Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua"— Esityksen transkriptio:

1 Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua
Salamaopetus moduli TN-1 Piotr Bazia 2012

2 Sisältö: Seuraavilla korteilla esitellään
Opetusvälineet Osallistujat Kuusi opetusleikkiä Ohjeita opettajalle

3 Opetusvälineet Seitsemän samanlaista puu- tai lasipalloa, halkaisija 1-3 cm, mutta väreiltään kolme mustaa kolme valkoista yksi punainen Kaksi läpinäkymätöntä pussia, esimerkiksi sukkaa tai lahkeesta ommeltua. (Pehmeä yksivärinen sametti on parasta.) Muistivihko ja kynä Ohjekirja / nämä kortit

4 Osallistujat Aikuinen, opettaja eli pankki
1-3 lasta (4-6 v.), oppilasta eli pelaajaa 0-2 vanhempaa osallistujaa

5 Leikki 1A: ”varma” Alkuasetelma: (pankin salaa tekemä) Pussissa on 2 mustaa palloa. Tieto pelaajille: (pankki kertoo juuri tämän) ”Pussissa on 2 samanväristä palloa”. Lapsi kaivaa pussista pallon ja näyttää sen kaikille. Opettaja kysyy: ’’Mitä tiedetään nyt varmasti pussin sisällöstä’’? Asiasta keskustellaan kunnes päädytään siihen, että (koska Pankki puhuu totta kuten aina näissä peleissä) pussissa on varmasti jäljellä yksi musta pallo. Katsotaan pussin sisältö. Peliä toistetaan, kunnes kaikki osaavat.

6 Leikki 1B: ’’varma’’ Alkuasetelma: Pussissa on valkoinen ja musta pallo. Tieto pelaajille: ”Pussissa on 2 eriväristä palloa, toinen valkoinen, toinen musta.’’ Lapsi kaivaa pussista pallon ja näyttää sen kaikille. Opettaja kysyy: ’’Mitä tiedetään nyt varmasti pussin sisällöstä’’? Asiasta keskustellaan kunnes päädytään siihen, että pussissa on varmasti jäljellä yksi pallo ja mainitaan sen oikea väri. Katsotaan pussin sisältö. Peliä toistetaan, kunnes kaikki osaavat.

7 Leikki 2: ’’mahdollinen’’
Alkuasetelma: Pussissa on valkoinen ja punainen. Tieto pelaajille: ”Pussissa on 2 eriväristä ja mahdolliset värit ovat valkoinen, musta ja punainen.’’ Lapsi kaivaa pussista pallon ja näyttää sen kaikille. Oletamme seuraavassa, että se on valkoinen. Opettaja: ’’Mitä nyt tiedetään pussin sisällöstä’’? Keskustelussa päädytään siihen, että varmasti pussissa on jäljellä yksi pallo se ei ole valkoinen se on musta tai punainen. Lisäksi todetaan, että on mahdollista, että se on musta (vastaavasti: - se on punainen) se ei ole musta (vastaavasti: - se ei ole punainen) On mahdotonta, että se on valkoinen. Katsotaan pussin sisältö. Toistetaan värejä vaihdellen, kunnes kaikki osaavat.

8 Leikki 3A: ’’harjoituskierros’’
Alkuasetelma: Pussissa on 3 mustaa palloa. Tieto: ”Pussissa on 3 palloa, kaikki samanvärisiä. Lapsi kaivaa pallon ja näyttää sen. Opettaja: ’’Mitä tiedetään varmasti pussin sisällöstä’’? Pohdiskelun tulos: varmasti pussissa on jäljellä kaksi palloa. ne eivät ole valkoisia kumpikaan. On varmaa ettei, siis mahdotonta että pussista löytyy valkoinen pallo pussissa on erivärisiä palloja. Katsotaan pussin sisältö. Toistetaan yhden kerran valkoisilla palloilla.

9 Leikki 3B: ’’vaihtoehdot’’
Alku: Pussissa on 2 valkoista ja musta (tai toisinpäin). Tieto: ”Pussissa on 3 palloa, ei yhtään punaista eivätkä kaikki samanvärisiä.’’ Pankki näyttää pussin ja apupussin päällä mahdolliset kaksi vaihtoehtoa ja lapsi piirtää ne muistivihkoon, joka jätetään auki. Lapsi kaivaa pallon ja näyttää sen. Olkoon valkoinen. Opettaja: ’’Mitä nyt tiedetään pussin sisällöstä’’? Lapsi saa rauhassa miettiä, piirrellä ja katsella vihkoa sekä tunnustella pussia. Muut voivat vain varovasti ohjata ajattelua. Tulos on, että varmasti pussissa on jäljellä kaksi palloa. Ne eivät ole molemmat valkoisia. On mahdollista, että molemmat ovat mustia ja on myös mahdollista, että ne ovat erivärisiä. Katsotaan pussin sisältö. Toistetaan vaihtoehtoja vaihdellen.

10 Leikki 4: ’’yllätys’’ Alku: Pussissa on 3 eriväristä.
Tieto: ”Pussissa on 3 palloa, kaikki erivärisiä.’’ Lapselle annetaan kynä, punakynä ja paperia. Lapsi ei nosta pussista yhtään palloa. Opettaja: ’’Mitä nyt tiedetään pussin sisällöstä’’? Lapsi saa rauhassa miettiä, kunnes oivaltaa ja yllättyy siitä. PELIN LOPPU

11 Ohjeita opettajalle Tavoitteena on oppia sanat ja käsitteet varma, mahdollinen ja mahdoton eli ”varmasti ei”. Tavoitteena ei ole oppia sanoja todennäköinen ja epätodennäköinen, mutta opettajan on hyvä pitää mielessä, että nämä käsitteet tulevat seuraavan pelin mukana, jota kylläkään ei pelata kovin pian. Tarvittaessa opettaja tai apupelaaja voi aluksi itse ratkaista ongelman ja selittää sen muille. Toisto pelataan aina täysin samanlaisena kuin peli - mahdollisia värinvaihtoja lukuun ottamatta. 3A on vain valmisteleva vaihe. 3B opettaa lasta käyttämään apuvälinettä (vihkoa, kuvaa) ja esittämään molemmat eli kaikki vaihtoehdot. Hän saa myös rakentaa ne oikeista palloista. 3B vaatii paljon aikaa - tällä kertaa ei ’’salamapeliä’’


Lataa ppt "Todennäköisyyslaskennan alkeet ennen esikoulua"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google