Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET"— Esityksen transkriptio:

1 OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET
FM Kaisa Heinlahti

2 MITÄ TIISTAINA KÄSITELTIIN
MITÄ TIISTAINA KÄSITELTIIN? PALAUTA MIELEESI KOLME MIELESTÄSI KESKEISTÄ ASIAA. Valitse lukutapa (esim. silmäily, skannaus, pääkohtien etsiminen, arviointi) omien tarpeidesi mukaan. Tenttikirjoja on hyvä lähestyä aktiivisesti, kriittisesti ja keskustellen. Kirjoja ei välttämättä kannata lukea alusta loppuun.

3

4 MITÄ HAASTEITA TENTTIIN LUKEMISEEN LITTTYY?
Kirjojen hankkiminen Ajan löytäminen Keskittyminen Motivaatio

5 Kirjojen hankkiminen Hanki kirjat ajoissa. Käytä kaikkia kirjastoja.
Valitse vaihtoehtoisista kirjoista itsellesi sopivin.

6 Suunnittele lukemisesi
Varaa riittävästi aikaa lukemiseen. Käytä apuna kalenteria/kirjan sisällysluetteloa. Isotkin kirjat luetaan sivu kerrallaan!

7 Kirjojen lukeminen Silmäile! Lue! Kertaa!

8 Silmäile! Mitä luettava teksti käsittelee?
Mitä tiedät ennakolta aiheesta? Mihin aihe liittyy? Mitä haluat oppia aiheesta?

9 Lue! Pysähdy pienten kokonaisuuksien jälkeen ja muistele, mitä juuri luit. Työstä lukemaasi aktiivisesti.

10 MITEN OPISKELTAVAA TEKSTIÄ KANNATTAA KÄSITELLÄ?
Alleviivaa tai merkitse tärkeimmät asiat marginaaliin pystyviivalla (vain kaikkein oleellisimmat asiat!) Kirjoita tiivistelmiä. Piirrä ajatuskarttoja Kopioi suurennettuna itsellesi kirjan sisällysluettelo ja täydennä sitä lukiessasi kuhunkin asiaan liittyvillä teorioilla, nimillä ja käsitteillä.

11 MITEN OPISKELTAVAA TEKSTIÄ KANNATTAA KÄSITELLÄ?
"Keskustele" lukiessasi kirjan kanssa: kysy, väitä vastaan, keksi esimerkkejä ja sovelluksia. Selosta vaikea asia omin sanoin jollekin toiselle. Keskustele kirjan aiheista jonkun kanssa. Keksi itse tenttikysymyksiä ja suunnittele niihin vastaus. Sovella tenttiin lukemiasi asioita arkielämän tilanteisiin. Quizlet

12 Miten opiskelisit tekstin?
Lue katkelma ”Muuttuvat mediasukupolvet” Juha Herkmanin & Eliisa Vainikka tutkimuksesta Lukemisen tavat: Lukeminen sosiaalisen median aikakaudella Ennakoi: Mitä teksti tn. käsittelee? Lue: Mitä painaisit tekstistä mieleen?

13 Apua keskittymiseen Pomodoro- menetelmä:
Aseta munakello tai kännykkä hälyttämään 25 minuutin päähän ja ala opiskella. Kun kello soi, palauta nopeasti mielessäsi läpi mitä luit ja mitä opit. Voit myös kirjoittaa nopeasti ranskalaisilla viivoilla ylös. Tämän jälkeen pidä viiden minuutin tauko ja aloita aloita taas alusta. Neljän pomodor-syklin jälkeen voit pitää pidemmän tauon.

14 Näin pääset flow-tilaan
Älä tee mitään turhaa. Keskity olennaiseen. Tunne ajatuksesi: kirjaa eri tehtävien työvaiheet. Rakenteista toimintasi: pidä kirjaa toimistasi. Kirjoita ylös se, mitä todella haluat tehdä.

15 Miten lukea vieraskielistä tekstiä?
Voit hyvin ohittaa tekstissä olevia vieraita sanoja, jos kuitenkin ymmärrät tekstin pääajatuksen. Ole tarkka teoreettisten käsitteiden kanssa. Kaikkien tekstissä olevien tieteenalan käsitteiden käännökset ja merkitykset tulee selvittää. Käytä verkkosanakirjoja. Etsi keskeisten käsitteiden käännökset jostain suomenkielisestä aihetta käsittelevästä tekstistä.

16 Kertaa Yleensä oppiminen edellyttää 3-5 aktiivista toistoa.
Pelkkä tenttiin kertaaminen ei siis riitä. On hyvä kerrata asiat heti luettua/luennon jälkeen. Tällöin saat myös kuvan siitä, oletko ymmärtänyt asiat vai et.

17 Lue Uolevi Lehtisen kirjoitus ja pohdi:
Milloin ja mihin tarkoitukseen teksti on kirjoitettu ja julkaistu? „ Kuka tekstin on kirjoittanut ja julkaissut? Kertooko kirjoittaja omista kokemuksistaan tai tutkimuksistaan, vai jonkun toisen ajatuksista? „ Miten kirjoittaja perustelee ajatuksensa? „Kuinka kattavasti ja millaisista näkökulmista kirjoittaja tarkastelee aihetta? „ Millaisia lähteitä kirjoittaja on käyttänyt? Mitä voisin tekstistä oppia tai mihin voisin sitä soveltaa?


Lataa ppt "OIVALTAVA LUKEMINEN: TENTTIIN LUKEMISEN HAASTEET"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google