4.3.2013 Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet. Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja.

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Advertisements

Kolmiportainen tuki ja uudet asiakirjat
Koonnut koordinaattori Tuija Ikäläinen 2008
Kolmiportainen tuki ja uudet asiakirjat
TUEN KOLMIPORTAISUUS Yleinen tuki,
RUNOSMÄEN KOULUN YTE-SUUNNITELMA
Lapsen, oppilaan ja opiskelijan parhaaksi – tuen turvaamisen haaste Hanketyöseminaari Kuusankoski-talo Irma Kärkkäinen, lukioiden erityisopettaja.
Yksilölliset opetussuunnitelmat
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki
Kerrataan KOLMIPORTAINEN TUKI & PEDAGOGISET ASIAKIRJAT
Erityinen tuki Tampereen perusopetuksessa- muuttunut lainsäädäntö muuttuvat tuen rakenteet Leena Salonen
Yhteistyötä lapsen hyväksi
Tehostetun ja erityisen tuen kehittäminen esi- ja perusopetuksessa
KULOMÄEN KOULUN TEHO-HANKE
Hollihaan koulu Kokkola Kelpo-pilotointi Koulun taustaa Hollihaan koulussa toimii: Suomenkielinen perusopetus, esikoulu-6. lk. Ruotsinkielinen kielikylpyopetus,
Oppilaalle annettava tuki ja vastuuhenkilöt Turun perusopetuksessa
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
ESIOPPILAASTA KOULULAISEKSI
TIEDON SIIRTO SIIRTYMÄVAIHEESSA
JOPO- opetusta Kouvolassa vuodesta 2006
VANTAAN TEHO-HANKKEET Kehittämistoiminnan tavoitteena on jalkauttaa uuden erityisopetuksen strategian (2007) linjauksia paikallisiin käytänteisiin. Strategiassa.
OPPILASHUOLLON ja OPPIMISEN KOULUNKÄYNNIN TUEN MUKAISET MUKAISET RYHMÄT PIHKAINMÄEN KOULUSSA LV Yhteisöllinen oppilashuoltoryhmä Yksilökohtainen.
Erityisopetuksen rehtori Lari Marjamäki
Opinto-ohjauksen ja erityisopetuksen yhteistyö SOOLin teemaseminaari
Oppilaan hyvinvoinnin parhaaksi. Koulun aloitus Toimivien opetusryhmien muodostaminen esiopettajien, luokanopettajien, S2-opettajan ja erityisopettajan.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden muutokset ja täydennykset.
TUEN KOLMIPORTAISUUS KIURUVEDENALAKOULUISSA. KOLMIPORTAINEN TUKI YLEINEN TUKI YLEINEN TUKI YLEINEN TUKI YLEINEN TUKI Pedagoginen arvio Pedagoginen arvio.
KOLMIPORTAINEN TUKI Esi- ja peruskoulussa Hankasalmen kunta/Kuuhankaveden koulu.
OPS Oppimisen ja koulunkäynnin tuki 8. Oppilashuolto.
Sari Ågren. Työryhmä Perusopetuksessa Mari Aalto, Laura Impiö, Teija Warro, Satu Lehtonen, Anita Rapp, Hanna Leppänen, Anne Lähteenmäki, Liina Maarni,
Haapajärven perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2016 Markku Mäkelä OPS-koordinaattori.
VESO Anne Hakanen Pirjo Vuorio Jaana Karlamaa NOPS 7.5. Osa-aikainen erityisopetus.
Kuopion kaupunki Perusopetus
Esimerkkejä Seinäjoelta Ville Järvi
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI
Oppilaan hyvinvointi - yhteinen asiamme
JOHTAVA ERITYISOPETTAJA
Pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaan perusopetukseen ottaminen
KOLMIPORTAINEN TUKI Yleinen tuki: Siirtyminen tuen portailla
Ainetyöryhmien työn aloitus
KYRÖSKOSKEN KOULUN PIENLUOKKA
KIRKONKYLÄN KOULUN PIENLUOKAT
Kasvun ja oppimisen tuki Rauman esiopetuksessa
Tervetuloa vanhempainiltaan!
MIKÄ OPETUSSUUNNITELMA ON ?
Prosessin nimi: Siirtymävaihe esiopetuksesta perusopetukseen, kun lapsella on pidennetty oppivelvollisuus ja/tai erityinen tuki tai kun tehostettu tuki.
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
Oppimisen tuki, pedagogiset asiakirjat ja muuta ajankohtaista
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Kelpo-hanke Amisto
ERITYISLUOKKA 7-9J Elokuu 2016 MIKSI Yhteystiedot MITEN OHJAUS
Asiakas Esiopettaja/kelto
Oppimisen ja koulunkäynnin tuki Oppilashuolto
Tehostetun tuen lapsen 1. luokalle ottaminen
Oppimisen tuki ja sen kirjaaminen
YLEINEN TUKI TEHOSTETTU TUKI ERITYINEN TUKI YLEINEN TUKI
Erityisopetuksen malli
Prosessi ope: huoli Ped. arvio jatkuu lopetetaan lisää tukea?
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Taru Patrikainen, Ruut Kielinen, Tanja Seppänen, Helena Lavikainen
Yhteisopettajuus arjessa
Vanhempainillat 20 & Johanna Honkanen-Rihu, rehtori
Yhteysopettajapäivä Vantaa, Flamingo
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
osa-aikainen erityisopetus oppimissuunnitelma avustajapalvelut
Oppilaan siirtyminen toiseen kouluun eritysopetusperustein
Arvioinnin linjaukset perusopetuksessa
Uuden opetussuunnitelman ajankohtaiset teemat
KOLMIPORTAINEN TUKI
Esi- ja alkuopetuksen siirtymäkäytänteet ja oppimisen tuen portaat
Esityksen transkriptio:

Kolmiportaisen tuen toimintatapaohjeet

Tuen järjestämistä ohjaavat periaatteet ”Opetukseen osallistuvalla on oikeus saada riittävää kasvun ja oppimisen tukea heti tuen tarpeen ilmetessä.” Pol30 §1 mom. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan kaikkien oppilasta opettavien tehtävänä on ohjata oppilasta oppiaineiden opiskelussa, auttaa häntä kehittämään oppimisen taitojaan ja valmiuksiaan sekä ehkäisemään ennakolta opintoihin liittyvien ongelmien syntymistä.

-Tuen tarve voi vaihdella tilapäisestä jatkuvaan, vähäisestä vahvempaan tai yhden tukimuodon tarpeesta useamman tukimuodon tarpeeseen - Tuen tarvetta tulee arvioida jatkuvasti ja aloittaa tuen antaminen oikea-aikaisesti - Tärkeää on tuen oikea taso ja muoto, tukimuotoja käytetään sekä yksittäin että yhdessä toisiaan täydentävinä - Tuen tulee olla joustavaa, pitkäjänteisesti suunniteltua, tarpeen mukaan muuttuvaa

Opetusta hyvässä yhteistyössä huoltajien kanssa Huoltajalla on ensisijainen kasvatusvastuu lapsesta ja nuoresta. Koulu tukee huoltajaa oppilaan oppimisessa ja koulunkäynnissä. Hyvä, tiivis yhteistyö antaa huoltajille mahdollisuuden osallistua koulun kulttuuriin, olla mukana jakamassa oppilaan opetukseen, oppimiseen ja koulunkäyntiin liittyviä ratkaisuja. Lähtökohtana on keskinäinen kunnioitus ja luottamuksen rakentaminen ja sen ylläpitäminen. Yhteistyöpalavereissa tuetaan oppilaan koululaiseksi kasvamista ja selkeytetään vastuualueet oppilaan, opettajan ja huoltajien kesken. Esimerkiksi säännölliset arviointikeskustelut toimivat erinomaisena yhteistyöfoorumina.

Kolmiportainen tuki Jyväskylässä

Kaikille osana laadukasta perusopetusta PoL 30§ Tuen tarpeiden arviointi ja tarvittavan tuen tarjoaminen kuuluu opettajan työhön ja kaikkiin opetustilanteisiin. Oppilas on oikeutettu tukiopetukseen ja osa-aikaiseen erityisopetukseen jo yleisen tuen vaiheessa. Oppilaan saama tuki kirjataan YTO-lomakkeeseen ja sen liitteeseen. Yleinen tuki (YTO)

- eriyttäminen - oppilaanohjaus - oppilashuollon tuki - tukiopetus, myös ennakoiva - osa-aikainen erityisopetus - apuvälineet yms. - avustajapalvelut - ohjaus- ja tukipalvelut Kolmiportaisen tuen kaikissa vaiheissa käytettävissä olevat tukimuodot:

Jos yleinen tuki ei riitä Opettaja ja erityisopettajat tekevät pedagogisen arvion (TTO-lomake) OHR käsittelee arvion ja tekee päätöksen tehostetun tuen aloittamisesta Kaikki kolmiportaiseen tukeen liittyvät lomakkeet löytyvät Wilmasta.

Tehostettu tuki (TTO) Opettaja ja erityisopettaja laativat oppilaalle oppimissuunnitelman yhteistyössä kodin kanssa Oppimissuunnitelmaa seurataan ja arvioidaan säännöllisesti Oppilas palaa yleisen tuen piiriin, mikäli tuen tarve vähenee.

Erityinen tuki Mikäli tehostettu tuki ei riitä, laadintaan moniammatillisesti pedagoginen selvitys (TTO:n pohjalta). Rehtori tekee hallintopäätöksen erityisen tuen antamisesta. Erityisopettaja ja opettajat laativat yhteistyössä huoltajan kanssa HOJKS:n, josta ei tehdä hallinnollista päätöstä. HOJKS tarkistetaan tarvittaessa kuitenkin vähintään kerran lukuvuodessa.

Erityinen tuki Mikäli tuen tarve vähenee, oppilas siirtyy tehostetun tuen piiriin (hallinnollinen päätös). Erityisen tuen päätös on tarkistettava 2. vuosiluokan lopussa ja ennen 7. vuosiluokalle siirtymistä sekä aina tarpeen muuttuessa. Tarkastamisen yhteydessä tehdään uusi pedagoginen selvitys ja hallintopäätös.

- starttiluokat (tehostettu tuki) - joustavat pienryhmät (erityinen tuki) - osa-aikainen erityisopetus (yleinen, tehostettu ja erityinen tuki) Aluekohtaiset tuen palvelut

Keskitetyt tuen palvelut Erityisluokat (erityinen tuki) - autismiopetus - lievästi kehitysvammaisten opetus (YPR)

Erityiskoulut (erityinen tuki) Huhtarinne - neurologisesti vammautuneiden opetus Päiväharju - vaikeimmin kehitysvammaisten opetus Kukkulan koulu - Jyväskylän sairaalakoulu

Lisätietoja opetuksen kolmiportaisesta tuesta Jyväskylän kaupungin opetussuunnitelma Oppimisen ja koulunkäynnin tuki paikallisessa opetussuunnitelmassa n_tuen _jarjestamisen_periaatteet_ja_palvelurakenne_jyvaskylassa_ pdf