Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuki- ja liikuntaelinsairaudet"— Esityksen transkriptio:

1 Tuki- ja liikuntaelinsairaudet
Selän sairaudet

2 Hyvälaatuinen selkäkipu (noidannuoli)
Potilaan yleisvointi on yleensä hyvä. Tavallisin syy alaselkäkipuun on pieni kudosvaurio jossakin selän kipua aistivissa rakenteissa, kuten välilevyssä, nivelissä tai lihaksissa. Lievään selkäkipuun riittää yleensä ilman reseptiä apteekista saatava parasetamoli. Kohtalaiseen tai voimakkaaseen kipuun saa yleensä apua tulehduskipulääkkeistä, joista osa on reseptivapaita.

3 iskiasoireet Iskiasoireella tarkoitetaan iskiashermon ärsytyksestä johtuvaa selkäkipua ja muita oireita, jotka tuntuvat lanneselässä ja alaraajoissa. Oireisiin voi kuulua alaraajan kipua, pistelyä, tunnottomuutta tai lihasheikkoutta, ja joskus itse selkä voi olla kivutonkin. Ei vuodelepoa, paraneminen kestää yleensä kuukaudesta kahteen. Täydellinen toipuminen on yleensä odotettavissa, osalla oireet kuitenkin pitkittyvät tai uusiutuvat.

4 Välilevytyrä ja välilevyn pullistuma prolapsi ja protruusio
Yleisin iskiasoireen syy on nikamien välilevyn rappeutumisesta johtuva pullistuma (tyrä), joka mekaanisesti puristaa selkäydinhermoa tai aiheuttaa paikallisen reaktion, joka saa hermon ärtymään. Liikapaino, tupakointi, osteoporoosi tai aiemmin todetun pahanlaatuisen kasvaimen etäpesäke voivat edesauttaa oireiston kehittymistä. Rappeutuneiden nikamien välilevy voi revetä äkillisesti tai vähitellen, niin, että välilevyn sisältöä työntyy selkäydintilaan hermojuuria painaen. Erona tavallisiin lihaskipuihin ovat alaraajoihin säteilevät kivut, jotka voivat olla erittäin tuskallisia. Hermoja puristava välilevytyrä voi aiheuttaa lihasten toimintakyvyttömyyden tai vaikeuksia virtsaamisessa tai ulosteen pidättämisessä.

5

6 Selkärangan kasvaimet, tulehdukset ja nikamamurtumat
Kasvaimille ja tulehduksille on tyypillistä jatkuva ja asteittain lisääntyvä selkäsärky, joka vaivaa levossakin. Potilaan yleiskunto on usein heikentynyt ja painokin mahdollisesti pudonnut. Nikamamurtumien yleisin syy on kaatuminen ja ne ovat yleensä iäkkäiden ihmisten vaivoja.

7 Selkärankareuma Spondylarthritis ancylopoetica, Bechterewin tauti
Selkärankareuma on pääasiassa alaselkään paikallistuva pitkäaikainen reumaattinen sairaus, mutta oireita esiintyy myös muualla. Voimakas perinnöllinen alttius. Tyypillisiä piirteitä ovat vähittäinen alku, aamujäykkyys. Vaivat ovat pahemmat levossa. Usein oireita myös selän ulkopuolella nivelissä. Yleisin oire on alaselän kipu, joka tuntuu etenkin yölevon jälkeen ja voi herättää aamuyöstä. Kipu voi heijastua pakaran seutuun. Hoitona tulehduskipulääkkeet, pitkäaikaishoidossa sulfasalatsiini.

8 Selkäydinkanavan ahtauma Spinaalistenoosi
Tila, jossa selkänikamien renkaiden muodostama selkäydinkanava ahtautuu ja puristaa selkäydintä. Tyypillinen oire on kävellessä tuntuva kipu sekä puutuminen ja pistely. Oireet tuntuvat usein pakaroissa säteillen reisiin ja jopa varpaisiin saakka. Oireet voivat vaihdella päivittäin ja olla pitkiäkin aikoja poissa. Kipua usein helpottaa istuminen ja lievä etunoja-asento. Itsehoitona lannerangan tukiliivi, vartalon lihaksia rentouttava ja vahvistava liikunta, sekä esim. sauvakävely. Jatkuvat kivut tutkitaan vastaanotolla, usein vaaditaan kuvantamistutkimuksia. Jos kipu käy sietämättömäksi tai uhkaa päivittäistä selviytymistä, avarretaan ahtaumaa leikkauksella. Leikkaus arvioidaan magneettikuvauksella.

9 Ratsupaikkaoireyhtymä Cauda Equina
Välilevytyrä pullistuu selkäydinkanavaan ja aiheuttaa ns. ratsupaikkaoireyhtymän. Tilaan liittyy virtsaamisvaikeutta ja tunnon heikentymistä peräaukon ja sukupuolielinten alueella. Harvinainen; noin kaksi välilevytyräpotilasta sadasta kärsii tästä vaivasta. Hoitona pikainen päivystysleikkaus.

10 Selkäkipujen hoito, riskitekijät ja ennaltaehkäisy
Kivunhallinta -> erilaiset kipulääkkeet Liikunta, liikehoito ja kuntoutus Selkänikamien käsittely eli manipulaatio Fyysisesti kuormittava työ, raskaat nostot ja hankalat selän asennot Vähäinen liikunta, lihavuus ja tupakointi Stressi Fyysisestä kunnosta huolehtiminen Terveelliset elämäntavat Hyvä ryhti Ergonomia Alaselkäkipu ja selkävaivat:


Lataa ppt "Tuki- ja liikuntaelinsairaudet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google