9lk kirja-analyysi.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi tapahtuma. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Advertisements

Käyttöohje: Kuinka luoda uusi foorumi ja kuinka kommentoida foorumiin. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Selkeän kirjoittamisen huoneentaulu
Käyttöohje: Kuinka luoda uusi uutinen. (Painamalla F5 voit katsoa tämän diaesityksen)
Päivän erikoinen ÄI1.
Lukemaan oppii vain lukemalla
Kommentti ÄI1.
SUUNNITTELU 1. vaihe: Synopsis 2. vaihe: Treatment
Maaseutu.fi on uudistunut -
Kirjallisuuden tulkinta, 2007
Opinnäytetyön tekijä: Etunimi Sukunimi
Runo tekstitaidon kokeessa
ESSEEN KIRJOITTAMINEN
OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
Tehtävänanto, otsikko, aloitus ja lopetus esseekokeessa
Essee on kirjoitelma, jossa on paljon kirjoittajan omia ajatuksia.
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
EPIIKKA Proosan analyysia
AINEISTOPOHJAINEN KIRJOITELMA
Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!
KOKEESEEN KERTAAMINEN. ENNEN LUKEMISTA  Herätä kiinnostuksesi:  Mieti, mikä sinua kiinnostaa luettavassa  Mihin tarvitset tietoa, jota olet ryhtymässä.
 Valitse itseäsi kiinnostava ja sinulle sopiva kirja.  Kannattaa pohtia seuraavia asioita:  Mikä on kirjan aihepiiri?  Onko kirjan pituus sinulle.
KERTOMA- KIRJALLISUUDEN LAJI: novelli. 1. NOVELLIN JUURET  Lähtökohta suullisen kulttuurin saduissa, kaskuissa ja tarinoissa.  Länsimaisen novellin.
”Novelli on kuin lyhytelokuva”
PowerPoint Esitysgrafiikkaohjelma. Esitysgrafiikka ohjelmaa voi käyttää moniin eri tarkoituksiin  Tärkein on ehkä suullisen esityksen täydentäminen.
Lasten havainnoimisesta Ruut Ruokonen Näistä lähtökohdista… Yksilöllisyys =kehitys etenee määrätyssä järjestyksessä, mutta lapset saavuttavat näitä.
Proosatekstin analyysi
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Luokan nimi, numero Opettaja Ryhmän jäsenten nimet
Kirjallisuuden käsitteitä
Asiakielisyys.
OUTOLINTU Englanninkielinen alkuteos; Divergent |Veronica Roth | 2011 |Trilogian 1. osa.
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
Työelämän tekstejä sähköposti.
Suomen kirjoituskurssi edistyneille
TEKSTITAIDON VASTAUS Ks. Särmä s. 392.
Sadusta uutiseksi Kirsi Hautamäki.
Luen, kirjoitan ja kerron
KERTOJA Kirjailijan tekstiä varten luoma puhuva tai kirjoittava ääni, joka vastaa tekstin kerronnasta.
Tehtävänanto yleensä jokin seuraavista:
Proosatekstin erittelyä tekstitaitokokeessa
Novellin erittelyn apuvälineitä. Mistä asioista voi tehdä havaintoja?
Novellin käsittelyä ryhmissä
Oman alan lehdet (1) Käy lainaamassa oppilaitoksen kirjastosta oman alan lehti. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee oma sivu nimeltään ”Oman alan lehdet”)
ESSEE.
Tietoa välittävä puheenvuoro
Luku 07 Motivaatio saa ihmisen liikkeelle.
Artikkelin rakenne Miettikää ryhmissä:
Mitä pitää ”esitellä”? Miten se tehdään? Milloin esitellään?
Kuvat ja teksti
ESSEE.
VOIMAVAROJEN TALO Piirrä vihkoon/paperille talo, jossa on 5 kerrosta ja kussakin kerroksessa 2 huonetta Mieti ensin itseksesi kysymyksiä ja kirjaa ajatuksiasi.
Ohjeita kirjaesitykseen
’POHTIVA KIRJOITELMA’
Uskonto ja kriisit nuoren elämänkulussa
Aineistosta kirjoittaminen
Oman alan kirja Käy lainaamassa Myllytullin kirjastosta oman alan kirja. Pohdi ja kirjoita blogiisi (tee uusi artikkeli nimeltään ”Oman alan kirja”) ylös.
Fiktion keinoja fiktion kirjoittamiseen ja tutkimiseen.
Suomen Ekonomien jäsenlähettilyys
Novellianalyysin kirjoittaminen
Kielitietoisuus.
Kielitietoisuus.
Kirjoittamisen perusoppeja
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
Kirjallisuusessee Essee: lyhyt, tav. yleistajuinen esitys jostakin tieteen tai varsinkin taiteen, kirjallisuuden alalta. (Nykysuomen sanakirja)
[Hankkeen nimi] [Tutkijan nimi]
ESITELMÄ OMALTA AMMATTIALALTA
Otsikko Ingressiin kirjoitetaan kortin sisältö tiivistettynä.
Wiion lait Viestintä yleensä epäonnistuu - paitsi sattumalta.
Lukutaidon merkitys – opettajan näkökulma Tampereen yläkoulusta
Esityksen transkriptio:

9lk kirja-analyysi

Tavoite ja näkökulma Tavoite​ Esittele, erittele ja tulkitse lukemaasi kirjaa ​ tarkasti ja omakohtaisesti​ ​ Vastaanottajan näkökulma​ Välitä lukijalle todenmukainen ja monipuolinen käsitys ​ kirjan sisällöstä​ Kerro lukijalle myös omia havaintojasi, tulkintojasi ja arvioitasi kirjasta​

Rakenne ja sisältö Otsikoi tekstisi osuvasti; pelkkä kirjan nimi tai sana analyysi otsikkona ei vielä välttämättä houkuttele lukemaan. Seuraavaksi otsikon alapuolella kerrotaan kirjan tiedot. Niissä mainitaan kirjoittajan nimi, kirjan nimi, ilmestymisvuosi, mahdollinen suomentaja, kustannusosakeyhtiö, sen kotipaikka ja usein kirjan sivumäärä. ​ Sen jälkeen alkaa varsinainen analyysi. Teksti jaetaan kappaleisiin. ​ Aloita analyysi kiinnostavasti esimerkiksi kirjaan tai sen kirjoittajaan liittyvällä toteamuksella, kysymyksellä, väitteellä, huudahduksella, ajatelmalla tai taustatiedolla. Voit lähteä liikkelle myös omasta lukukokemuksestasi. ​

Rakenne ja sisältö 1) Esittele kirjan miljöötä, eli missä tapahtumat käydään. Kuvaile tärkeimpiä tapahtumapaikkoja. Millainen on kirjan henkilöiden elämänpiiri, mihin aikaan/aikakauteen tapahtumat sijoittuvat? Miten ajankuva näkyy kirjassa? (Onko se esim. kovin erilainen kuin nykymaailma) Onko kirjassa takaumia tai ennakointeja, vai mennäänkö tapahtumia kronologisesti eteenpäin?​ ​ 2) Millaisia kirjan henkilöt ovat? Kuvaile henkilöitä tarkasti. Millainen päähenkilö on luonteeltaan, millaisia valintoja hän tekee elämässään, millaisten ongelmien parissa hän kamppailee? Ketkä ovat hänelle tärkeimmät ihmiset ja miksi? Millaisia ihmissuhteita kirja kuvaa? Kuinka päähenkilö muuttuu ja kehittyy teoksen kuluessa?

Rakenne ja sisältö 3) Millainen on kirjan juoni, eli millaisen tapahtumasarjan se kuvaa? Onko juoni selkeä ja helppo hahmottaa, vai epäselvä, poukkoileva, jopa merkityksetön (siten että jokin muu asia, esim. henkilösuhteet, nousevat keskiöön)? Jos juoni ei olekaan pääasia, pohdi, miksi henkilöiden sisäisen maailman kuvaus on tärkeämpää?​ 4) Mitä kirja kokonaisuutena haluaa kertoa lukijalle elämästä, ihmisistä jne? Eli pohdi teoksen teemaa. Ota esimerkkejä kirjan tapahtumista ja ihmisistä kirjoittaessasi teemasta. Peilaa kirjan teemaa omaan elämääsi tai elämään yleensä ja mieti tätä kautta, mitä kirja haluaa lukijoilleen “opettaa”. Kirjan nimeä voi pohtia tässä kohtaa, sillä se usein saattaa kuvastaa teemaa.​ ​ 5) Pohdi kirjan kertojaa ja näkökulmaa. Onko kirjassa minäkertoja, hänkertoja vai kaikkitietävä kertoja (joka pääsee kaikkien henkilöiden ajatuksiin)? Onko kerronnassa muuta mielenkiintoista, esim. vaihtuva näkökulma tai jokin muu kiinnostava seikka?

Rakenne ja sisältö 6) Kuvaile kirjan kieltä. Millaista dialogi eli vuoropuhelu on? (humoristista, puhekielistä, alatyylistä, vanhahtavaa…) Entä kirjan kieli yleensä? Oliko kirjaa helppo lukea? Jaksoiko kirja kielen nokkeluuden, sanavalintojen tms. puolesta kiinnostaa? ​ 7) Pohdi tässä viimeisessä kappaleessa lukukokemustasi, vaikka oletkin sitä ehkä edellä jo monin tavoin tullutkin pohtineeksi. Millaista kirjan lukeminen oli? Mitä pohdittavaa se sinulle antoi, tarjosiko se jännitystä, ajanvietettä, matkan menneisyyteen, tulevaan tai jopa itseesi? Oliko kirjan lukeminen tylsää? Mikä kirjassa erityisesti kiinnosti, puhutteli tai ihastutti? Kirja saattoi myös vihastuttaa tai ärsyttää. Pohdi tätäkin näkökulmaa, jos näin oli. Kenelle voisit suositella kirjaa tai olla suosittelematta? on

KIELI Käytä analyysissä selkeää ja vivahteikasta yleiskieltä. ​ Tuo sanavalinnnoilla esiin omaa lukukokemustasi.​ Olisi hyvä, jos liittäisit johonkin kapaleeseen lyhyen tekstinäytteen kirjastasi. Se voi olla pätkä dialogista, henkilökuvauksesta ja tai kirjan juonellisesta huippukohdasta. Se voi olla kirjan paras virke, joka jäi mieleesi. ​ Kerro kirjan tapahtumista ja henkilöistä preesensissä. Omasta lukukokemuksestasi voit kirjoittaa imperfektissä.​ Apuja kielenhuollon kertaukseen löytyy hyvin oman kirjan s. 224-239

MITEN TÄSSÄ HOMMASSA NYT EDETÄÄN? 1. Valitse itsellesi kirja, jonka oikeasti haluat lukea ja joka kiinnostaa​ Kirjastossa/koulussa kirjan takakansien selailu, vinkit kavereilta ja opettajalta​ Apuja netistä, hyviä listauksia löytyy esim. http://palvelut.lohja.fi/kirjasto/default.asp?kieli=246&id_sivu=229&alasivu=229 (Lohjan kaupunginkirjasto --> lapset ja nuoret --> lukuvinkkejä​ Kirjatrailereitä katsomalla saataa innostua, näitä löytyy paljon, esim.​ https://www.youtube.com/watch?v=buPmcknrJDI, https://www.youtube.com/watch?v=0xalgIHk8UY, https://www.youtube.com/watch?v=SzHobYh3e8Q​ 2. Lue kirja! (koulussa lukutunteja ja lisäksi kotona)​ 3. Kirjoita analyysi​ (tietokoneella tai käsin) - Kirjoittaminen koulussa/kotona riippuen kirjan lukemisen tahdista