Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes"— Esityksen transkriptio:

1 Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes 12.12.2016

2 Osaaminen ja koulutus: Ammatillisen koulutuksen reformi 2015 -2018
”Ammatillinen koulutus uudistetaan osaamisperusteiseksi ja asiakaslähtöiseksi kokonaisuudeksi. Lisäksi lisätään työpaikoilla tapahtuvaa oppimista ja yksilöllisiä opintopolkuja sekä puretaan sääntelyä ja päällekkäisyyksiä.” - Toimintasuunnitelma strategisen hallitusohjelman kärkihankkeiden ja reformien toimeenpanemiseksi

3 Ammatillisen koulutuksen reformin tarkoitus
Ammatillisen koulutuksen reformin tarkoituksena on kehittää koulutusta niin, että entistä paremmin pystyttäisiin palvelemaan sekä opiskelijaa että työelämää. Ammatillisen koulutuksen reformin tavoitteena on turvata jokaiselle mahdollisuus hankkia osaamista yksilöllisten tavoitteiden ja edellytysten mukaisesti, jolloin turvataan erilaisten ja eri elämäntilanteissa olevien opiskelijoiden mahdollisuudet koulutukseen.

4 Ammatillisten tutkintojen ja koulutuksen tarkoitus
2 § kohottaa ja ylläpitää väestön ammatillista osaamista kehittää työ- ja elinkeinoelämää edistää työllisyyttä antaa valmiuksia yrittäjyyteen ja työ- ja toimintakyvyn jatkuvaan ylläpitoon sekä tukea elinikäistä oppimista ja ammatillista kasvua tukea opiskelijoiden kehitystä hyviksi ja tasapainoisiksi ihmisiksi ja yhteiskunnan jäseniksi sekä antaa myös harrastusten ja persoonallisuuden kehittymisen kannalta tarpeellisia tietoja ja taitoja

5 Tavoitteena osaamisperusteinen ja asiakaslähtöinen ammatillinen koulutus 1(2)
Tarjontalähtöisyydestä kysyntälähtöisyyteen – osaamistarpeet palveluiden rakentamisen keskeisenä lähtökohtana, nopeampi reagointi Opintopolut rakennetaan yksilöiden ja työelämän tarpeiden ja edellytysten mukaisesti (nuoret, työssä olevat, yrittäjät, työttömät, freelancerit, alanvaihtajat…) Työelämälähtöisiä, joustavia ja tehokkaita koulutuksen toteuttamistapoja (työpaikat, oppilaitosten oppimisympäristöt, digitaaliset ympäristöt, ym.) Tehokasta aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista sekä henkilökohtaistamista - keskittyminen yksilöltä puuttuvan osaamisen hankkimiseen -> koulutuspolkujen lyhentäminen

6 Opetus ja ohjaus Opiskelijalla on oikeus saada sellaista opetusta ja ohjausta, joka mahdollistaa tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaisten ammattitaitovaatimusten ja osaamistavoitteiden saavuttamisen. Ohjausta on saatava eri oppimisympäristöissä ja myös henkilökohtaisesti (53 §). Lain yksityiskohtaisissa perusteluissa on todettu, että käytettävä ohjaus-termi kattaa myös opinto-ohjauksen - opiskelijan oikeuteen saada opinto-ohjausta ei ole tulossa muutosta. Tavoitteena on korostaa opinto-ohjauksen sekä muun tarvittavan ohjauksen merkitystä osaamisen hankkimisen eri vaiheissa, kun opiskelijoiden opintopolut tulevat olemaan jatkossa nykyistäkin yksilöllisempiä.

7 Ohjaus Koulutuksen ja tutkinnon aikaisella ohjauksella tarkoitetaan osaamisen hankkimisen aikana ja erilaisissa oppimisympäristöissä annettavaa jatkuvaa, vuorovaikutteista ja tavoitteellista toimintaa opiskelijan osaamisen hankkimisen, kasvun ja kehityksen sekä työuraan liittyvien päätösten tueksi – kaikkien toimijoiden ohjauksellinen työote! Koulutuksen järjestäjän tulee järjestää riittävät ja laadukkaat ohjauspalvelut kaikessa ammatillisessa koulutuksessa: opintojen haku- ja valintavaiheessa, osaamisen hankkimisen aikana ja erityisesti siihen liittyvissä siirtymävaiheissa sekä osaamisen osoittamisen aikana sekä työ- tai jatko- opintoihin siirryttäessä. Opiskelijan osaamisen hankkimisen kehittämissuunnitelmaan kirjataan myös opinto-ohjaus sekä muu tarpeellinen ohjaus.

8 Erityinen tuki Opiskelijalla on oikeus erityiseen tukeen, jos hän oppimisvaikeuksien, vamman, sairauden tai muun syyn vuoksi tarvitsee pitkäaikaista tai säännöllistä erityistä oppimisen ja opiskelun tukea saavuttaakseen tutkinnon tai koulutuksen perusteiden mukaiset ammattitaitovaatimukset ja osaamistavoitteet. Vaativa erityinen tuki – vain järjestämisluvassa ko. tehtävän saaneet koulutuksen järjestäjät. Henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma kattaa myös hojksin.

9 Vahvistetaan opiskelijoiden palveluja
Opiskeluhuolto (85 § ja voimassa olevan lain muutosesitys) Selkiytetään kuraattori- ja psykologipalveluiden saajaryhmää – esitetään muutettavaksi nykyistä opiskelijahuoltolakia niin, että kaikki perustutkintokoulutuksessa tai valmentavassa koulutuksessa olevat opiskelijat saisivat kuraattori- ja psykologipalvelut. Kytketään palveluiden tarjoaminen osaksi henkilökohtaista osaamisen kehittämissuunnitelmaa. Tavoitteena saada ehkäisevät toimet ja oppimisympäristöjen kehittäminen hyvinvointia tukeviksi. Halutaan yhteisöllisyys vahvistamaan henkilökohtaisten osaamisen kehittämissuunnitelmien onnistumista ja ammattilaiseksi kasvamista.

10 Vahvistetaan opiskelijoiden palveluja
Asuntolatoiminta nostettu säädöksiin; asuntolatoiminnan järjestäminen , järjestyssäännöt ja asuntolapaikan myöntäminen (89 § ja 90 §). Opiskelijoiden mahdollisuutta osallistua koulutuksen järjestäjän toimintaan ja toiminnan kehittämiseen sekä mahdollisuutta vaikuttaa heitä itseään koskevien päätösten valmisteluun halutaan vahvistaa opiskelijakuntatoiminnan, mutta lisäksi myös muiden käytäntöjen avulla (93 §).

11 HYVÄÄ JOULUA JA TOIVEIKASTA UUTTA VUOTTA!


Lataa ppt "Ohjaus uudistuvassa ammattikoulutuksessa Elise Virnes"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google