Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS)

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työ(hön)valmentajat opetuksen tukena
Advertisements

5.1 Näyttöjen tuloon voi varautua Tarkastelemalla  vastaako opetussuunnitelma työelämän tarpeita opetussisällön, -menetelmien tarpeita opetussisällön,
ECVETin ABC ECVET liikkuvuudessa ja opettajan työssä
Opiskelijan arviointi työpaikalla
Näyttötutkintojärjestelmä Tutkinnot Erilaiset tavat suorittaa tutkinto
Opiskelua tukevien toimintojen kehittämisestähän tässä on kyse? Suvi Eriksson Suomen ylioppilaskuntien liitto (SYL) ry
Täydennyskoulutus Yhdessä tekemällä – hanke 2010
Ammattistartti Ammatilliseen peruskoulutukseen ohjaava ja valmistava koulutus, ammattistartti on  ohjaavaa  joustavaa  yksilöllistä valmistavaa koulutusta.
OSAAMISEN KARTOITUS AMMATILLISISSA OPPILAITOKSISSA
ERITYISOPISKELIJAN ARVIOINTI Erityisopettaja Marjatta Kannisto
AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen
TUTKE II toimeenpano OSAOssa
Tutkintosuoritusten arviointi
Näyttötutkintostrategian jalkauttaminen Pohjois-Karjalan Aikuisopistossa alkaen Aino Rikkinen.
Oppisopimuskoulutus Jouni Kyllönen.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Kvalitetskriterier i läroavtalsutbildningen Laatukriteerit oppisopimuskoulutuksessa Pasi Kankare
TOP-LAAJA Prosessialan pt. Hotelli-, ravintola ja cateringalan pt.
Ritva Kareketo kouluttaja
Aikuiskoulutus ammattikorkeakoulussa Opetusministeriön Koulutuksen ja tutkimuksen kehittämissuunnitelma 2003 – 2008: Yhtenä painoalueena aikuisten koulutusmahdollisuuksien.
Osaamisperusteisuus perustutkinnon perusteissa
Tietoa ammattiosaamisen näytöistä AMMATTIOSAAMISEN NÄYTÖT Riitta Karvonen.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
Tuuleta Osaamistasi Euroopassa  Työ- tai opiskelupaikan hakeminen ja osaamisen osoittaminen ulkomailla  Näin kokoat Europassin: mistä.
AHOT Humakissa AHOT– aikaisemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen 1 Syksy 2015 HUMANISTINEN AMMATTIKORKEAKOULU.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN Onnistuneella yhteistyöllä tutkintoon –hanke.
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Matkailualan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi
Osaamisen ja sivistyksen parhaaksi Hotelli-, ravintola- ja catering- alan perustutkinnon perusteiden muutokset ja Opetusneuvos Merja Lahdenkauppi.
W w w. h a m k. f i / a o k k Opettajan pätevyydestä Eveliina Grönberg, opintojen ohjaaja HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.
Ammatillisen koulutuksen reformi ja vaikutus ohjaukseen Ohjaamoprojektipäällikköpäivä, Helsinki Ulla-Jill Karlsson
Arviointi osana oppimisprosessia
Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes
Kehitä taitojasi sihteerinä ja hae sihteerin ammattitutkintoon valmistavaan koulutukseen! TALOUSHALLINNON AMMATTITUTKINTO kirjanpitäjä, palkanlaskija.
Kohti ammattia -jakso 2017−2018 Osaamispolun jatkumo -hanke.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Arviointi.
Ammatillisen koulutuksen valtionosuusrahoitus vuosi >
Potentiaalisten kumppaneiden kartoittaminen
Kokemuksia uusista tutkintotilaisuuksista Sihteerin ammattitutkinto 14
Ammatillisen perustutkinnon rakenne
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Mitkä määräykset ja ohjeet ohjaavat ammatillisen koulutuksen/korkeakoulutuksen opiskelija-arvioinnin toteutusta? Anna, Marko, Sonja, Suvi
Kotiväenfoorumi Hellevi Lassila Koulutusjohtaja, vararehtori
AMMATILLISELLA KOULUTUKSELLA
Oppijan verkkopalvelu eHOPS
Tuotekehitystyön erikoisammattitutkinto 2017
Kahden tutkinnon polku
Sirkka-Liisa Kärki Yksikön päällikkö, opetusneuvos
Yhteiset tutkinnon osat
Vauhtia ja motivaatiota opiskeluun työtä opinnollistamalla
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Saimaan ammattiopisto Sampo
Muualla kuin Haaga-Helia:ssa hankittu osaaminen
Ajankohtaista KPEDUssa ja ammatillisessa koulutuksessa
Osaajia työelämään -verkko-oppimisympäristö
Työpaikkaohjaajakoulutuksen kehittäminen Huippu –hankkeessa 2017
Väyläopintoihin ohjautuminen
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Ajankohtaista OSAOssa Koulutuspalvelupäällikkö Tiina Kuokka
AIKAISEMMIN HANKITUN OSAAMISEN TUNNISTAMINEN JA TUNNUSTAMINEN (AHOT)
Sosiaali- ja terveysalan perustutkinto, lähihoitaja
Todistukset ja todistuksiin merkittävät tiedot
Väyläopinnot Yhteistyössä Karelia ja Riveria
Väyläopintoihin ohjautuminen
Ammatillisen koulutuksen reformin vaikutus vankilaopetukseen
Korvaavuudet syksy 2019 varhaiskasvatuksen koulutus
YRITYSPOLKUTOIMINTAMALLI
Osaaminen esille Europassilla
Esityksen transkriptio:

Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma (HOS) Mitä edellyttää HOS-ohjaajalta? tutkinnon perusteiden tuntemusta ohjausosaamista (KKK) valmentavalla työotteella toimimista yhteistyökykyisyyttä ohjaus- ja tukitoimien tuntemista Tutkinnon osien ja osa-alueiden valitseminen Tutkinnon osien ja osa-alueiden suorittamistapojen valitseminen (lähiopetus, top ja koulutussopimus, verkko) Ohjaus- ja tukitoimien määrittäminen Näyttöjen suunnitteleminen tutkinnonosittain Opintojen etenemisen seuranta – opiskelija ja HOS-ohjaaja / vastuuvalmentaja / poluttaja Tarkistuspisteet määritelty etukäteen Tavoitteiden asettaminen – mahdolliset polkuvalinnat: minun tavoitteeni suhteessa tutkinnon perusteisiin, oppimissopimuksen tekeminen Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen – mitä osaan ja mitä minulta puuttuu? Osaamiskartoitus apuna Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen ja tunnustaminen Koulutuksen valinta: tutkinto, tutkinnonosa, valmentava koulutus tai muu palvelu Huom! Ei koske yhteishaun kautta tulevia. Hakeutumis-vaiheen henkilökohtaistaminen Opintojen alkuvaiheen henkilökohtais-taminen Osaamisen hankkimisen ja osoittamisen suunnittelu Osaamisen kehittymisen seuranta Miten toteutetaan? HOS-ohjaajat ja/tai vastuuvalmentajat/ poluttajat valmentavalla työotteella yksilö- ja ryhmävalmennuksena vähintään 2-4 kertaa kerran vuodessa sekä tarpeen mukaan yhteistyö erityisopettajien ja muiden opiskeluhuoltoon kuuluvien ammattilaisten kanssa yhteistyö ammatillisten ja yhteisten aineiden opettajien kanssa (integrointi) HOS Opiskelija puuttuu tai jää huomiotta Mitä edellyttää opiskelijalta? aktiivisuutta ja oma-aloitteisuutta tutkinnon perusteiden tuntemusta Oppisopimus?

Lähtökohdat Koulutuksen järjestäjän tehtävänä  on laatia yhdessä tutkinnon suorittajan tai opiskelijan kanssa henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma, johon kirjataan yksilölliset a) osaamisen tunnistamista ja tunnustamista, b) osaamisen hankkimista ja osoittamista sekä c) ohjaus- ja tukitoimia koskevat tiedot. Huom! Koulutuksen järjestäjällä tarkoitetaan sitä järjestäjää, joka on ottanut hakijan opiskelijaksi.

Lähtökohdat Aiemmin hankitun osaamisen tunnistaminen Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on selvittää ja tunnistaa hakijan aiemmin hankkima osaaminen tämän esittämien asiakirjojen ja muun selvityksen perusteella. Aiemmin hankitun osaamisen tunnustaminen Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on tunnustaa tutkinnon suorittajan tai opiskelijan aiemmin  hankkima osaaminen, joka vastaa tutkinnon tai koulutuksen perusteiden ammattitaitovaatimuksia tai osaamistavoitteita.  Perusteluihin, että kattaa myös opintojen aikana hankitun osaamisen esim. toisessa oppilaitoksessa. Suoritettavan tutkinnon tai koulutuksen valinta  Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on valita yhdessä hakijan kanssa tämän suoritettavaksi soveltuva tutkinto, tutkinnon osa tai valmentava koulutus ottaen huomioon 36 §:ssä tarkoitettu aiemmin hankittu osaaminen. Hakija voidaan ohjata myös 8 §:ssä tarkoitettuun muuhun ammatilliseen koulutukseen. (…) Jos valtakunnallisessa hakumenettelyssä opiskelijaksi otettu haluaa perustelluista syistä vaihtaa tutkintoa tai koulutusta, koulutuksen järjestäjän tehtävänä on selvittää yhdessä opiskelijan kanssa tälle soveltuvampi tutkinto tai valmentava koulutus.

Lähtökohdat Osaamisen hankkimisen suunnittelu Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on suunnitella yhdessä tutkinnon suorittajan tai opiskelijan kanssa tutkinnon tai koulutuksen perusteissa edellytetyn ammattitaidon tai osaamisen hankkiminen, jos tällä ei ole osaamisen osoittamiseksi tarvittavaa aiemmin hankittua osaamista. Lisäksi koulutuksen järjestäjän tehtävänä on suunnitella yhdessä tutkinnon suorittajan tai opiskelijan kanssa tämän tarvitsemat ohjaus- ja tukitoimet sekä tarvittaessa 55 §:ssä tarkoitetut opiskeluvalmiuksia tukevat opinnot, 56 §:ssä tarkoitettu erityinen tuki ja mukauttaminen sekä 57 §:ssä tarkoitettu poikkeaminen. Osaamisen osoittamisen suunnittelu Koulutuksen järjestäjän tehtävänä on suunnitella yhdessä tutkinnon suorittajan tai opiskelijan kanssa tutkinnon tai koulutuksen perusteissa edellytetyn ammattitaidon tai osaamisen osoittaminen.