Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Aineistosta kirjoittaminen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Aineistosta kirjoittaminen"— Esityksen transkriptio:

1 Aineistosta kirjoittaminen
Aineistoessee Aineistosta kirjoittaminen

2 Aineistoessee Aineistopohjaisessa esseessä ajattelet annetun aineiston pohjalta. Pelkkä aineiston selittäminen ei riitä: omia ajatuksia ja pohdintoja tarvitaan paljon. Yhdistä omat tietosi aineistoon: kommentoi, vertaile, kiistä, pohdi, esitä kysymyksiä jne. Muodosta aineistosta kokonaiskäsitys ja rakenna ajattelusi sen varaan. Älä poimi irrallisia kohtia ja kommentoi vain niitä.

3 Aineistoa on luettava tarkasti ymmärtäen ja eri lukutavoilla

4 Lukijan peruskysymyksiä
Mikä tämä teksti on? Mitä se tavoittelee? Keille se on tehty? Kuka sen on tehnyt? Missä yhteydessä se on ilmestynyt? Mihin laajempaan (asia)yhteyteen se liittyy?

5 Lukuprosessi vaiheittain
1. Silmäile tekstiä, kuvia, otsikkoa, ingressiä. 2. Katso tarkkaan kirjoittajan nimi, julkaisupaikka ja -aika. 3. Määrittele tekstilaji (uutinen, kolumni...) 4. Ennusta: Mitä tekstissä ehkä on? Mihin sillä pyritään? Mitä voi päätellä edellisistä kohdista ? 5. Mieti, mitä itse tiedät asiasta ja mieltä olet. 6. Lue alusta loppuun useamman kerran: alleviivaa ja tee kysymyksiä 7. Kokoa keskeinen 8. Arvioi tekstiä: esim.kirjoittajan näkemysten painoarvoa, tekstin merkitystä lukijoille

6 Aineistoesseen aloitus
Aineisto on esiteltävä esseen alussa Kerro lähdetiedot: kirjoittajan nimi tekstilaji otsikko julkaisuaika ja julkaisupaikka Referoi myös aineiston aihetta lyhyesti: Jutta Lehmus kuvaa reportaasissaan ”Taukoja meillekin” kesätyöntekijöiden kohtelua matkailualalla Helsingin Sanomissa

7 Aineiston käyttö Viittaa kirjoittajaan myöhemmin sukunimellä ja kirjoita aineistosta preesensissä: Lehmus kirjoittaa, hän toteaa, reportaasissa mainitaan Aineistoa on käytettävä useassa kohdassa esseetä, pelkkä maininta alussa ei riitä Omat ajatukset on AINA erotettava tekstin tiedoista: Kirjoittaja toteaa.. Oman kokemukseni mukaan... Itse ajattelen..

8 Aineiston käyttö: referoi tai lainaa
Pohjatekstiä kannattaa referoida omin sanoin: Lehmus vertaa työntekijöitä vastuutaan karttaviin luopioihin Jos käytät suoraa lainausta, merkitse se lainausmerkkien sisään sanatarkasti: ”Nuorten työnantajat ovat vastuutaan vältteleviä luopioita, jotka tuhoavat nuorten luottamuksen työelämään”, Lehmus kirjoittaa.

9 Aineiston käyttö: välimerkit
Jos johtolause on lainauksen edellä, käytä kaksoispistettä: Lehmus kirjoittaa: ”Kesätyöntekijäkin tarvitsee taukonsa.” (Älä jatka enää omaa virkettä.) Jos johtolause tulee lainauksen jälkeen, käytä pilkkua: ”Kesätyöntekijäkin tarvitsee taukonsa”, Lehmus kirjoittaa.

10 Aineiston käyttö: välimerkit
Merkitse lainauksen keskeltä pois jätetty osa kahdella viivalla: ”Työnantajia voi syyttää ainakin työsopimusten laiminlyönneistä, alhaisista palkoista, -- ja taukojen puutteesta”, Lehmus väittää. Jos lainaus on osa virkettä, sitä ei eroteta pilkuin: Lehmuksen väitteet ”epäinhimillisen heikoista työoloista” pitävätkin kokemukseni mukaan paikkansa.

11 Muuta tärkeää Aineistoesseessäkin on muistettava perusasiat: Kielenhuolto: yhdyssanat, pilkut, alkukirjaimet... Asioiden järkevä käsittelyjärjestys ja kappalejako sen mukaan Aloitus, lopetus, otsikointi, Yhtenäinen tyyli, havainnollistaminen


Lataa ppt "Aineistosta kirjoittaminen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google