Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jakso II Luonnonuskonnot

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jakso II Luonnonuskonnot"— Esityksen transkriptio:

1 Jakso II Luonnonuskonnot
Aloitustarina

2

3 Kysymykset aloitustarinaan
Missä päin maailmaa kertoja ja hänen isoäitinsä elävät? Tekstissä mainitaan nenetsit ja tundra. Nenetsit elävät Venäjän alueella Siperiassa. He ovat Venäjän arktisen alueen suurin alkuperäiskansa, heitä on arviolta noin

4 Kysymykset aloitustarinaan
Missä päin maailmaa kertoja ja hänen isoäitinsä elävät? Miten kertojan elämä eroa hänen isoäitinsä lapsuudesta? Isoäidin äidinkieli on nenetsi, lapsenlapsen venäjä. Isoäiti on elänyt lapsuutensa tundralla, lapsenlapsi kylässä. Isoäiti muistelee, miten aiemmin tundralla suoritettiin erilaisia rituaaleja. Nykyään monet pyhistä paikoista ovat kaukana asutuksesta, ja niillä olleet pyhät esineet on tuhottu.

5 Kysymykset aloitustarinaan
Missä päin maailmaa kertoja ja hänen isoäitinsä elävät? Miten kertojan elämä eroa hänen isoäitinsä lapsuudesta? Millainen heidän uskontonsa on? Tekstissä mainitaan pyhä kukkula, mäen sisällä asuvat haltijat ja haltijan haukkuva koira, mäellä suoritetut rituaalit sekä haltijoita edustavat ihmisenmuotoiset patsaat. Esiin nousevat siis tiettyjen luonnonpaikkojen pyhyys, usko haltijoihin, rituaalien tärkeys sekä haltijoita edustavat esineet. Nenetsien perinteinen uskonto on luonnonuskonto.

6 Opettajalle ✒ Vinkki Nenetseihin voi perehtyä lisää: • Folkloristi Karina Lukinin väitöskirja Elämän ja entisyyden maisemat – Kolgujev nenetsien arjessa, muistelussa ja kerronnassa (2011, SKS). Väitöskirjan tiivistelmä on luettavissa Helsingin yliopiston e-thesis-sivustolla osoitteessa helda.helsinki.fi/handle/10138/28153 • Lukinin Suomalaisen Tiedeakatemian Nuorten Akatemiaklubissa pitämä esitelmä nenetsien myyteitä ja pyhistä paikoista on katsottavissa YouTubessa, linkki löytyy sivulta • Lisäksi nenetsien elämää ovat dokumenttielokuvissaan kuvanneet Anastasia Lapsui ja Markku Lehmuskallio. Esimerkiksi elokuvat Matkalla (2007) ja Sukunsa viimeinen (2010) antavat hyvää lisätietoa nenetsien elämästä.


Lataa ppt "Jakso II Luonnonuskonnot"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google