Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!"— Esityksen transkriptio:

1 Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!

2

3 Satujen maailmaan  Mitä satuja sinulle on lapsena luettu? -Millaisia tyypillisiä opetuksia satuihin liittyy? -Millaisia ovat satujen hahmot? -Millaisessa miljöössä sadut tapahtuvat? -Millainen on tyypillinen sadun juoni?  Miksi satujen lukeminen kannattaa?  http://www.hs.fi/kulttuuri/a1436756060993 http://www.hs.fi/kulttuuri/a1436756060993

4 Sadun ominaispiirteitä  Yleensä noudattaa melko yksinkertaista rakennemallia: aloitus, keskiosa, lopetus.  Ovat tyypillisesti melko lyhyitä, vrt. romaanit.  Useita lajeja: faabelit, taidesadut, hölmöläissadut, kansansadut jne.  Sisältää tavallisesti huippukohdan/käännekohdan tai useitakin.  On juoneltaan selkeä. Tapahtumat saatetaan päätökseen, ns. suljettu lopetus.  Juonessa usein peruskaavana lähteminen, matka, rikkomus, hyvän ja pahan taistelu, koettelemukset, selviytyminen jne.  Sadun alussa on jokin konflikti, ongelma, jota lähdetään selvittämään.  Perinteinen aloitusfraasi: ”Olipa kerran”.  Etenee yleensä imperfektissä, mennessä aikamuodossa.

5 Sadun ominaispiirteitä  Tapahtumapaikaltaan usein nimeämätön ”yleinen”. Miljöökuvaus ei ole kovin keskeistä, voi liittyä symboliikkaa: vaarallinen metsä, läpipääsemätön ruusupensaikko.  Tapahtuma-aikakin on usein epämääräinen, jossakin kaukana menneisyydessä.  Jokin tilanne tai asia (motiivi) toistuu, tärkeää tulkinnan kannalta.  Etenee yleensä suoraviivaisesti ja kronologisesti, ei pysähdy tarkentamaan, kuvailemaan. Yleisin kerrontamuoto on suora tapahtumisen kerronta, myös dialogia käytetään.  Tyylikeinoina vastakkainasettelu, liioittelu, kärjistäminen.

6 Sadun ominaispiirteitä  Sisältää symboliikkaa ja voidaan tulita usein allegorisesti eli vertauskuvallisesti.  Yliluonnolliset tapahtumat, ihmeet.  Henkilöhahmot edustavat tyyppihenkilöitä, joilla ei välttämättä ole edes nimeä. Henkilöt voivat olla myös eläinhahmoja.  Hahmoilla voi olla yliluonnollisia kykyjä, samoin voi tapahtua jotakin taianomaista.  Hahmoilla on rooleja: sankari, roisto, auttaja, liikkeelle lähettäjä, autettava, autettu, ylempi voima jne.  Hyödyntää hahmojen vastakohtaisuutta.  Opettava, kasvattava tarkoitus. Tuo esille yhteisön hyvinä pitämiä arvoja.  Yleensä onnellinen loppu ja moraalinen opetus.  Antavat lukijalleen toivoa paremmasta, ovat usein kasvutarinoita.

7 Satujen kuuluisa tutkija, psykologi Bruno Bettelheim "Mitä enemmän yritin ymmärtää, miksi juuri vanhat kansansadut niin suuresti rikastavat lapsen sisäistä elämää, sitä selvemmin oivalsin, että sadut paljon syvemmässä mielessä kuin mikään muu lukemisaineisto lähtevät siltä tasolta, missä lapsi itse psykologisesti ja emotionaalisesti on. Ne puhuvat hänen vaikeista sisäisistä paineistaan tavalla, jonka lapsi piilotajuisesti tajuaa, ja tarjoavat - kasvamiseen liittyviä erittäin vaikeita sisäisiä taisteluita vähättelemättä - esimerkkejä sekä tilapäisistä että pysyvistä ratkaisuista lasta painostaviin ongelmiin."

8 Saduista sanottua  Tutki, mitä lastenkirjailijat ja sadun asiantuntijat ovat saduista sanoneet.  Valitse kaksi mielipidettä, joista olet samaa mieltä.  Valitse kaksi, joista olet eri mieltä.  Perustele.  http://pandora.lib.hel.fi/kallio/sadut/sanottua.html http://pandora.lib.hel.fi/kallio/sadut/sanottua.html


Lataa ppt "Sadun ominaispiirteitä Satujen tehtävänä on antaa toivoa!"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google