Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta."— Esityksen transkriptio:

1 VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta

2 Buddhan viisi ohjetta Työskentelyohjeet: 1. Kirjoita lista viidestä asiasta, joita kannattaa välttää, jos haluaa elää oikein. Työtapa soveltuu Buddhan opetuksen ja buddhalaisen opin käsittelyyn. ✒ Vinkki: Oppilaiden kanssa voi pohtia myös sitä, miten se, että tottelee annettuja kieltoja ja käskyjä, eroaa siitä, että opettelee elämään taitavasti. Tavoitteena on, että oppilaat ymmärtäisivät, mitä moraalinen ajattelu on ja miten se kehittyy.

3 Buddhan viisi ohjetta Työskentelyohjeet:
1. Kirjoita lista viidestä asiasta, joita kannattaa välttää, jos haluaa elää oikein. 2. Vertaa listoja parisi kanssa. Mitä eroja listoissanne on? Mitä samaa listoissanne on?

4 Buddhan viisi ohjetta Työskentelyohjeet:
1. Kirjoita lista viidestä asiasta, joita kannattaa välttää, jos haluaa elää oikein. 2. Vertaa listoja parisi kanssa. Mitä eroja listoissanne on? Mitä samaa listoissanne on? 3. Verratkaa listojanne Buddhan viiteen ohjeeseen. Buddhan viisi ohjetta seuraavassa diassa.

5 Buddhan viisi ohjetta Tiellä kohti taitavaa elämää Buddha kehottaa välttämään viittä asiaa: 1. elävien olentojen vahingoittamista 2. sellaisen tavoittelua, jota ei ole annettu 3. vääränlaisia sukupuolisuhteita 4. vääränlaista puhetta 5. tajuntaa sumentavien aineiden käyttöä.

6 Buddhan viisi ohjetta Tiellä kohti taitavaa elämää Buddha kehottaa välttämään viittä asiaa: elävien olentojen vahingoittamista Vahingoittamattomuuden periaate opastaa kunnioittamaan kaikkea elävää: itseä, muita ihmisiä ja eläimiä. Vaikka Buddha ei aikanaan kieltänyt lihansyöntiä, monet buddhalaiset ovat kasvissyöjiä. Myös sellaiset työt, joissa vahingoitetaan eläviä olentoja, kuten teurastajan tai sotilaan työ, ovat vältettäviä. Tavoitteena on harjoittaa myötätuntoa muita elollisia kohtaan.

7 Buddhan viisi ohjetta Tiellä kohti taitavaa elämää Buddha kehottaa välttämään viittä asiaa: 2. sellaisen tavoittelua, jota ei ole annettu Ihmisen tavoitteena on päästää irti haluistaan. Esimerkiksi tavaraan takertuminen, itsekäs ahnehtiminen ja varastaminen estävät ihmistä saavuttamasta tätä tavoitetta. Ihmisen ei ole hyvä takertua vahingoittaviin asioihin, mutta ei myöskään hyviin. Jopa rakkaiden ihmisten kohdalla on muistettava, etteivät hekään ole lopulta pysyviä. Takertumisen sijaan ihmisen tulisi harjoittaa anteliaisuuden ja vapautumisen hyveitä.

8 Buddhan viisi ohjetta Tiellä kohti taitavaa elämää Buddha kehottaa välttämään viittä asiaa: 3. vääränlaisia sukupuolisuhteita Seksuaalisuus on myönteinen voima, mutta se voi olla myös kielteinen asia ihmisen elämässä. Buddhan ohje tarkoittaa ennen kaiken sellaisen seksuaalisuuden toteuttamista, jolla ihminen vahingoittaa itseään tai muita. Pettäminen, painostaminen, hyväksikäyttö tai raiskaus ovat vääränlaista seksuaalisuutta. Seksuaalisuuteen, kuten muihinkin elämänalueisiin, on sovellettava vahingoittamattomuuden ja itsehillinnän periaatteita.

9 Buddhan viisi ohjetta Tiellä kohti taitavaa elämää Buddha kehottaa välttämään viittä asiaa: 4. vääränlaista puhetta Vääränlainen puhe on vahingoittavaa puhetta, joka tuottaa kärsimystä toisille, mutta myrkyttää myös puhujan oman mielen. Pahanpuhumisen, lörpöttelyn, petollisuuden, valehtelun ja nolaamisen sijaan on harjoitettava myötätuntoista rehellisyyttä, totuudellisuutta, vilpittömyyttä ja keskittymistä olennaiseen.

10 Buddhan viisi ohjetta Tiellä kohti taitavaa elämää Buddha kehottaa välttämään viittä asiaa: 5. tajuntaa sumentavien aineiden käyttöä Buddhalaisen elämäntavan lopullinen tavoite on täysin hereillä oleva valpas mieli ja kirkas olotila. Päihteiden käyttö tai muu mielen turruttaminen sotii tätä tavoitetta vastaan.


Lataa ppt "VII Buddhalaisuus Buddhan viisi ohjetta."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google