoon. Saavutettu asento tuetaan luuhun ruuveilla kiinnitettävällä levyllä ja luutumisen edistämiseksi laitetaan paikallinen keinoluusiirre. Toimenpiteellä voidaan siirtää mahdollista polven tekonivelleikkausta vuotta eteenpäin.

9 Kun nivelkipu häiritsee merkittävästi liikkumista, päivittäisiä toimia ja työtä tai nivelessä on leposärkyä, on syytä hakeutua lääkärille. Tutkimuksista lääkärin kliininen tutkimus on tärkein. Polvinivelrikon diagnoosi perustuu potilaan kuvaamiin oireisiin, lääkärin vastaanotolla tekemään tutkimukseen ja röntgenlöydöksiin. Leikkaus on iso toimenpide, jonka vuoksi perussairaudet tasapainoon, kuten diabetes ja verenpainetauti tupakointi lopetettava vähintään kuukautta ennen alkoholia vältettävä hampaat pitää hoitaa Toimenpide tehdään yleensä selkäydinpuudutuksessa.

10 Tekonivelleikkaus tehdään yksilöllisen harkinnan mukaan, jos kipu ei ole muutoin hallittavissa eikä liikuntakykyä, elämänlaatua ja omatoimisuutta voida muilla keinoin ylläpitää. Leikkauksen tavoitteena on kivuttomuus, nivelen liikealueen lisääminen tai säilyttäminen ja yleisen liikealueen lisääminen. Tuhoutunut nivel korvataan leikkauksessa keinotekoisella nivelellä. Useat muut sairaudet ja potilaskohtaiset tekijät, mm. ylipaino ja tupakointi, lisäävät komplikaatioriskiä, ja ne on otettava huomioon leikkauspäätöstä tehdessä, mutta ne eivät välttämättä estä leikkausta. Tekonivelleikkaus yleensä huomattavasti kohentaa pitkälle edenneen nivelrikkoa sairastavan potilaan toimintakykyä.

11


Lataa ppt "ORTOPEDINEN HOITOTYÖ."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google