Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tuki- ja liikuntaelinsairaudet"— Esityksen transkriptio:

1 Tuki- ja liikuntaelinsairaudet

2 TULE-ohjelma TULE- ohjelman päämääränä on väestön parempi tule-terveys. Tämä edellyttää, että tuki- ja liikuntaelinten terveyden ja toimintakyvyn edistäminen, tule-sairauksien ehkäisy, hoito ja kuntoutus otetaan huomioon suunnitteluun, päätöksenteon ja toiminnan kaikilla tasoilla. Muita päämääriä ovat väestön parempi tule-tietoisuus, tule-sairaiden hoidon tehostuminen ja tule- sairaiden elämänlaadun paraneminen paitsi mekaanisten liikkeiden ja luiden vahvuuden kannalta, myös sosiaalisuuden kannalta. Tule- sairauksia voidaan ehkäistä muun muassa terveellisillä elämäntavoilla.

3 TULES Suomalaisista yli miljoonalla (eli joka viidennellä) on jokin pitkäaikainen tule-sairaus tai- vamma. Tule-oireryhmiä sekä sairauksia on noin 150 erilaista. Tule-sairauksille yhteistä on kipu, johon voi liittyä myös sosiaalisia tai psyykkisiä oireita. Tule-sairaudet ovat merkittävä kansanterveydellinen ongelma. Ne ovat myös syy joka neljänteen työkyvyttömyyseläkkeeseen.

4 Riskitekijät ja yleisimmät sairaudet
- Perimä - Ikääntyminen Yli- ja alipaino Alkoholi ja tupakka Univaje Stressi Liikunnan vähäisyys, tai liiallinen liikunta Kuormitustekijät (yksipuoliset toistoliikkeet) Työasennot ja rasitus Tapaturmien aiheuttamat vammat Nivelrikko (artroosi) Reuma Osteoporoosi Selkäsairaudet Niska- ja hartiakivut Jännevaivat

5 Osteoporoosi Nuoren luukudoksen määrä lisääntyy, ja luiden kehityksen turvaamisen laiminlyönti on vaikeaa korvata myöhemmin. - Viimeistään 25 vuoden vaiheella luumassa on enimmillään. - Luumassan hajoaminen kiihtyy 30.vuoden paikkeilla. - Koko luuston uusiutuminen kestää noin 10 vuotta. Osteoporoosissa luuntiheys alenee ja rakenne muuttuu huokoiseksi, jolloin luu murtuu helposti.

6 Lisää osteoporoosista
Naisilla sukupuolihormonitoiminnan muutos esimerkiksi estrogeenihormonin määrän väheneminen viestii aineenvaihdunnan häiriöstä. Estrogeenin tuotanto vähenee vaihdevuosien alkaessa, mutta voi myös aiheutua syömishäiriöstä, jolloin estrogeenin tuotanto häiriintyy

7 Murtumien ehkäisykeinoja
Oikeanlainen ravitsemus Kalsium ja D-vitamiini Liikunta - Hyviä liikuntalajeja ovat monipuoliset ja hyppyjä, iskuja, tärähdyksiä, puristuksia ja vääntöjä sisältävät lajit. Myös kaikki tasapainoa harjoittavat liikunnat. Kaatumisen ehkäisy Tiesitkö että jopa aivastus voi aiheuttaa nikamamurtumia?

8 Nivelrikko eli artroosi
Yleisin nivelsairaus Voi aiheuttaa kovaa särkyä, erityisesti kantavissa nivelissä Ikääntymisen myötä kaikkien nivelpinnat kuluvat, mutta ei aiheuta kaikilla haittaavia oireita Erityisesti iäkkäiden ihmisten tauti Nivelrikkoisen kannattaa harrastaa liikuntaa Ei ole parantavaa hoitoa Tärkeintä on kivun ja nivelten jäykistymisen hoito. Kipu voi estää liikkumisen vaikeassa nivelrikossa. Kipuun ei auta aina lääkkeet, jolloin vaihtoehtona on tekonivel.

9 Reuma Tulehdussairaus
Tulehdus voi kohdistua niveliin, sidekudokseen, lihakseen tai limakalvoihin. Alkuvaiheessa yleisoireita, kuten lievää kuumeilua, ruokahaluttomuutta ja väsymistä. Voi puhjeta myös lapselle. Kipuun auttaa oikea lääkitys, terveelliset elämäntavat ja kuntoutus. Yleisin on nivelreuma. Tyypillisesti nivel turpoaa, aristaa, punoittaa ja on jäykkä. Nivelreuman syytä ei tiedetä

10 Lisää reumasta Reumasairauksia ei voi parantaa, mutta niiden etenemistä voidaan hidastaa ja oireita lievittää. Kivun takia nivelreumaa sairastavan lihasvoima ja liikelaajuudet vähenevät. Toimintakykyä voi parantaa soveltuvalla liikunnalla. Liikkuminen nuorena vahvistaa nivelten rustoja. Liikunta ylläpitää nivelten toimintakykyä ja hidastaa taudin etenemistä

11 Niska- ,hartia- ja selkäkivut
Niska- ja hartiakivut johtuvat huonosta työskentelyasennosta. Oloa helpottavat niska- ja hartiaseudun kevyet liikkeet. Selkäkivuista suurin osa johtuu lievästä kudosvauriosta. Yleensä selkäkivut ovat lyhytkestoisia, eikä niihin tarvita lääkäriä. Iskiaskipu on selästä pakaraan, alaraajaan ja nilkkaan saakka säteilevää kipua.

12 Se johtuu yleensä välilevyn pullistumasta.
Selkäkipuihin suositellaan vähitellen lisääntyvää liikuntaa. Joskus kivun pitkittyessä esiintyy lihasheikkoutta, kävelyvaikeuksia tai virtsan pidätyskyvyn heikkenemistä. Jos esiintyy poikkeavaa väsymystä ja kuumeilua, on syytä mennä lääkäriin. Selkävaivoja voi vähentää käyttämällä selkää oikein.


Lataa ppt "Tuki- ja liikuntaelinsairaudet"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google