Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

PILKKU.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "PILKKU."— Esityksen transkriptio:

1 PILKKU

2 Milloin pilkkua käytetään?
Luetteloissa Virtaset pakkasivat mukaansa rantapyyhkeet, uimalasit, uimahousut ja aurinkolasit. Sanoja ei kuitenkaan eroteta pilkulla luettelossa, jos niiden välissä on rinnastuskonjunktio.

3 Rinnastuskonjunktioitahan ovat:
ja, sekä, sekä - että, eli, tai, vai, joko - tai, mutta, vaan

4 Irrallisissa lisäyksissä ja puhutteluissa
Muita tavaroita, kuten rantaleluja, he eivät ottaneet matkaan. Kuulehan Matti, koeta yrittää vielä pari minuuttia.

5 Sanaparin mitä – sitä yhteydessä
Mitä enemmän Repe lentopalloa pelasi, sitä vakuuttuneemmaksi hän kehittymisestään tuli.

6 Erottamassa lauseita toisistaan
Jaakko pulahti välittömästi veteen, ja muu perhe seurasi häntä melkein heti. Osku ei arvannut, että merivesi oli vielä aika kylmää.

7 Lauseenvastiketta ei eroteta pilkulla
Lauseenvastike on rakenne, jonka avulla kaksi lausetta saadaan tiivistetyksi yhdeksi lauseeksi. Tekstin sanamäärä vähenee, mutta ajatus pysyy entisellään. Kaksi lausetta: Hän tiesi, että hän oli menettänyt mahdollisuutensa. Sama lauseenvastikkeella: Hän tiesi menettäneensä mahdollisuutensa.

8 Esimerkkejä lauseenvastikkeista
Kaksi lausetta: Jotta hän näkisi pimeydessä, hänen pitäisi löytää kadonnut taskulamppu. Lauseenvastikkeella: Nähdäkseen pimeydessä hänen pitäisi löytää kadonnut taskulamppu.

9 Poikkeus lauseenvastike-sääntöön
Jos lauseenvastike on virkkeen keskellä tai lopussa esim. selityksenä, se voidaan erottaa pilkulla. Makkonen, taisteltuaan kiekosta ankarasti, joutui lopulta antamaan periksi.

10 Pilkku lauseiden välissä
Pääsäännöt: Lauseet erotetaan yleensä toisistaan pilkulla. Päälause ja sivulause erotetaan aina toisistaan pilkulla. Opettele erottamaan lauseet toisistaan!

11 Milloin lauseita ei eroteta pilkulla?
Poikkeus numero yksi: Päälauseiden välistä jätetään pilkku pois, jos lauseita yhdistää jokin rinnastuskonjunktio ja lauseilla on jokin yhteinen osa tai tekijä. Rinnastuskonjunktiot: ja, sekä, sekä-että, eli, tai vai, joko tai, mutta, vaan

12 Esimerkkejä Jonna keräsi rantapyyhkeet ja lähti hotellihuoneeseen suihkuun. Yhteinen osa on Jonna. Molemmat lauseet ovat päälauseita, joita yhdistää rinnastuskonjunktio ja. Jälkimmäisessä lauseessa subjekti on jätetty pois, koska se (Jonna) mainitaan ensimmäisessä lauseessa. Pilkkua ei siis tule.

13 Esimerkkejä Jonna meni rannalle pelaamaan, ja hän teki myös pienen juoksulenkin. Vaikka kahta päälausetta yhdistää rinnastuskonjunktio ja, pilkku tulee lauseiden väliin, koska niillä ei ole yhteistä osaa. Toisessa lauseessa tekijä on Jonna ja toisessa hän.

14 Esimerkkejä Jonna näki rannalla matkustajia, jotka olivat tulleet hänen kanssaan samalla lennolla Kanarialle. Pilkku tulee, koska virkkeessä on päälause ja sivulause. Sivulauseen tuntee aina sen aloittavasta sanasta (tässä joka –sanan taipunut muoto jotka; kyseessä on relatiivilause).

15 Poikkeus numero kaksi Sivulauseiden välistä jätetään pilkku pois, jos niitä Yhdistää rinnastuskonjunktio. Yhteistä osaa ei tarvita. Rantavahti selitti Jonnalle, miksi uimaan ei saanut mennä ja miksi turvallisuusohjeiden noudattaminen on tärkeää. Ensin on päälause, jota seuraa kaksi sivulausetta. Niiden väliin ei tule pilkkua, koska sivulauseita yhdistää rinnastuskonjunktio.

16 Sivulauseiden väliin tulee nyt pilkku, koska
Rantavahti selitti asian Jonnalle kuin aikuiselle, koska tämä oli mestariuimari, vaikka oli vasta 13-vuotias. Sivulauseiden väliin tulee nyt pilkku, koska niitä erottaa alistuskonjunktio (vaikka) – ei siis rinnastuskonjunktio.

17 Pilkuta näin 1. Erottele virkkeistä lauseet. 2. Jaa lauseet pää- ja sivulauseisiin 3. Erota lauseet pilkulla sääntöjen mukaan.


Lataa ppt "PILKKU."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google