Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke."— Esityksen transkriptio:

1 Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke

2 Käsitteitä: virke, lause, päälause, sivulause, alisteinen, rinnasteinen
Tekstin perusyksikkö on virke: alkaa isolla ja päättyy . ? tai ! Virke rakentuu yhdestä tai useammasta lauseesta Virkkeessä on vähintäänkin päälause Selittäviä ja täydentäviä lauseita kutsutaan sivulauseiksi Virkkeen päättömerkin määrää päälause, ei koskaan sivulause Lauseet voivat olla Rinnasteisia toisiinsa nähden Pojat nukkuvat lumisessa metsässä ja tytöt tekevät aamupalaa sisällä mökissä. b) Alisteisia toisiinsa nähden Pojat nukkuvat yhä sikeästi, vaikka pakastaa.

3

4 Sivulauseiden lajit: KL, RL ja KSL
Konjunktiolauseet alkavat alistuskonjunktioilla: että, jotta, koska, kun, kunnes, jos, vaikka, kuin Relatiivilauseet alkavat relatiivipronomineilla, myös taipuneilla muodoilla: joka, mikä, josta, jotka, mitkä, mistä, mitkä, jollainen, milloin, joitakuita jne. Kysyvät sivulauseet alkavat kysyvällä sanalla tai –ko/-kö –päätteen sisältävällä verbillä: kuka, mitä, missä, miksii, millainen, minkä takia, kuinka paljon, onko, juoksevatko, käykö jne.

5 Muistettavia asioita virkkeistä
Vaillinainen virke on harvinainen asiatyylissä, voi joskus olla kuitenkin tyylikeino (vaillinainen virke=virke ilman predikaattiverbiä ja/tai päälausetta) Hiljaisuus! Että olisit sen arvoinen. Voi sua hassua! Hyvä niin. Kysyvän sivulauseen alkuun ei tule koskaan että –sanaa, virkkeessä ei ole kahta sivulausetta aloittavaa sanaa peräkkäin Unohdin kysyä haastattelussa, että miksi lapset uskovat joulupukkiin.

6 Vältä asiatyylissä pitkiä rönsyvirkkeitä
Kun on väsynyt pitkän koulupäivän jälkeen, saattaa lukiolainen miettiä, mitä hyötyä kaikesta aherruksesta on ja kuinka paljon hauskempaa olisi olla töissä, jolloin saisi viettää illat vapaasti kavereiden kanssa sen sijaan, että joutuu hautautumaan kotiin tekemään koulutehtäviä ja valmistautumaan kokeisiin, mihin on pakko keskittyä, vaikka tekisi mieli tehdä jotakin muuta, vaikka katsella elokuvia Netflixistä.

7 Vältä asiatyylissä sidostumattomia irtovirkkeitä
Mainoksen tehtävänä on myydä tuotetta. Kuluttajan täytyy muistaa mainos. Mainoksissa on mieleen tarttuvaa musiikkia, huumoria ja kauniita ihmisiä. Mainokset vaikuttavat arvoihimme. Mainokset viihdyttävät niin nuoria kuin vanhoja.

8 Käytä asiatyylissä lauseenvastikkeita, joilla voit tiivistää
Kun poika ravasi lenkkipolulla, hän loukkasi nilkkansa. Pojan ääni tuntui itkuiselta, kun hän soitti kotiin. Hänen täytyi liftata, jotta hän pääsisi kotiin.

9 Käytä sanajärjestystä painottamaan haluamaasi asiaa
Sihteeri ja johtaja kävelivät kokoukseen. Johtaja ja sihteeri kävelivät kokoukseen. Kokoukseen kävelivät sihteeri ja johtaja.

10 Vältä turhaa toistoa virkkeissä
Monissa perheissä isä ja äiti hoitavat yhdessä lastenhoidon. Formula-auton liika paino lisää lähtökitkaa, jonka on oltava alhainen lähdettäessä lähtöruudusta.

11 Vältä kiilalauseita Hirvien, joita metsästäjät tähän vuodenaikaan jahtaavat, sarvet kertovat eläimen yleiskunnosta. Seksuaalisuudesta ei, koska se oli silloin kovin arkaluonteista, ollut tapana puhua perheissä.

12 Vältä vaillinaisia virkkeitä
Ensin kotiin pitää hankkia kaikki todella tarpeellinen. Esimerkiksi astiat, huonekalut ja siivousvälineet. Suomi on hyvinvointivaltio. Hyvinvointivaltio, joka antaa meille ilmaisen peruskoulutuksen. Ihmisiä on kahdenlaisia. Ne, jotka juovat alkoholia. Ne, jotka eivät tartu pulloon.


Lataa ppt "Virke ja lause PL Sanojen liittoja + SL virke."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google