Täydennyskoulutus 16.3.2016 Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla KESTÄVÄ RUOKA Täydennyskoulutus 16.3.2016 Tuoteturvallisuus ja työura ruoka-alalla
Päivän ohjelma Aloitus/Emmi Luento 1: Sari Sippola, ylitarkastaja, Evira Luento 2: Laura Lounasheimo, tuottaja, Ruokatieto Ruuanvalmistusta ja keskustelua aamupäivästä/Emilia Lounas Työpisteet ryhmissä Lopetus/Emmi
Toiveita teiltä: Ilmiöpohjaisuus, vastuulliset valinnat Uudet opetuskokonaisuudet Avoimin mielin kaikkea uutta oppimaan Käytännönläheisiä ideoita ilmiölähtöisen opiskelun toteutukseen Ideoita kestävän kehityksen teemojen käsittelyyn Koulutusta monialaisen oppimiskokonaisuuden toteuttamiseen Ruokavisa-materiaalin hyödyntäminen Toivon helposti suoraan käytäntöön (opetustyöhön) vietäviä ideoita ja toimintatapoja Toivon saavani sisältö- ja toteutusideoita kotitalouden valinnaiskursseille alakoulussa Ruuan reitti -materiaali
Tavoitteet Vastuullisuuden näkökulma, vastuullisuuteen kasvattaminen Uutta tietoa Tuoteturvallisuus, työhyvinvointi ja työura ruoka-alalla Uutta taitoa Ilmiöpohjainen oppiminen Uutta intoa ja ajattelua! JAETTU ASIANTUNTIJUUS
Työpaja 1: Ilmiönä ruokahävikki Tehtävänä on suunnitella ilmiökokonaisuus aiheesta ruokahävikki Apukysymyksiä oppimisen näkökulman huomioimiseen suunnittelutyössä: Ilmiötoteutuksen tausta-ajatus oppimisen ja opettamisen näkökulmasta? Mitä oppimisympäristöjä käytetään? Miksi mitäkin oppimisympäristöä käytetään? Mitä aineistoja ja tukimateriaaleja käytetään? Mitä kompetensseja ilmiö vahvistaa? Miten ilmiötyöskentely liitetään oppijan aiempaan osaamiseen? Millä tavoilla oppija on aktiivinen? Miten toteutetaan yksilöllistä ja miten yhteisöllistä oppimista? Opettajan rooli oppimisprosessissa? Muiden henkilöiden roolit oppimisprosessissa? Miten annetaan palautetta ilmiöjakson aikana? Miten arviointi toteutetaan? Miten edistetään syvällistä ja ymmärtävää oppimista? Tee kaavio tai kuva ilmiöjakson oppimisprosessin vaiheista. Visualisointi, kuten aikajana tai prosessia kuvaava kello helpottaa yhteistä keskustelua. Vaiheita voidaan osoittaa ja nimetä. (Ota myös oppilaat mukaan visualisointityöhön.)
Työpaja 2: Aistinvarainen arvointi
Työpaja 3: Yhteistyö ja suunnittelu Työhyvinvoinnin edistäminen Ilmiöpohjaisten kokonaisuuksien mahdollistaminen Tehtävänä Ideoi kollegojesi kanssa erilaisia yhteistyömuotoja Esim. kollektiivinen ja helppokäyttöinen ideapnakki, johon jokainen voi jakaa oman ideansa tai vinkkinsä Jne Miten toimisi sosiaalinen media tai sähköinen oppimisalusta?
Työpaja 4: Voin valmistus Koulussa pieni ilmiö voisi olla jonkin tuotteet valmistus, esim. voin valmistus. Mitä pitäisi huomioida? Miten teolliset prosessit eroavat kotikeittiön prosessista? Miten huolehditaan hygieniasta ja tuoteturvallisuudesta? Mitä riskejä? Miten pitää säilyttää? Millainen pakkaus voisi olla? Mitä merkintöjä pakkauksessa pitää olla? Mitä voisi olla pakollisten merkintöjen lisäksi? Mistä tuotteen hinta määräytyy?
LOPPUTEHTÄVÄ: Suunnittele koulussasi toteuttava ilmiö. RUOKATAJU Ideoi ilmiö ja kuvaa erityisesti miten sitä lähdettäisiin toteuttamaan YMPÄRISTÖ JA ELÄINTEN HYVINVOINTI Miten teidän koulussanne suunnittelu saataisiin mahdollisimman toimivaksi, mikä on hyvää, mitä voisi hyödyntää paremmin? Raportoi kirjallisena PDF! Jaetaan moodle-alustalla kaikille osallistujille, joten lopputuloksena on hyvä pakki ideoita RUOKATAJU
Lähteet: Ilmiopas http://wiki.eoppimiskeskus.fi/download/attachments/2487307 1/Ilmiopas.pdf?version=1&modificationDate=1424334531910& api=v2