Kansainvälisyys ja kehittäminen Muutosagentteja mualiman navalla!?

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Advertisements

ONKO VERKKO-OPPIMINEN RIKKI ?. PERUSOPETUKSEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN OPETUSKÄYTÖN SEKÄ OPPILAIDEN TIETO- JA VIESTINTÄTEKNIIKAN PERUSTAITOJEN KEHITTÄMISSUUNNITELMA.
Ryhmäkysymys 1 SDG, eettinen vastuu, vihapuhe… Miten integroidaan opetukseen ja oppimiseen? Kokemuksia ja esimerkkejä: Kestävä kehitys ja kestävän tulevaisuuden.
TIPTOP – Lessons learnt Sisältö Tiptop-projektissa opittua, osallistujien terveiset seuraaville projekteille. Mitä tässä projektissa onnistui.
Turvallisuustekniikan neuvottelukunta (TENK), Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) ja Kemianteollisuus ry Kirsi Levä I Turvallisuusosaamisen kehittäminen.
For learning and competence Kolmannet Yyterin kv-päivät Kansainvälisyyden dynaamiset tilat tai Kansainvälisyys dynaamisessa tilassa Paula Mattila.
Yhteiskunnan uudet haasteet, koulun mahdollisuudet ja UNESCO- koulun kv-toiminta UNESCO-ASPNET-KOULUJEN SEMINAARI OPETUSHALLITUS TIINA SARISALMI.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
TURKU Monikulttuurinen opetus 1.jakso Ulla Rasimus & Leena Nousiainen.
Change Day on työkalu kohti parempia palveluita Change Day tuo asiakkaan äänen kuuluville henkilöstön kautta. Change Day on työkalu henkilöstölle oman.
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Lapin yliopistoa profiloiva tutkimus Kansainvälinen arviointiryhmä Pj. Jorma Sipilä
Lääkekasvatus -ohje apteekeille Katri Hämeen-Anttila, FaT dosentti, kehittämispäällikkö Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimea.
Jouni Paakkinen Perusopetuksen päätelaiteprojekti.
KANSALLISKIRJASTO - Kirjastoverkkopalvelut Melindan laatu ja käytännöt Työpaja TERVETULOA! &
Kirsi Verkka POL Peruskoulujen ympäristöjärjestelmä Ympäristökartoitus 2005 > 2009 Ympäristöohjelma Toimenpiteet Seuranta ja arviointi.
Seinäjoki Ihmisoikeudet, demokratia ja sovittelu opetussuunnitelmissa ja käytännössä Satu Elo, OPH.
Kestävää tulevaisuutta rakentamassa-hanke
KEHITYSKESKUSTELU - Ennalta sovittu ja suunniteltu keskustelu esimiehen ja työntekijän( voi olla myös tiimin) välillä Tuija Takkula,
OPS-PROSESSI Ulla Ilomäki-Keisala luokanlehtori Helsingin yliopiston
Ammattiopisto on mylly elinikäisen oppimisen virrassa
Normaalikoulujen tuki perusopetuksen opetussuunnitelmatyölle
Luokkatunnit Toimintakulttuuri 4.2..
Näin oppiminen muuttuu Helsingissä
Kuinka toteuttaa monialaisia oppimiskokonaisuuksia?
Työelämäosaajana OKM.
Kansainvälisyys uudistetuissa opetussuunnitelmissa – Lupa sanoa!
Fyysisen aktiivisuuden lisääminen oppilaitosten arjessa

Sähköisen hyvinvointikertomus hyvinvointiklinikalla
TE1 Terveyden perusteet
Opiskelija Työelämä Henkilöstö Kansainvälinen toiminta
TURKU Monikulttuurinen opetus 2.Jakso
Sivisverkon digitaaliset osaamismerkit
Digitaalisuus opistojen strategiaan, pedagogiikkaan ja käytäntöön
Hyvä elämä Kpl 11, s Emma.
Edupalvelut.fi Matti Lähtevänoja, Kuopion kasvun ja oppimisen palvelualue, Kallaveden lukio.
TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN!
Mikä Change Day? Change Day on työkalu kohti parempia palveluita
Leikki-iän tunteet.
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Opetushallitus, kansainvälisyys ja kielet
Nuoren kohtaaminen ja tukeminen siirtymävaiheissa
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
OSUMA-Visio syntynyt työpajassa
Työkokous - palkkatuki ja sen vaikuttavuus
SINUSSA ON POTENTIAALIA
näkökulmia toimistotyön organisointiin ja kehittämiseen
Itä-Suomen kokemusseminaari -kysely 2014
Avainresurssit ja kyvykkyydet
Tutustumistreeni Nimi, ammatti, mistä tulee,
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Muutokset matematiikan opetuksessa
OPH:n kansainvälistymispalvelut –osaston ohjelmia
KA1 - Yhdessä olemme enemmän
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
Innopaja
Kouluttajan rooli SPR:n valmiudessa
A2-kieli-info.
Ajanhallinta opiskelussa
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Ammatillisen koulutuksen laatustrategia
Oppilaat ja opetussuunnitelma 2016.
Innopaja
Inarin nuorisovaltuuston kärkihankelista
Tommi Mattila Valmiuspäällikkö Suomen Punainen Risti Hämeen piiri
Salla Turpeinen, Virpi Inkinen, Kaarlo Laine
Moninainen kulttuurialan kolmas sektori
Esityksen transkriptio:

Kansainvälisyys ja kehittäminen Muutosagentteja mualiman navalla!? 5. yleissivistävän koulutuksen kv-treffit Kuopio 19.-20.4.2017 Kansainvälisyys ja kehittäminen Muutosagentteja mualiman navalla!? Paula Mattila Opetushallitus, kansainvälisyys ja kielet

Kommentteja – vastuu kuulijalla Kiitos näiden päivien emännöinnistä! Kiina Martti Ahtisaari Kielet (Ständit ja) Sormusen Jukan AR, VR Nest! Johto Strategia Kokeilevuus, uskallus!?

Esittäytyminen – kv - muutos Taustatiimimme Esittäydy 2 – 4 henkilölle, jota et tunne entuudestaan Pitchaa! Nimi, taustaorganisaatio, mitä kansainvälisyys sinusta on – minkä muutoksen koulusi/kuntasi/ sinun kv-toiminta on saanut aikaan Minkä muutoksen haluaisit saada kv:ssä tai sen avulla aikaan?

Opetusneuvos Anneli Rautiaisen terveisiä OPH:n upouudesta kokeilukeskuksesta. Keskus aloittaa tänä keväänä. On hallitusohjelmassa! (Dia 1/3)

OPH:n kokeilukeskusdia 2/3

OPH:n kokeilukeskusdia 3/3

Takaisin päivän yleisempään teemaan Takaisin päivän yleisempään teemaan! Muutosagenttius käytännössä: kansainvälisyys ja koulun kehittäminen Onko kv-toimija muutosagentti? Oletko sinä? Voiko sinun toiminnan ottaa työstöön esim. OPH:n kokeilukeskuksessa… tai Kuopion sivitystoimessa Kv-toimija ei voine pelätä virhemörköä ks.ed.s. OPH toivoo että kv-muutosagentti ymmärtäisi koulun kansainvälisyyden jonakin muuna kuin matkoina ja hankkeina Ja hoitaisi ainakin näitä:

KOULUJEN KANSAINVÄLISYYS OPH:N NÄKÖKULMASTA Kv osana koulun perustehtävää: mikä sitä ohjaa? Se että kv on opetussuunnitelmatyötä. Kv on koti-sellaista internationalisering på hemmaplan (IaH) Kv on oppimisympäristö, työkalu ja testialusta monenlaiseen koulutuksen kehittämiseen (vrt kokeilu) Kv on virtuaalista (eTwinning!) (Mr Sormunen!) Kv kokoaa yhteen innovaattoreita: kokeilukeskus!? Kv kehittää myös kehittäjäänsä Kv toteutuu parhaimmillaan koulun arjessa ilman valtionavustuksia tai erillishankkeita. Ennen kaikkea koulujen kansainvälisyys on… .

Kv, uudet ops-perusteet ja paikalliset opsit Globaalikasvatus on läpileikkaavana tehtävänä tähdäten erityisesti maailmankansalaisen kompetenssien muodostumiseen = POPS Lukion ops-perusteet sisältävät samaa tehtävänantoa (arvopohja, toimintakulttuuri, aihekokonaisuudet, eri oppiaineet…) Kytkös YK:n Agenda 2030, SDGt, tavoite 4.7 Yleismaailmalliset ihmisoikeudet, kestävän tulevaisuuden rakentaminen, monikielisyys ja monilukutaito – kansainvälisyys tässä ja nyt Kulttuurien tuntemus ja kv: eka pompula= tuntee ihmisoikeuksia ja osaa pohtia ihmisoikeuksien edistämistä kulttuurisesti ja katsomuksellisesti moninaisissa yhteisöissä

Mikä minun kansainvälisyydessä ei ole muuttunut: VAMKin syitä kansainvälistyä PMn lis.selvityksen mukaan KV KOULUN OMAT AUKTORI- TEETIT TYÖELÄMÄN MUUTOS MARKKINA- VOIMAT “Muut tekijät” (vahvat kollegat, kielitaidon puute, sattuma…) Kestävä kehitys (yksilö, yhteisöt) 18.1.08 P MATTILA Opetushallitus

Paulan lis.tutkimuksesta löytyneitä kansainvälistämisen motiiveja (lisäksi: onko motiivi organisaation sisäinen vai ulkoinen, tunnettu vai tuntematon) Kansainvälistymistä selittävä tekijä TALOUDELLINEN POLIITTINEN DEMOGRAFINEN AKATEEMINEN (OKM, OPH, OPS) GLOBAALI VASTUUNKANTO TYÖELÄMÄ YKSILÖT SATTUMA Kansainvälisyyttä määrittävä auktoriteetti-> ulkoisesta sisäiseen (virallisesta epäviralliseen) Ulkoinen, ei henkilökohtaisesti tunnettu Yleensä kansallinen tai yleismaailmallinen tekijä (joskus paikallinen) Ulkoinen tai sisäinen Ei yleensä henkilökohtaisesti tunnettu Voi olla kansallinen, ylikansallinen tai paikallinen Sisäinen; Yleensä tunnetaan henkilö-kohtaisesti Usein toimija koulun sisältä Auktoriteettia ei tunneta tai sitä ei ole

Eli: mekö kansainvälistämme kouluamme, maatamme vai olemmeko kansainvälistäjinä osa jonkun prosessia ja jonkun toisen tahtoa ja tarpeita? Ja mitä väliä sillä on, kuka häntäämme heiluttaa… Ilpo P 2006

Äläpäs huoli: meillä on YK:n Agenda 2030 Tämä on koko maailman muutosagenda Tätä kutsumme teidät kaikki toteuttamaan On jo opseissa On tulossa rahoitushakuihinkin Miten tulee teidän kouluun!?

Liity nyt mukaan toteuttamaan (omaksu 4.7)!

Tavoitekokonaisuus 4.7: pyritään varmistamaan oppijoille kestävän kehityksen edistämiseen tarvittavia tietoja ja taitoja. kestävät elämäntavat, kestävä kuluttajuus, ilmastoteot jne. ihmisoikeuksien tuntemus, niiden turvaaminen ja edistäminen sukupuolten tasa-arvo, yhdenvertaisuus rauhan ja väkivallattomuuden kulttuurin edistäminen, sovittelu jne. kulttuurisen ja kielellisen monimuotoisuuden arvostaminen ja edistäminen maailmankansalaisuuteen kasvattaminen

Kysymyksiä!? Ideoita täällä jaettavaksi?! Kv-kevättreffien kaksi perusideaa: koota kansainvälisyyden kehittäjiä yhteen Kehittää kansainvälisyyden käsitteitä, työkaluja ja lisätä laatua ? Tunnetteko työkaluja? paula.mattila@oph.fi

Ryhmätyö: kv-vastaavasta koulun kehittäjäksi. Ensin pari viritysideaa:

KV-MUUTOSAGENTTIRYHMÄTYÖ Esim. jako neljään. Jokaiseen ryhmään kv-mentori mukaan puheenjohtajaksi! Valitkaa keskeinen haaste tai pari Kirjatkaa padletilla https://padlet.com/paulakaarinamattila/Muutosagenttipadlet1 https://padlet.com/paulakaarinamattila/Muutosagenttipadlet2 https://padlet.com/paulakaarinamattila/Muutosagenttipadlet3 Sapluuna + aikaa 12.15 asti

Kuka tekee, mitä maksaa? Ks. www.oph.fi Avustukset (Wanhan OPH:n) kv-valtionavun kokonaismääräraha vaihdellut 1MEUR – 400 000 EUR (keskim. avustus 11 000€) Käyttöaika 1,5 vuotta (2x voinut saada lisärahaa) Kolme isoa teemaa (GE, kielet, tiede/taide). Tulossa Agenda 2030 Tavoitteena mm. toimivat, opseihin ja opetusalan muihin strategioihin liittyvät kv-suunnitelmat ja rakenteet ; oppiaineiden kv-kehittäminen Pieniä hankkeita ollut paljon koska pääpaino ollut kehittämisessä ja verkostoitumisessa, ei matkustamisessa Innovaatiotukea! Kokeilutukea!

Suurkiitos ja tervetuloa taas! Kielikärkihankkeiden kick-offiin 15.5.2017 Hki Johdon foorumiin 7-8.6.2017 Hki Kv-syyspäiville Finlandia-talolle 9-10.10.2017 Lukiopäiville 7-8.11.2017 Hki paula.mattila@oph.fi