Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Pilkku.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Pilkku."— Esityksen transkriptio:

1 Pilkku

2 Välimerkki: Pilkku Pilkutus perustuu kielioppiin. Pilkkusääntöjen oppimista helpottaa pää- ja sivulauseiden sekä lauseenvastikkeiden hallitseminen. Lauseenvastikkeet käsikirjasta sivu Lauseet käsikirja sivu 465

3 Pääsääntö: Virkkeen lauseiden väliin tulee pilkku.
Tauno lähtee huomenna huvipuistoon, eikä hän malta odottaa sitä. Pää- ja sivulauseet erotetaan toisistaan alistuskonjuktioilla: että, jotta,koska,kun,jos,vaikka,kuin, kunnes. Juoksin kovaa, kunnes kaaduin.

4 Poikkkeuksia: Pilkkua ei tule:
1.Päälauseiden välissä on yhteinen toistamaton lauseenjäsen (esimerkiksi subjekti,adverbiaali,objekti) ja niitä yhdistää samalla jokin konjuktio. (ja, sekä-että,-kä, eli, tai, joko-tai, vai, mutta, vaan) Mies söi liikaa pullaa ja oksensi. 2.Jos rinnasteiset lauseet ovat subjektittomia ja niiden passiivissa tai samassa persoonassa. Ensin muistelin pilkkusääntöjä ja sitten harjoittelin niitä. 3.Lyhyet lauseet Liisa laulaa ja Pekka soittaa. 4.Sivulauseiden väliin ei tule pilkkua, jos niitä yhdistää jokin konjuktioista. Lapset olivat koulussa, jossa oli mukavia ihmisiä ja hyvä ilmapiiri.

5 5. Kahden konjunktion välistä pilkku jätetään. Esim
5. Kahden konjunktion välistä pilkku jätetään. Esim. sanaparit: ja että, ja kun, ja jos, ja vaikka, tai että, tai kun, tai jos, mutta että, mutta kun, mutta jos, että jos, että vaikka. Haluaisin kovasti Sibikseen ja jos sinne pääsen aion opiskella ahkerasti. Poikkeus: Jos lause sisältää sanaparit; mitä-sitä, milloin-milloin tulee pilkku. Milloin sataa, milloin paistaa. 6. Kuin konjuktion edellä on pilkku vain, jos se aloittaa täydellisen eli predikaatillisen lauseen.

6 pILkku lauseen osien välissä
Tarkista käsikirjan sivut 


Lataa ppt "Pilkku."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google