Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Ammattikorkeakoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen tutkimuspäivät sekä yliopettajapäivät Seinäjoella Aija Töytäri-Nyrhinen, TtL Projektipäällikkö.
Advertisements

Työelämän tarpeet ja oppisopimuksen käytettävyys opSO ry:n syysseminaari Satu Ågren.
Yleiset kompetenssit (Generic competences) Osaamisen kuvaus (description of the competence) Oppimisen taidot (Learning competence) Tradenomi  osaa arvioida.
Ammatillisen koulutuksen kysymykset ja silta työelämään VAMPO toimenpiteet 64, 65, 66 Opiskelijoille suunnatut tukitoimet ja erityisopetus yleisissä ammatillisissa.
Ammatillisen koulutuksen läpäisyn tulevaisuuden haasteet ja ratkaisut Ylijohtaja Mika Tammilehto
Erityisen hyvä osaaja Keskuspuiston ammattiopiston strategia 2015 – 2020 Hyväksytty hallituksessa
Kansainvälinen liiketoiminta Digitalisaatio ja digitaaliset oppimisympäristöt Pepe Vilpas.
Osaamisen tunnistaminen ja dokumentointi OVA –verkoston tapaaminen ) Kirjoitetaan osaamistodistus/annetaan osaamismerkkejä.
Arvot Ammattikorkeakoulun perusarvoja ovat luottamus, yhteistyökykyisyys ja muutoskykyisyys. Arvot Ammattikorkeakoulun perusarvoja ovat luottamus, yhteistyökykyisyys.
Osaamistodistus työllistämisen monitoimityökalu Taidolla tulosta -työllisyyden asiantuntijaseminaari
Reformi haltuun OKM.
Saumat tulevaisuuteen -tapahtuma 2016 Toisen asteen koulutuksen mahdollisuuksia ja odotuksia Raija Meriläinen, opetusneuvos, KT Ammatillisen koulutuksen.
Arviointi Arviointiasteikko ja -merkinnät Tutkinnon osan arviointi
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Tampereen kaupunkiseudun TVT-suunnitelma, Treduka
HelliTalent Moniammatillisesti toimien - yhdessä yrittäen
Työelämäosaajana OKM.
Opetuksen suunnittelu ja toteutus
TOIMINTA-REFLEKTIO-OPPIMINEN.
Maahanmuuttajille suunnattu kieli- ja kotoutumiskoulutus Koulutuksella tuetaan aloittavia yrittäjiä ja uutta yrittäjyyttä. Yhteishankintakoulutukset.
Valma-koulutuksen mahdollisuudet
Miten koulu ympäristönä edistää terveyttä, turvallisuutta ja toiminnallisuutta
OIVA - ohjauksen interventioilla vaikuttavuutta läpäisyn tehostamiseen
Perehdy, Opi ja Kehitä - Arvioi! (POKA)
- Johtoryhmän toimintasuunnitelma
Ammatillisen koulutuksen reformi ja ohjaamo-toiminta
Esa Karvinen Kuntayhtymän johtaja
Tervetuloa Innokylään
Hops Oma opintopolku Osaamisen tunnustaminen Valinnaisuus
EPortfolio Väline oman osaamisen kehittymisen seurantaan ja dokumentointiin. HOPS-koulutus Ilona Laakkonen, Student Life.
Opetustoimi osana Jyväskylää
Opetus- ja kulttuuriministeriö Lukiouudistuksen maakuntakiertue
Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry
Ammatinen koulutus uudistuu
SINUSSA ON POTENTIAALIA
Tanssinopettaja (AMK), 240 op
Joustavuutta oppimiseen, Merja Rui
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ammatillinen tutkinto urheilijoille
AMMATILLISEN OPINTOPOLUN KRIITTISET KOHDAT
Terve Kunta –verkoston toiminnan kehittäminen
Ammatillisen koulutuksen reformista
KEUDAN ORIENTAATIOPÄIVÄT LUKUVUOSI
Opinnollistamisen pähkinät
Liiketalouden perustutkinto, merkonomi
Yrittäjyys- ja innovaatiotoiminta ammatillisessa koulutuksessa ja korkeakouluissa Johanna Kolhinen Juha Vettenniemi Anni Tuurnas Kansallinen koulutuksen.
TULOKSET OPINNOISTA-TÖIHIN WEBROPOL-KYSELY SYKSY 2017
TäsmäKoulutus ja muut osaamisen kehittämisen palvelut
Haaga-Helia amk Liiketalouden koulutusyksikkö, Helsinki
OPA - Ohjaamista ja palautetta digitaalisesti
Taitava-hankkeen hyvät käytänteet
Koulutus- ja opetusyhteistyö Opintohallintoon ja kirjauksiin liittyviä kysymyksiä Taustamateriaali kokoukseen (OKM, Ristiinopiskeluhankkeet,
Ammatillisen koulutuksen muutoksia
Seija Mahlamäki-Kultanen ja Jaana Muttonen
Väyläopintoihin ohjautuminen
Koulutuskeskus Salpauksen tavoitteet
Omnia.fi/yhteishaku.
Tutkintorakenteesta tutkinnon perusteeksi
Laadunvarmistuksen työkalut Laadunvarmistus, toimijat ja niiden roolit
Kainuun ammattiopisto Oppimisen iloa!
Tervetuloa työelämätoimikuntatyöhön
Pelastustoimen kansainvälisen yhteistyön kehitysnäkymiä
Liikkuva ja osallistuva amis – työkykyinen ja luova ammattilainen
– sujuvien siirtymien kansallinen koordinointi
Jarmo Paloniemi kuntayhtymän johtaja
Väyläopintoihin ohjautuminen
Osaamisen ennakointifoorumi
Koulutuskiertue Suomen Sotaveteraaniliitto, Leena Seppälä.
Kumppanuus-/yrityspolkumalli
Ajankohtaista korkeakoulupolitiikassa opetusneuvos Sanna Hirsivaara
Esityksen transkriptio:

Opettajankoulutusfoorumi Ammatillisen koulutuksen ja aikuiskoulutuksen jaosto Seija Mahlamäki-Kultanen HAMK Ammatillinen opettajakorkeakoulu Johtaja, dosentti (TaY)

Jaoston visiokeskustelu on käynnistynyt; alkuvaiheen ajatuksia Suomalainen opettajuus on ilmiö, joka kokoaa kaikkia opettajia Opettajuus on professio; siinä kehitytään prosessimaisesti verkostoissa toimien, tutkimusperusteisesti ja kansainvälisesti Opettajuuden arvostuksen halutaan säilyvän korkeana, sillä on itseisarvo Opettajan halutaan jaksavan työssään ja pystyvän rajaamaan sen realistisesti

Tavoitteet: Tukea opettajien uudistumista tulevaisuuden työssään Tutkinnon suorittajat hakeutuvat suorittamaan tutkintoja tai niiden osia joko vuosittaisessa yhteishaussa tai tarvittaessa joustavasti heidän elämäntilanteensa mukaan. Tutkinnon suorittaminen on osa uran rakentamista, ja se henkilökohtaistetaan asiakaslähtöisesti. Osaamisen osoitetaan työelämässä ja sitä täydennetään tarvittaessa houkuttelevassa, joustavassa, tehokkaassa, ohjatussa ja kansainvälisessä työelämälähtöisessä prosessissa. Toiminta on vaikuttavaa, tuloksellista, tehokasta ja laadukasta, minkä varmistavat käytetyt rahoitusmittarit ja kansallinen sekä organisaation oma strateginen ohjaus. Hallinto on sujuvaa ja päätöksenteko lähellä. Erilaisten koulutusmuotojen synergia on vahvaa ja opiskelijat osallistuvat eri tavoin rahoitettuihin toteutuksiin joustavasti. Nuoret ja aikuiset, työttömät ja työlliset, kotoutuvat ja kantaväestö etenevät opinnoissa yhdessä ja erikseen yksilöllisten tarpeidensa mukaisesti. Oppimisympäristöjä uudistetaan jatkuvasti elinkeinoelämän tarpeen mukaan ja ne digitalisoituvat. Tutkinnot ovat laaja-alaisia ja niitä on määrällisesti kohtuullinen määrä. Niiden sisällä on paljon yksilöllisiä valinnanmahdollisuuksia ja polkuja. Opettajat osallistuvat tutkimus-, kehittämis- ja innovointitoimintaan.

Keinot:Miten uudistaa opettajuutta? Sitoutumalla yhteisissä verkostostoissa Ennakoimalla, ottamalla kantaa ja vaikuttamalla tulevaisuuteen Tutkimalla ja kehittämällä piloteissa Muuttumalla itse, organisoitumalla uudelleen ja uudistamalla omaa osaamista Foorumikokoontumiset ja verkostotyö Jaostotyöskentely Verkkoaivoriihi Selvitykset ja tutkimukset Kehittämisohjelman laatiminen OKM:lle Täydennyskoulutuksen linjaukset

Mihin asti opettajankoulutus voi vastata ja mihin ei? Pedagogisen kelpoisuuden olennaiset osaamistavoitteet opettajan uralle aikovalle ja avuksi uralla kehittymiseen Seurataan Parasta ennen -päivää ja säilytettävä ammatin muuttuva ydin sekä tarjottava vaihtoehtoja opiskelijoiden erilaisiin taustoihin ja tarpeisiin (osaamisperusteisuus, digitaalisuus, kansainvälisyys, hyvinvointi jne.) Tutkintojärjestelmään ja vakiintuneeseen rahoitukseen & tarjontaan välineet ammattitaidon jatkuvaan päivittämiseen keskeisissä pysyvissä tarpeissa (Esimerkiksi erityisopettaja ja opinto-ohjaaja, johtamiskoulutukset, Erikoistumiskoulutukset, NTM, osaamismerkit) Tutkimusperusteiset täydennyskoulutukset, verkostot ja hankkeet muuttuviin ja räätälöitäviin tarpeisiin ja ensiapuun

Miten voit vaikuttaa foorumin työhön? Suora vaikuttaminen foorumin jäsenten kanssa keskustellen Avoin verkkotyökalu; kysymykset, joihin voi vastata

Padlet-tehtävä, kysymykset Miten kehittäisit ammatillisten opettajien (toinen aste, korkea-aste) ja aikuiskouluttajien (myös vapaa sivistystyö) pedagogisia opintoja? Miten kehittäisit niitä keinoja, joilla opettajien uran aikaisesta osaamisen varmistamisesta nyt huolehditaan? Mitkä ovat mielestäsi ammatillisten opettajien keskeisimmät osaamisen päivitystarpeet vuoteen 2018 mennessä? Mitä uusia ideoita sinulla on ammatillisten opettajakorkeakoulujen ja koulutuksen järjestäjien yhteistyöhön?