Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Suomen kielen pilkutuksen logiikka

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Suomen kielen pilkutuksen logiikka"— Esityksen transkriptio:

1 Suomen kielen pilkutuksen logiikka
Pääsääntöisesti lauseet erotetaan toisistaan pilkulla. Lauseen tunnusmerkki on persoonassa taipuva verbi. (luet, paljastaa, muokkaavat). Yksi virke voi koostua useasta lauseesta. Lauseet voivat olla 1) päälauseita tai 2) sivulauseita. Päälause voi muodostaa yksinään virkkeen. Esim. Hän opiskelee ahkerasti. Sivulause ei voi muodostaa yksinään virkettä. --, jotta hän saa opinnäytteensä valmiiksi.

2 Pää- ja sivulauseiden suhteet – se, ovatko lauseet rinnasteisia vai alisteisia – määrittävät, tuleeko pilkku vai ei. Alisteisuutta osoittavat 1) alistuskonjunktiot että, jotta, koska, kuin, kun, kunnes, jos, vaikka, mikäli 2) relatiivipronominit (joka, mikä) ja relatiiviset adverbit (joten, jonne, jolloin) 3) epäsuorat kysymyslauseet, jotka alkavat joko kysymyssanalla (miten, miksi) tai -ko- / -kö-liitepartikkelilla (onko, sopiiko) Sivulauseita ovat 1) konjunktiiviset sivulauseet 2) relatiiviset sivulauseet 3) epäsuorat kysyvät sivulauseet Rinnasteisuutta osoittavat rinnastuskonjunktiot ja, sekä, sekä – että, -kä, eli, joko – tai, tai, vai, (mutta, vaan), sillä, siksi, siten, näin, nimittäin.

3 Lauseenvastikkeita ei eroteta pilkulla, koska suomen lauseopin logiikan mukaan ne eivät ole lauseita (vaan niiden vastikkeita). Erilaiset kiilarakenteet (irralliset lisät) pilkutetaan muusta lauserakenteesta.

4 1. Kaksi rinnasteista päälausetta
Pääsääntöisesti lauseet siis erotetaan toisistaan pilkulla. PÄÄLAUSE Mäkinen on tunnetun vähäpuheinen, PÄÄLAUSE eikä hän osaa vakuutella. POIKKEUS PÄÄSÄÄNTÖÖN: Jos rinnasteisilla päälauseilla on yhteinen lauseenosa ja niitä yhdistää rinnastuskonjunktio, pilkkua ei käytetä: YHTEINEN LAUSEENOSA Verbaalisessa kommunikaatiossa oppilas PÄÄLAUSE on opettajan mukaan joko hiljaa PÄÄLAUSE tai erehtyy toistuvasti sananvalinnoissaan. YHTEINEN LAUSEENOSA Mäkinen PÄÄLAUSE on tunnetun vähäpuheinen PÄÄLAUSE eikä osaa valehdella.

5 2. Päälause ja sivulause PÄÄLAUSE Smithin (2009: 23–24) mukaan erilaiset kulttuuriset tekstit muokkaavat ideaalimaskuliinisuutta vaikuttamalla ainakin tiedostamatta siihen, minkälaisia rooleja miehelle kuvitellaan. SIVULAUSE

6 3. Useita lauseita päälause ja kaksi sivulausetta:
PÄÄLAUSE Kysymyksessä on yksilö, SIVULAUSE joka murahtelee tyhjyyteen silloinkin, SIVULAUSE kun kaivattaisiin läheisyyttä: rakkauden, tunteiden tai katumuksen sanoja. kaksi päälausetta ja sivulause: PÄÄLAUSE Sukupuoli on eräs tekijä, SIVULAUSE joka määrittää kielen ilmaisutapoja, PÄÄLAUSE ja näin esimerkiksi maskuliinisuutta voidaan tarkastella ilmaisujen kautta. POIKKEUS PÄÄSÄÄNTÖÖN: Jos sivulauseet ovat rinnasteisia ja niitä yhdistää rinnastuskonjunktio, pilkkua ei käytetä: PÄÄLAUSE Nauhoitus paljastaa, SIVULAUSE että vuorovaikutus yleisön kanssa on mutkatonta SIVULAUSE ja [että] esitykset sisältävät läheistäviä kielen elementtejä.

7 4. Lauseenvastikkeita ei eroteta pilkulla
Havaste (2008) on todennut viidakon kuninkaan myyttistä miesidentiteettiä käsittelevässä tutkimuksessaan Tarzanin ja Janen vuorovaikutusongelmien syntyvän nimenomaan Tarzanin verbaalisesta kömpelyydestä ja yksioikoisuudesta. vrt. Havaste (2008) on todennut viidakon kuninkaan myyttistä miesidentiteettiä käsittelevässä tutkimuksessaan, että Tarzanin ja Janen vuorovaikutusongelmat syntyvät nimenomaan Tarzanin verbaalisesta kömpelyydestä ja yksioikoisuudesta.

8 5. Hyvin lyhyitä lauseita ei eroteta pilkulla
Esim. Tule jos ehdit.


Lataa ppt "Suomen kielen pilkutuksen logiikka"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google