Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää."— Esityksen transkriptio:

1 Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää

2 Syöpä Pahanlaatuinen kasvain, joka syntyy kun solun DAN-vaurio ei korjaannu vaan vaurioitunut solu monistuu ja aiheuttaa syöpäsolukon. Joka kolmas suomalainen sairastuu jossakin vaiheessa elämäänsä johonkin syöpätautiin ja kaksi kolmesta paranee. Joka vuosi 30 000 suomalaista sairastuu johonkin syöpään. Syöpää aiheuttaa mm. Tupakka, alkoholi, auringon uv säteily, karsinogeenit ja HPV (Human papiloma virus)

3 Rintasyöpä Naisten yleisin syöpäsairaus on rintasyöpä johon sairastuu joka vuosi n. 4 800 naista, miehillä rintasyöpä on erittäin harvinainen. Rintasyövän riski suurenee iän myötä. Rintasyöpä voidaan löytää esim. mammografialla eli rintojen röntgenkuvaksella tai rintojen ultraäänitutkimuksen avulla. Rintasyöpää aiheuttaa; runsas alkoholinkäyttö, lapsettomuus, ensisynnytys yli 30 vuotiaana, ylipaino ja varhaiset kuukautiset. Rintasyöpää hoidetaan ensisijaisesti leikkaamalla. Leikkauksella pyritään poistamaan syöpäkudos joskus joudutaan poistamaan koko rinta.

4 Eturauhassyöpä Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä. Mahdollisuus sairastua eturauhassyöpään yleistyy 55 ikävuoden jälkeen ja on yleisimmillään yli 70-vuotiailla, alle 40-vuotiailla eturauhassyöpä on hyvin harvinainen. Vuosittain yli 4000 miestä sairastuu siihen. Eturauhanen on miehen sukupuolirauhanen, joka sijaitsee virtsarakon alapuolella ja on noin luumun kokoinen. Eturauhassyövän riskitekijöitä; Runsas eläinrasvojen syöminen, lihavuus, tupakointi sekä korkea ikä. Eturauhassyövällä ei ole ominaisia oireita, mutta virtsaamisvaivat ja veri virtsassa saattavat olla merkki eturauhassyövästä. Eturauhassyöpää hoidetaan leikkaamalla, jonka jälkeen voidaan käyttää sädehoitoa täydentävänä hoitona. Leikkaus suoritetaan vain jos syövästä on haittaa potilaalle.

5 Keuhkosyöpä Keuhkosyöpää löydetään yli 50-vuotiailta, vain 5-10 % löytyy alle 50-vuotiailta. Keuhkosyöpää aiheuttaa; tupakointi, keuhkoahtaumatauti ja tuberkuloosi sekä asbesti. Keuhkosyövän oireita ovat; veriset yskökset, kipu, hengenahdistus ja toistuvat keuhkotulehdukset. Keuhkosyöpää hoidetaan leikkaamalla, mutta vain jos syöpä ei ole levinnyt laajalle alueelle. Valitettavasti leikkaus on ainoa parantava vaihtoehto Levinnyttä keuhkosyöpää on erittäin vaikea hoitaa ja yleensä johtaa kuolemaan


Lataa ppt "Syöpätaudit Konstantin Into ja Susanna Kankaanpää."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google