Kertausta tärkeimmistä asioista

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
ÄI8 Kielenhuoltoa.
Advertisements

Puolipiste, Kaksoispiste, Ajatusviiva ja Yhdysmerkki
Päivän erikoinen ÄI1.
Jouni Viuhko 2010 Pilkun käyttäminen.
Pilkku.
Pieniä hetkiä.
PILKKU.
KIELENHUOLTOA PILKKU.
Pilkun käyttö PILKUN PÄÄSÄÄNTÖ: Pilkkua käytetään a) erottamaan eri lauseita toisistaan ja b) samanarvoisia lauseenjäseniä toisistaan. A-kohdan 1. poikkeus:
KIELENTUNTEMUS Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus Kielioppi Metakieli Kielitietoisuus.
Kelan kuntoutusraha - toimeentuloturva kuntoutuksen aikana Anne Flak suunnittelija.
Pilkku Kotilainen, Liedes, Luttinen, Meriläinen.  Pääsääntönä on, että virkkeen lauseet erotetaan toisistaan yleensä pilkulla.  Päälause erotetaan sivulauseesta.
Symmetria Rinnastaminen, kielen ”sopusuhtaisuus”.
Opettajan esitysaineisto kurssi 1 kappaleet 1–4. 2 Arviointia ja laskemista.
Kielivalintailta Etelä-Hervannan koulu. Valinnan paikat A1A2B1B P A K O L L I N E N V A P A A E H T O I N E N Perusopetus.
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Pilkku,.  PÄÄSÄÄNTÖ: PILKKU EROTTAA VIRKKEEN LAUSEET TOISISTAAN.  HÄH? MISTÄ TUNNISTAA VIRKKEEN JA LAUSEEN?
PILKKUSÄÄNNÖT. PILKUT SUOMEN KIELESSÄ Suomen kielen pilkutus on lauseopillista pilkutusta. Pilkun paikan ratkaisee siis virkkeen lauserakenne. Jotta pilkkusäännöt.
Keskustele kaverin kanssa:
Matematiikkaa 3b © Varga–Neményi ry 2017
Neuvottelu ja asioiden pilkkomisen taito
Miten Aloittaa Valokuvaus Liiketoimintaa
EPÄSUORA KERRONTA Reported speech.
Suomi 1B
Luokkatunnit Toimintakulttuuri 4.2..
Mikä ihmeen oppisopimus?
The 9 block vision processing model
LSSAVI Valvontaprosessin vaiheet varhaiskasvatuksessa
Kertausta tärkeimmistä asioista
Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke.
PILKKU.
FINSKÝ INTENSIVNÍ  Titta Hänninen.
Tekstinhuoltoa 3.
Oppilaanohjaaja Sari Kuutsa-kettunen
Kertausta tärkeimmistä asioista
STARTTIKOULUTUS MAALIVAHTIPELISTÄ
Vinkkivideo työnhausta
Minä yhdistelmäajoneuvon kuljettajana Teemu Viljamaa.
Epäsuora kysymyslause
Suomi 1A
Kertausta tärkeimmistä asioista
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Suomi 1B
Kenguru-kilpailu.
Pää- ja sivulauseen erottaminen toisistaan pilkulla
Aalto-yliopiston ylioppilaskunta
Laadullisten tutkimusmenetelmien seminaari
Kieli- ja musiikkiluokkainfo
Valinnaisiaineista Valinnaiset tunnit ovat osa yhteisinä oppiaineina opetettavien taide- ja taitoaineiden opetusta ja ne myös arvioidaan osana tätä opetusta.
Rakenteisen kertomuksen käyttöönotto DH:ssa
Kielitietoisuus.
Työmuistitesti Näet seuraavaksi 20 sanan listan.
Suomen kielen pilkutuksen logiikka
Kaksi erää Tässä ppt:ssä ohjeet pelin johtajalle Opus-työryhmä 2014
KVTES:n jaksotyöaikauudistus
Lähdin juoksemaan, niin että muut jäivät jälkeen.
TEHTÄVÄT KIITETTÄVÄ = Keskityin tehtäviin koko ajan. Yritin parhaani. Sain tehtyä kaikki tehtävät. Suurin osa vastauksista oli oikein. Korjasin / täydensin.
Verkoston toiminta kehittyy – missä mennään?
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Polut hoitoon ja kuntoutukseen – projekti OTE7
Oodi versio 5.0. yhteenveto
Ajanhallinta opiskelussa
POTKA-verkoston arviointi - kyselyn tulokset
LAPE-PÄHKINÄT vol Keino osallistua Pirkanmaan vanhemmuuden ja parisuhteen tuen palveluiden kehittämistyöhön - Tekstidia Dian voi valita.
Teemana: Tunnetko lääkehoitosi tavoitteet?
PERHEPÄIVÄHOIDON TUTKINTOTOIMIKUNNALLE
Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä.
VINKIT VAIKUTTAVAAN VIESTINTÄÄN
Luokat A Minna Mäkelä 19B Satu Mäkinen 19C Juha Käkilehto.
Kirjamessupäivystäjien perehdytys
Esityksen transkriptio:

Kertausta tärkeimmistä asioista Välimerkit: pilkku Kielenhuollon vihko s. 64-67 7.01.2018 DOKTUM / www.doktum.fi

Välttämätön pilkku: rytmittää, helpottaa lukemista ja ymmärtämistä Armoa, ei uusintaan! Armoa ei, uusintaan!

Tärkeitä käsitteitä YHDISTÄ! Virke Lause Lauseenvastike Rinnastus Alistus Päälause Sivulause Kerroin Matille katsoneeni elokuvan. Kävin katsomassa Kurjat-elokuvan. Koska rakastan draamaa, valitsin tämän elokuvan. Itkettää! Satuin katsomaan Kurjat-elokuvan, jota on arvosteluissa ylistetty. Liisa kyynelehti, ja Matti lähetteli tekstiviestejä. Meeri kuuli vasta illalla minun käyneen elokuvissa.

Välimerkit: pilkku Suomen pilkutus määräytyy kieliopillisesti: pilkkua käytetään erottamaan toisistaan virkkeen lauseita, lauseenosia ja lisäyksiä. Pilkku erottaa virkkeen lauseita toisistaan: Sivulause erotetaan aina päälauseesta pilkulla. Sivulause on lause, joka alkaa relatiivipronominilla (joka, mikä), alistuskonjunktiolla tai kysymyssanalla (= epäsuora kysymyslause). Alistuskonjunktioita ovat mm. että, jotta, koska, kun, kunnes, jos, vaikka, kuin, ennen kuin, mikäli, joskin, niin kuin, sillä. Luin kirjan, jonka sain sinulta. Messut sujuivat hyvin, koska järjestelyt toimivat moitteetta. Ohjeissa kuvataan, kuinka videon työvaiheet etenevät. Haluan tietää, onko huomenna koe. 7.01.2018 DOKTUM / www.doktum.fi

Pilkku Suora esitys ja sen jälkeinen johtolause erotetaan pilkulla. ”Nyt lähden kotiin”, Seija nauroi. Jos sivulause on päälauseen keskellä, sivulause erotetaan molemmin puolin pilkulla. Ville, joka on luokan luottamusoppilas, saa olla puheenjohtajana.

Pilkku Rinnasteiset päälauseet erotetaan pilkulla, ellei niillä ole yhteistä lauseenjäsentä. Koulu suljettiin, ja sen peruskorjaus kestää puoli vuotta. Rinnasteisten lauseenosien väliin tulee pilkku, ellei niitä yhdistä rinnastuskonjunktio. Yritys valmistaa jalkalistoja, kattolistoja, alumiinilistoja, messinkilistoja ja muita erikoislistoja. 7.01.2018 DOKTUM / www.doktum.fi

Pilkku Peräkkäiset adjektiivimääritteet erotetaan pilkulla, jos ne ovat rinnasteiset (toisin sanoen, jos niiden väliin voidaan kuvitella ja-sana). Nimikemääritteet (tittelit) voi aina erottaa toisistaan pilkulla. Vanha, rakas printterini on hyvässä kunnossa. Lähetin kesätyöhakemukseni osaston esimiehelle, KTM Niemiselle. Lauseen irralliset lisät erotetaan pilkulla. Näin voidaan menetellä, ainakin useimmiten.

Välimerkit: pilkkua ei tule Pilkkua ei käytetä, jos rinnastuskonjunktio (ja, sekä, sekä– että, -kä, eli, tai, joko–tai, vai, mutta, vaan) yhdistää kahta päälausetta, joilla on yhteinen lauseenjäsen. Työvuoro alkaa kymmeneltä ja jatkuu kuuteen saakka. Pilkkua ei ole pakko käyttää lyhyiden päälauseiden yhteydessä. Yksi luki ja toinen ei. Nousetko sinä vai nousenko minä? 7.01.2018 DOKTUM / www.doktum.fi

Pilkkua ei tule Pilkkua ei yleensä käytetä, jos rinnasteisten päälauseiden predikaatti on yksikön tai monikon 1. tai 2. persoonassa tai jos lauseet ovat passiivissa. Lauseissa katsotaan tällöin olevan yhteinen subjekti. Halusin pitkän harkinnan jälkeen kilpaan mukaan ja ilmoittauduin valvojalle. Kokouksessa käsiteltiin vuokrasopimusta toistamiseen ja päätettiin jatkaa sopimusta samoilla ehdoilla.

Pilkkua ei tule Lauseenvastiketta ei eroteta muusta lauseesta pilkulla. Tehdäkseni asian itselleni selväksi kirjoitin kaiken muistiin. Pilkkua ei käytetä erottamaan sivulauseita, joiden välissä on rinnastuskonjunktio. Sain tietää, että esite on tullut painosta ja että sen voi tulla noutamaan.

Pilkkua ei tule Viikonpäivän ja päivämäärän väliin ei tule pilkkua. Neuvottelu pidettiin torstaina 24. huhtikuuta 2012. Pilkkua ei merkitä likiarvoa ilmaiseviin sidesanattomiin rinnastuksiin. Paikalla oli viisi kuusi toisen vuoden opiskelijaa.

Pilkku: erityistapauksia Pilkku ajatusviivan jälkeen Jos virke jatkuu ajatusviivan jälkeen sivulauseella, voi virkerakenteen edellyttämän pilkun joko kirjoittaa kiinni ajatusviivaan tai jättää kokonaan pois: Hän ennustaa – ja toivoo –, että järjestöt vastedes pystyvät yhä enemmän vaikuttamaan EU-toimijoihin. tai Hän ennustaa – ja toivoo – että järjestöt vastedes pystyvät yhä enemmän vaikuttamaan EU-toimijoihin. 7.01.2018 DOKTUM / www.doktum.fi

Pilkku: erityistapauksia Kuin-konjunktio ja pilkku Kuin-konjunktiota käytetään useimmiten vertailun yhteydessä. Tällöin sen edellä ei ole pilkkua. Pilkku tulee, jos kuin aloittaa lauseen. Minä sain kirjoitelmani valmiiksi aiemmin kuin muut. mutta Sain kirjoitelmani valmiiksi aiemmin, kuin muut olisivat osanneet kuvitella.

Kaikki pilkkusäännöt: Kotuksessa! http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/selaus/361 Esimerkiksi: Moniosaisen konjunktioilmauksen (esim. silloin kun, samalla kun) yhteydessä raja pää- ja sivulauseen välillä ei ole aina selvä tai tärkeä. Siksi pilkku on rajakohdassa valinnainen: Haluaisin henkilökohtaista palvelua silloin, kun minulle sopii. ~  Haluaisin henkilökohtaista palvelua silloin kun minulle sopii.