II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
YMPÄRISTÖTAIDE PUBLIC ART YHTEISÖTAIDE OSALLISTAVA TAIDE
Advertisements

NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
KYSYMYKSIÄ ITSEARVIOINNIN AVUKSI
Uusi Leader-brändi 2014 Mikä, miksi ja miten?.
3 Maantieteellisen maailmankuvan hahmottuminen ja mentaalikartat
KÄNNYKKÄ Helsingin Sanomissa : Kunnia kännykkä-sanan keksimisestä kuuluu Aarne Visurille. Hän toimi Nokian radiopuhelinosaston myynti-insinöörinä.
Kielipläjäys 7. luokalle
Tietojen hallinta Alkuperäinen teksti:
Musiikin ryhmäkoulutus
Eläinten oikeudet.
Sosialisaatio Sosialisaation käsitteellä kuvataan prosessia, jossa yksilöstä kasvaa yhteisönsä jäsen. Uusi sukupolvi oppii ja se opetetaan kulttuurinsa.
JOHDANTO Seksuaali- ja lisääntymisterveyteen sekä oikeuksiin (SRHR*) liittyvät kysymykset ovat tärkeä osa kehitysyhteistyötä. SRHR tarkoittaa jokaisen.
Prosessin analysointi ja töiden viimeistely
Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Näyttely ja Kansio Pirjo Moilanen.
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
Siivikkala, Metsäkylä, Viljakkala Opetuspäällikkö Leena Pöntynen
Runo tekstitaidon kokeessa
Sankarit ja sankaruus Venäjällä Makula, kevät 2015 Tavoitteet, suorittaminen ja aikataulu.
2/2009 Kiina. 2/2009 Kiina ja CIMOn yhteistyökumppani: Mitä ulkomaalaisen harjoittelijan tulisi ottaa huomioon? ”Kunnioita kiinalaista kulttuuria, kunnioita.
Ajatteluhatut Teeman tarkastelua eri näkökulmista
(2b) VÄLIAIKATYÖSKENTELY jakson välillä OSALLISUUS OPPIVA OPS.
LUOKAN PELISÄÄNNÖT Millainen on luokka, jossa on hyvä opiskella ja missä on hyvä luokkahenki ? Jokainen kirjoittaa paperille aiheesta 4-6 asiaa. Jaetaan.
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Toimintaohjeet opelle
8. Periytyminen Sisällys Mitä on periytyminen? Yksittäis- ja moniperiytyminen. Oliot ja perityt luokat. Periytymisen käyttö.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Vieraat kielet Opetussuunnitelmassa Kieltenopetus Pöljän koululla Englantia opettaa Juhamatti Kalima, ruotsia Sari Korhonen. Saksan hoitavat etäopetuksena.
Pilotointien esittely elokuu Taustaa  Mitä on tapahtunut ennen?  Esipilotoinneista pilotointeihin ja arviointiin. elokuu iTEC - Designing.
Nuorisotyön ja koulun yhteistyötä Iisalmessa Esimerkkinä yhteistyöstä: HUPIA-päihdekasvatusrata HUPIA-päihdekasvatusrata.
NUORTEN SEKSUAALIOIKEUDET
Proosatekstin analyysi
Millaisen seurakunnan SINÄ HALUAT?
Moraali Eräät nohevat 9A.
Mitä tällä tunnilla tehdään?
Katrina Vartiainen, Turun normaalikoulu
VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta.
4. MONO-päivä Klo
Jakso II Luonnonuskonnot
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
Keskustelua kannabiksesta
YK eli Yhdistyneet kansakunnat
”ompeluseurat” kouluissa 2017
Leikin avulla oppimista Projekteja kiinnostavista asioista
Tutkielman teko-ohjeet
LUKU 3. Suomen kieli – oma kieli
Keskustelua nikotiinituotteista
Luo luottamusta Kuvailuteksti harmaaseen palkkiin:
Harjoituksia II.
Luen, kirjoitan ja kerron
Mitä taide on? Sari Toivakka, Kauhavan lukio.
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
2. Mitä uskonto on? Ydinsisältö.
Mitä uskonto on?.
OPETUSVINKKI.
II Luonnonuskonnot Muistiinpanot.
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
Toimivan oppilaskunnan hallituksen valinta – kuinka temppu tehdään?
KPL 2. ALKUPERÄISKANSO-JEN USKONNOT
YDINSISÄLTÖ Luku 1 – Mitä uskonto on?.
Tervetuloa.
Luonnonuskonnot Luonnonuskontojen harjoittajia n. 100 milj.
Kasvatuskumppanuus ja sitä ohjaavat periaatteet
Ihmiskielellä on monta käyttötarkoitusta
OPETTAJANA MAAHANMUUTTAJIEN PARISSA
Luonnonuskonnot luonnonuskontojen kannattajia n. 250 milj.
Auttava keskustelu
KOULUTERVEYDENHUOLLON TEHTÄVÄT Oppilaan terveyden ja hyvinvoinnin
Esityksen transkriptio:

II Luonnonuskonnot Pyhä, mana ja tabu Työtapa soveltuu aloitukseksi luonnonuskontojen käsittelyyn tai siirtymäksi luonnonuskontojen yhteisten piirteiden tarkasteluun. Työtavan kohta 4 soveltuu myös kotiläksyksi

Pyhä Pohdi, mitä sinulle tulee mieleen sanasta pyhä. Mitä pyhä tarkoittaa? Mikä on pyhän vastakohta? Mitkä asiat voivat olla ihmisille pyhiä? Mikä sinulle on pyhää? Aluksi oppilaat voivat miettiä, mitä heille tulee mieleen sanasta pyhä.

Pyhä Esimerkiksi seuraavat asiat liittyvät pyhään: Se ylittää arkijärjen rajat. Sitä on vaikea kuvata kielellä. Se herättää kunnioitusta; on yhtä aikaa kiehtovaa ja pelottavaa. Pyhiä voivat olla paikat, esineet, henkilöt, ajankohdat ja asiat. Maallisista asioistakin voi tulla pyhiä. Esimerkiksi isänmaallisuus koetaan usein pyhäksi asiaksi. Keskustelkaa pohdinnoista.

Mana ja tabu Pyhään liittyvät myös käsitteet mana ja tabu. Opettaja voi halutessaan opettaa myös käsitteet mana ja tabu, jotka juontuvat luonnonuskonnoista ja liittyvät pyhyyteen.

Mana ja tabu Pyhään liittyvät myös käsitteet mana ja tabu. Mana = Esineessä, eläimessä tai ihmisessä oleva näkymätön yliluonnollinen voima. Käsite on peräisin polynesialaisesta luonnonuskonnosta, jossa sillä tarkoitetaan kaikissa ihmisissä, eläimissä ja asioissa piilevää voimaa. Käsitys tämänkaltaisesta voimasta tunnetaan eri puolilla maailmaa. Se saattaa olla tuttu esimerkiksi fantasiapeleistä, joissa manalla tarkoitetaan esimerkiksi loitsuihin käytettävää energiaa. Opettaja voi halutessaan opettaa myös käsitteet mana ja tabu, jotka juontuvat luonnonuskonnoista ja liittyvät pyhyyteen.

Mana ja tabu Tabu = Kielletty asia, joka liittyy pyhään kohteeseen. Käsite on peräisin polynesialaisesta luonnonuskonnosta, jossa tabulla on tarkoitettu esineitä ja asioita, joka ovat niin pyhiä ja samalla vaarallisia, ettei niitä saa koskea eikä niistä saa puhua. Nykyään tabua käytetään yleiskielessä tarkoittamaan kiellettyjä puheenaiheita, jotka voivat liittyä esimerkiksi seksuaalisuuteen tai poliittisesti epäkorrekteina pidettyihin näkemyksiin. Opettaja voi halutessaan opettaa myös käsitteet mana ja tabu, jotka juontuvat luonnonuskonnoista ja liittyvät pyhyyteen.

Kotiläksy Tehtävä: Etsi ja kuvaa pyhä paikka. Perustele valintasi. Etsi koulun tiloista, kodistasi tai lähiympäristöstä jokin sellainen esine, rakennus, luonnonkohde tai näkymä, joka voisi olla pyhä. Kuvaa kohde joko kameralla, kännykällä tai piirrä se paperille.

Kotiläksy Opettajalle: Lopuksi oppilaat esittelevät vuorotellen valitsemansa kohteen ja sen perustelut. Näin voidaan monipuolisesti pohtia pyhyyden eri ulottuvuuksia. Mikäli kuvat on mahdollista tulostaa, pyhistä paikoista voidaan tehdä näyttely luokan seinälle. Jokaisen kuvan alle voidaan kirjoittaa perustelut kuvatekstiksi. Tässä yhteydessä havaitaan, että ympäröivä kulttuuri ja elinolosuhteet vaikuttavat siihen, millaisia asioita pidetään pyhinä. Havainto on tärkeä siirryttäessä käsittelemään tarkemmin erilaisia luonnonuskontoja.