Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Keskustelua nikotiinituotteista

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Keskustelua nikotiinituotteista"— Esityksen transkriptio:

1 Keskustelua nikotiinituotteista
Kuva: Tussitaikurit

2 Mitä nikotiinituotteita tiedätte?
Mistä nikotiinia saadaan? Mikä on nikotiinin alkuperäinen tehtävä? Miten nikotiini vaikuttaa ihmiseen? Miksi nikotiinituotteita käytetään?

3 Erilaiset nikotiinituotteet
Perinteiset Tupakka Nuuska Purutupakka Vesipiippu (Shisha) Sähköiset Sähkösavuke Sähköshisha Nikotiinivalmisteet Purukumi Tabletit Laastari Suusumute Inhalaattori Nenäsuihke

4 Nikotiinituotteiden haitat
Mitä haittoja nikotiinituotteet aiheuttavat? Mitkä ovat mielestänne ikävimmät haitat? Voiko nikotiinituotteita käyttää ilman minkäänlaisia haittoja? Mitä muuta tupakka ja nuuska sisältävät kuin nikotiinia?

5 Tupakoitsijan ravintoympyrä

6 Etsi virheet Nuuskaa saadaan vain Ruotsissa kasvavasta tupakan sukuisesta kasvista. Nuuska sisältää yli 2000 erilaista kemikaalia. Nuuska sisältää selvästi vähemmän nikotiinia kuin tupakka. Nuuskaa on vain yhtä laatua ja makua. Nuuska on hyvä apuväline tupakasta vieroittumiseen. Nuuskaa saa vapaasti tuoda Suomeen, mutta sitä ei saa myydä eikä ostaa Suomessa.

7 Nuuska Nuuskaa saadaan tupakkakasvista.
Käytetään yleisimmin ylähuulen alla, myös kielen alla, alahuulessa sekä nenässä (kuiva jauhe). Nuuskassa voi olla jopa 2500 erilaista kemikaalia, joista syöpävaarallisiksi on todettu ainakin 28. Voi sisältää moninkertaisen määrän nikotiinia tupakkaan verrattuna (jopa 20 kertaa enemmän). Nuuskaa on paljon eri laatuja ja makuja. Nuuskaa käytetään usein tupakan lisäksi, ja sen haitat ovat hyvin samanlaiset kuin tupakassa. Tupakka aiheuttaa keuhkosyöpää, mutta nuuskan käyttö aiheuttaa enemmän suun alueen syöpiä. Yli 18-vuotiaat voivat tuoda nuuskaa omaan käyttöön maksimissaan 1000g/vuorokaudessa. Nuuskaa ei saa lahjoittaa eikä välittää edelleen. Nuuskan hallussapito on alle 18-vuotiailta kielletty.

8 Vaikutus nuoreen Suurin osa tupakoivista haluaa lopettaa tupakoinnin. Miksi sen lopettaminen voi olla vaikeaa? Millaisia vinkkejä antaisitte henkilölle joka haluaa lopettaa tupakoinnin tai nuuskan käytön?

9 Mitä tapahtuu kun lopetat tupakoinnin?
Kunto ja terveys? Aika ja raha?

10 Pohdi parisi kanssa, kuinka moni koulustanne tupakoi tai käyttää nuuskaa päivittäin?
Kuinka moni 8. ja 9. luokkalaisista tupakoi tai käytti nuuskaa päivittäin valtakunnallisesti viime vuonna?

11 Käyttää nikotiinituotteita päivittäin
Peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaat

12

13 Miten tupakoinnin tilasto on kehittynyt 60-luvulta lähtien?
Lähde:

14 Pohdintapähkinä Mitkä tekijät ovat vaikuttaneet nikotiinituotteiden käytön muutokseen? Miten näkemänne tilasto tulee mielestänne kehittymään, perustele.


Lataa ppt "Keskustelua nikotiinituotteista"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google