Reformi haltuun OKM.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Työelämäyhteistyön tiedonhallinnan kehittäminen Vaiheet, työkalut ja roolit Case Sedu, Primus ja Työ tekijäänsä opettaa -hanke.
Advertisements

ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Omnian oppisopimustoimisto. Oppisopimuskoulutus osana Suomen koulutusjärjestelmää Yliopisto Ammattikorkeakoulu Esi- ja perusopetus Lukio Erikoisammattitutkinnot.
Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Lapin sosiaalityön ja sosiaalialan opetus- ja tutkimuskeskus Sosiaalityön koulutuksen työelämälähtöisyys –hankkeen vastuuopettajien sekä tutkimus- ja opetuskeskuksien.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tulevaisuuden haasteet ja ratkaisut Ylijohtaja Mika Tammilehto
+ Ammatillisella koulutuksella on vientiä Toimintasuunnitelma ammatillisen toisen asteen koulutuksen viennille Hankkeen lopputilaisuus Mervi.
Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Arviointi osana oppimisprosessia
Mikkeli Pasi Savonmäki Kohtaamo-hanke
Arviointi Arviointiasteikko ja -merkinnät Tutkinnon osan arviointi
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Mikä ihmeen oppisopimus?
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
Tuhat uutta työpaikkaa Pohjois-Karjalan Työvoima- ja yrityspalvelujen alueellinen kokeilu Pohjois-Karjalan ELY-keskus.
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Työpaikalla järjestettävän koulutuksen, ammattiosaa-misen näyttöjen ja tutkintotilaisuuksien suunnittelu Tavoitteena on, että työpaikkaohjaaja Tuntee tutkintorakenteen.
Ähtärin Ahertajissa Seinäjoen Septarissa
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
Ammatillisen koulutuksen reformi ja ohjaamo-toiminta
LARK 5 MERCURIAn osahanke
Tervetuloa Innokylään
Aloita täältä, täydennä säännöllisesti!
Inspa yrittäjyyden uusi oppimisympäristö sataedussa
Nuorten tieto- ja neuvontatyön osaamiskartta Heta Malinen Lähde: Pirjo Kovalainen, Osaamiskartta testiversio.
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
Kiinnostus osallistua hankesuunnitteluun tai toteuttamiseen
Valma Oppisopimuskoulutukseen valmentautuminen
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Koulutuksen järjestämisen ja opintojen järjestämisen prosessit
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Maahanmuuttajien korkeakoulutus
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ammatinen koulutus uudistuu
SINUSSA ON POTENTIAALIA
Finanssialalle.fi – alan koulutus, urapolut ja oppimateriaalit
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Vantaan ammattiopisto Varia Projektit Syksy 2014
Ammatillinen tutkinto urheilijoille
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
HIEKKIKSEN YRITTÄJYYSKASVATUSHANKE
Osaamisperusteisuuden ja asiakaslähtöisyyden edistäminen / Ratkaisujen hakeminen kokeilutoiminnalla, ml. digitaalisuus
Hankeen tavoitteet ja toimenpiteet
Ammatillisen koulutuksen reformista
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
OPPIA NIINKU TÖISSÄ Keski-Pohjanmaan ammattiopisto
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
OPA - Ohjaamista ja palautetta digitaalisesti
Taitava-hankkeen hyvät käytänteet
Ammatillisen koulutuksen ops-työkalu ja toimintaympäristö / liittymät
Ammatillisen koulutuksen muutoksia
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Validointi vapaassa sivistystyössä
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Keski-Suomen ELY-keskuksen ESR-haku
Työelämätoimikuntien tehtävät pähkinen kuoressa
10 askelta onnistumiseen
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Ristiinopiskelun kehittäminen -hanke
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Opetussuunnitelma -> oppisopimus
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Reformi haltuun OKM

Toteuttajat ja budjetti OSEKK 86 922 € (Koordinaattori) PSK 38 539 € RKK 77 265 € SEDU 77 265 € YSAO 48 290 € VAASA 77 192 € LAPPIA 77 265 € KPEDU 77 265 € Yhteensä 560 000 €

Tavoitteista Kehittää joustavia, ammatillisen koulutuksen reformin hengessä toteutuvia pysyviä toimintamalleja, jotka mahdollistavat yksilöllisten oppimis- ja työllistymispolkujen toteuttamisen asiakaslähtöisesti. Kehittää rakenteita siten, että oppijan on mahdollista hankkia yksittäisistä tutkinnonosista lähtien kokonaiseen tutkintoon asti erilaisia koulutus muotoja hyödyntäen. Luoda oppilaitoksiin uusia, yritysten ja oppijoiden osaamistarpeisiin vastaavia koulutustuotteita

Tavoitteista Kehittään digitaalisuutta hyödyntävien työkalujen tehokkaampaa käyttämistä työpaikalla tapahtuvan oppimisen seurantaan, ohjaukseen ja arviointiin ja näiden työkalujen kehittäminen on asetettu hankkeen tavoitteeksi Kehittää kriteeriperustaisia arvioinnin välineitä opettajille ja ohjaajille. Välineitä voidaan hyödyntää oppimisympäristössä, koulutuksessa sekä osaamisen arviointia koskevissa arviointitilaisuuksissa. Levitetään olemassa olevia työkaluja ja niiden käytänteitä muulle verkostolle

Tavoitteista Kehitetään oppijalle välineitä tunnistaa omaa osaamistaan ja arvioida omaa oppimisprosessiaan sekä jatkokehitetään olemassa olevia oppijan työkaluja vastaamaan entistä paremmin reformin mukaan tuomiin tarpeisiin Kehitetään ja selkeytetään työpaikalla tapahtuvaa oppimisiseen liittyviä suunnitelmia ja sopimuksia. Yksilöllisiä opintopolkuja etenevältä opiskelijalta vaaditaan aktiivisuutta oma oppimisen suhteen

Tavoitteista Kehitetään koulutusjärjestäjien henkilökunnan osaamista eri koulutusmuotojen ja työelämän ohjauksen prosesseissa. Järjestää hankeverkostoon kuuluvan oppilaitoksen henkilökunnalle työpajoja/koulutuksia ja tukimateriaalia, joissa tehdä tutuksi eri koulutusmuotoja ja niihin liittyviä erityispiirteitä (esim. työlainsäädäntö) sekä edistää yhteistyötä niiden välillä. Markkinoida tehokkaammin opiskelijoille mahdollisuuksia suorittaa opintoja yksilöllisesti eri koulutus muotoja yhdistäen.

Hankkeen kohderyhmä Oppijat, opetus ja ohjaushenkilöstö

Konkreettiset toimenpiteet ja niiden tulokset Kuvataan eri alojen mallinnukset mahdollisuuksista suorittaa tutkinto yksilöllisesti, huomioiden myös polut VALMAsta oppisopimukseen ja varmistaen joustavuus opiskelija-asiakkaan elämäntilanteen mukaan Tehdään eri alojen mallinnukset mahdollisuuksista, joissa kokonainen ryhmä opiskelee osaamisalaopinnot työpaikalla joko työssäoppien tai oppisopimuksella Muodostetaan uusia asikaslähtöisiä koulutustuotteita, joissa esim. yksittäisen tutkinnon osan suorittaminen oppisopimuksena toisesta tutkinnosta laajentaa osaamista ja edistää työllistymistä Kehitetään kesäopso-toimintamalli ja muut tavat suorittaa opintoja kesäaikaan Luodaan selkeät ja sovitut toimintatavat, kun opiskelija liikkuu eri koulutusmuotojen välillä, kuvataan tiedonsiirto Päivitetään työpaikalla tapahtuvan oppimisen suunnitelma- ja sopimusprosessi ja lokakkeisto

Konkreetiset toimenpiteet ja niiden tulokset Kehitetään opettajan/kouluttajan työkalut työpaikalla tapahtuvat oppimisen ohjaamiseen, seuraamiseen ja arviointiin olemassa olevia digitaalisia työkaluja hyödyntäen Kehitetään opiskelijan digitaaliset työkalut oman osaamisensa tunnistamiseen ja itsearviointiin oppisopimuksessa käytössä olevia työkaluja benchmarkaten -> opiskelijan ”showroom”/portfolio, johon yhdistyvät kaikki opiskeluun liittyvät materiaalit Osaava ja sitoutunut ohjaushenkilöstö sekä oppilaitoksissa että työelämässä. Ohjaushenkilökunta osaa hyödyntää erikoulutusmuotojen vaihtoehtooja suunnitellessaan yhtistyössä opiskelijan kanssa hänen henkilökohtaista opintopolkuaan. Tehdään ohjaus- ja opetushenkilöstölle suunnattu tukimateriaali eri koulutusmuodoista ja niiden hyödyntämisestä.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän toteuttajakohtaisesta suunnitelmasta opettajan ja työpaikkaohjaajan/kouluttajan oppimisen sekä osaamisen arvioinnin työkalujen kehittäminen Kehittää kriteeriperustaisia eri arvioinnin kohteet huomioivia oppimisen ja osaamisen arvioinnin välineitä sekä opettajille ja ohjaajille. Välineitä voidaan hyödyntää erilaisissa oppimisympäristöissä sekä opintojen aikana että osaamisen arviointia koskevissa arviointitilaisuuksissa. Arvioinnissa sekä tähän liittyvässä oppimisen ohjauksessa hyödynnetään monipuolisesti erilaisia tapoja (mm. mobiiliohjaus) sekä tilanteita, joissa arviointia voidaan toteuttaa (mm. työprosessin hallinnan seuranta työtä tehtäessä).

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän toteuttajakohtaisesta suunnitelmasta Kehittää opiskelijan työkaluja oman osaamisen tunnistamiseen ja itsearviointiin. Opiskelijaa ohjataan kriteeriperustaiseen erilaiset arvioinnin kohteet huomioivaan itsearviointiin. Hyödynnetään osaamisen hankinnassa tuotettuja dokumentteja, huomioidaan erilaiset oppimisen tavat ja oppimisympäristöt sekä niissä tapahtuva omaa oppimista koskeva arviointi.

Rovaniemen koulutuskuntayhtymän toteuttajakohtaisesta suunnitelmasta Hyödynnetään aiemmissa reformia ennakoivissa OKM rahoitteisissa hankkeissa/verkostoissa tuotettuja toimintamalleja. Tuloksia hyödynnetään kriteeriperustaisen oppimisen ja osaamisen arvioinnissa. Hankkeissa on luotu yhteisiä ohjausmalleja ammatillisen peruskoulutuksen sekä oppisopimuskoulutuksen välille.   Työ tekijäänsä opettaa hankkeessa on kehitetty laajennetun työssäoppimisen malleja ja mobiiliohjausta, Työ tekijäänsä kiittää hankkeessa on rakennettu joustavia väyliä siirtymille ammatillisesta peruskoulutuksesta oppisopimukseen ja kehittää Osaavalla ohjauksella ammattilaiseksi hankkeessa on tuotettu mali työpaikkaohjaajien ja kouluttajien kouluttamismalli DIGITOP hankkeessa mobiiliohjausta ja pilvipalveluna tukemaan työpaikalla tapahtuvan oppimisen ohjausta.