Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä."— Esityksen transkriptio:

1 Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä.

2 Omistusliite Hänen punainen paitansa. Meidän ihana talomme.
Sinun uusi hiustyylisi. Onko tämä hänen kampansa? Ostamastani kirjasta puuttui sivuja. He tulivat sisään meidän jälkeemme. Omistusliitteellä tarkoitetaan tunnusta, josta ilmenee persoona. Kirjoitetussa yleiskielessä on käytettävä omistusliitettä!

3 Omistusliite Omistusliitettä ei tarvita pronominien meidän ja teidän yhteydessä, kun niillä tarkoitetaan kuulumista johonkin läheiseen yhteisöön. Meidän perhe on mukava. Teidän kylässä asuu paljon vanhuksia. Meidän koulu on ykkönen!

4 Omistusliite Omistusliitettä voidaan käyttää ilman persoonapronominiakin. Tällöin se viittaa lauseen kieliopilliseen tai ajatukselliseen subjektiin. Lähdin kotoani seitsemältä. Mummo pesi talvivaatteensa. Vrt. Mummo pesi hänen talvivaatteensa. Opiskelijoiden ei kannata unohtaa kirjojaan kotiin. Vrt. Opiskelijoiden ei kannata unohtaa heidän kirjojaan kotiin.

5 Omistusliite 3. persoonan omistusliite viittaa lauseen subjektiin tai ajateltuun subjektiin Kalle suojeli siskoaan. Kalle suojeli hänen siskoaan.

6 Omistusliite Passiivilauseessa omistusliite viittaa objektiin
Kalle jätettiin yksin suojelemaan siskoaan. Kalle jätettiin yksin suojelemaan hänen siskoaan.

7 Omistusliite Omistusliite viittaa nominaalimuodon tekijään.
Kalle kehottaa siskoaan etsimään takkinsa. Kalle kehottaa siskoaan etsimään hänen takkinsa.

8 Mikä on oikea muoto? Lomansa alussa Mikon kirjastokortti piti uusia.
Mikon piti uusia kirjastokortti lomansa alussa. Mikon piti uusia lomansa alussa kirjastokorttinsa. Mikon piti uusia hänen kirjastokorttinsa loman alussa. Tiina ja puolisonsa tulevat käymään. Tiina ja hänen puolisonsa tulevat käymään. Tiina tulee puolisonsa kanssa käymään.


Lataa ppt "Omistusliite Kuuluu persoonapronominin genetiivin yhteyteen. Käytetään asiatyylissä."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google