9-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
. Rauman freinetkoulu.
Advertisements

2. Terveyteen vaikuttavat tekijät
S2-tiimin muistiinpanot
YV9TV1-07 Mikron käyttöönotto ja ylläpito Juha Korhonen
TYÖHYVINVOINTI: MITÄ JA MIKSI?
Jokaisella koululla tulee olla järjestyssäännöt, joilla ei kuitenkaan saa rajoittaa jokaiselle perustuslaissa taattuja oikeuksia. Järjestyssäännöt eivät.
asukasta ”ulkomaalaista” km² 4 virallista kieltä 17 itsehallintoaluetta.
VAPAAEHTOISTYÖSSÄ JAKSAMINEN OSAAMINEN Yhteiskunta Perhe Lähiyhteisö
Terveyden edistämisen politiikkaohjelma Kulttuurin hyvinvointivaikutusten toimintaohjelman asiantuntijaryhmä
Liikunnan ja kulttuurin PARAS –seminaari Kokkolassa
Terveyden edistäminen
Opiskelijan arviointi työpaikalla
ASUNTOLAKURSSI SUUNNITELMA.
VASTUUNTUNTO Ohjaus Käydään eettisiä keskusteluja (oikein, väärin). Kiitetään ja kannustetaan. Kontrolli Tarkastetaan tehtävät ja välineet. Vaaditaan,
Kaikille kaveri -vanhempainilta
Small World - Big World Tavoitteena kouluhyvinvoinnin lisääminen – teoreettisena viitekehyksenä Päivi Hamaruksen Vaakamalli Vaihdetaan kiusaamiseen puuttumisen.
Oman äidinkielen ja kotikielen opiskelun merkityksestä
Riippuvuus tupakoinnista
Nuoren itsetunto ja sen vahvistaminen
Arvo ja arvoitus Terveystieto 1, 2012.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia
OPPILAS- JA OPISKELIJAHUOLTOLAKI JA OPPILASHUOLLON OPETUSSUUNNITELMA
Eveliina Okkonen & Johanna Hägg, LO-07
Sininauhaliiton Jäsenjärjestöpäivät 2009
Harjun koulun OPS-ajatuksia, kevät 2014
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa Eero Salmenkivi Opettajankoulutuslaitos.
Taitava oppija Osaa yhdistellä tasapainoisesti erilaisia oppimistyylejä. On tietoinen siitä, miten itse oppii parhaiten. Pyrkii laajentamaan omia oppimisen.
Tuottotehtävä tekstitaitokokeessa
Sosiaalinen pääoma sosiaaliset verkostot, luottamus, vuorovaikutus
Sosiaalinen syrjäytyminen
Ops seminaari Askola.
Teema tarkoittaa:  Elämässä ja arjessa selviytymistä  Hyvinvointia ja terveyttä  Omasta ja muiden turvallisuudesta huolehtimista eri tilanteissa, myös.
7. osallistuminen, vaikuttaminen ja kestävän tulevaisuuden rakentaminen - Vapaus tuo vastuuta → sääntöjen, sopimusten ja luottamuksen merkitys kaikissa.
Päihteet ja Mielenterveys. Pohdittavaksi Miten suhtaudut nuorten tupakointiin? Miten koulussasi ehkäistään tupakointia? Miksi tupakoinnin lopettaminen.
Kansantaudit Tartuntataudit
Ylöjärven opetussuunnitelma luokka 9. LUOKAN OPETUSSUUNNITELMA Keskeiset sisällöt oppiaineittain.
Opetussuunnitelma uudistuu Syksy 2016 Perusopetuksen opetussuunnitelma (ops) uudistetaan noin 10 vuoden välein. Taustalla valtioneuvoston asetus, jossa.
5. RUOKAA TERVEYDEKSI TERVEYSTIETO 7. RAVINNON VAIKUTUS IHMISEN TERVEYTEEN PSYYKKINEN TERVEYS ??? FYYSINEN TERVEYS ??? SOSIAALINEN TERVEYS ???
( TE3 NÄKÖKULMIA TERVEYTEEN Hurtig
Mitä yksilö / yhteisöt / yhteiskunta voi tehdä ehkäistääkseen mielenterveyden häiriöitä? vastaa vain siihen, mitä kysytään (keskity tähän koko vastauksen.
1. MITÄ TERVEYS ON? TERVEYSTIETO 7. Piirrä vihkoosi ajatuspilviä. Kirjoita ajatuksesi jatkamalla lauseita. Terveys on… Terveys on kuin…
8. MIELEN HYVINVOINTI TERVEYSTIETO 9. Mitä hyvää sinulle kuuluu tänään?
On hyvä oppia tuntemaan itseään Hurtig
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
8-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO
Terveystiede oppiaineena. Monitieteisyys taloudellinen näkökulma historiallinen näkökulma liikuntatieteellinen näkökulma biologinen, lääketieteellinen.
1. SUOMALAISET KANSANTAUDIT TERVEYSTIETO 9. MITÄ SAIRAUKSIA MUISTAT? KIRJOITA TAULULLE  Millä eri perusteilla sairauksia voidaan ryhmitellä?  Missä.
Koealue: s  Mielihyvän tavoittelu on luontaista, sitä tavoitellaan monin eri keinoin esim. urheilemalla, ruoalla, internetillä, peleillä 
Nuoret, terveys ja arkielämä (TE 2) Tavoitteena on, että opiskelija oppii tarkastelemaan elämäänsä aikuisuuden ja vanhemmuuden näkökulmasta pohtii ja tarkastelee.
Terveyden määritelmät
PARIKKALAN ESIOPETUSSUUNNITELMA
Sanna Heino lehtori Koulutuskeskus Tavastia
TE2 NUORET, TERVEYS JA ARKIELÄMÄ
Hyvän osaamisen kriteerit ET:n eri teema-alueissa
NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig
TERVEYTEEN VAIKUTTAVAT TEKIJÄT
KODIN JA KOULUN YHTEISTYÖ
TE1 Terveyden perusteet
HISTORIAN KURSSIEN TAVOITTEET, SUORITTAMINEN JA ARVIOINTI
Kotitehtävät Mitkä kuusi (6) asiaa kuuluvat mielenterveyden käteen?
Yleisimpiä tarkasteltavia näkökulmia (1/3):
Tervetuloa.
Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Näkökulmia vastaamiseen
30. TERVEYS ERI PUOLILLA MAAILMAA
Laaja-alainen arviointi
Mielenterveys on > mahdollisimman suurta fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista hyvinvointia ( >kokemus, suhteellisuus, kulttuurisidonnaisuus, kriteerit)
Kouvolan Yhteislyseon
Esityksen transkriptio:

9-luokan terveystiedon sisältö, suoritustavat, tavoitteet ja arviointi KILPELÄNAHO 2014-2015

Sisältö 1. Sukupuolitaudit. 2. Elintarvikkeet, erilaiset ruokavaliot ja ravitsemusvalinnat. 3. Terveysliikunta, kilpaurheilu, liikunta harrastuksena sekä terveyden edistäjänä. 4. Sairauksien oireet, taudinaiheuttajat ja pitkäaikaissairaudet. 5. Kansantaudit. 6. Alkoholin sosiaaliset ja yhteiskunnalliset haitat. 7. Ympäristön terveellisyys sekä yksilön omat vaikutusmahdollisuudet siihen. 8. Terveyden turvaaminen matkustaessa.

Suoritustavat Oppikirjana Vire terveystieto 7-9 –kirja, jonka opettaja jakaa syksyllä ja kerää keväällä pois → pidä kirja matkassasi ja kohtele sitä hyvin! Lisänä oppilaiden henkilökohtaiset vihkot, joihin tehdään oppitunneilla ja kotona suoritettavat tehtävät → käytä selvää käsialaa, jotta myös opettaja pystyy lukemaan vihkoa

Suoritustavat Oppitunneilla käydään kappale läpi keskustellen, harjoitellen ja tehtäviä tehden Kotona oppilaat lukevat tunnilla käydyn kappaleen läpi ja tekevät määrätyt kotitehtävät → jos kotitehtävät jäävät tekemättä kotiin lähtee viestiä + läksyparkkiin → jos kappaleet jäävät toistuvasti lukematta, niin otetaan pisto-kokeet käyttöön

Tavoitteet Oppilas ymmärtää että sukupuolitaudeilta voi suojautua käyttämällä kondomia. Oppilas ymmärtää, miksi joissakin tapauksissa noudatetaan erilaista ruokavaliota sekä median pyrkimykset vaikuttaa ajatuksiimme ja ostopäätöksiimme. Oppilas ymmärtää eri syömishäiriöiden erot ja puhkeamisen taustat. Oppilas ymmärtää kilpaurheilun ja terveysliikunnan moninaisuuden sekä liikunnan yhteyden painonhallintaan.

Tavoitteet Oppilas ymmärtää lihashuollon merkityksen ja tavallisimpien liikuntavammojen aiheuttajat. Oppilas ymmärtää, miten tartuntataudit leviävät ja miten niitä ennaltaehkäistään hoidetaan. Oppilas tietää yleisimmät pitkäaikaissairaudet ja suomalaiset kansantaudit. Oppilas ymmärtää alkoholismin ja sekakäytön käsitteet sekä lakien merkityksen alkoholin haittavaikutusten ehkäisyssä. Oppilas ymmärtää että häneen suunnataan erilaisia terveyttä edistäviä toimenpiteitä.

TERVEYSTIEDON OPISKELUSSA Ei puhuta tunneilla kenenkään henkilökohtaisesta terveydestä tai terveystottumuksista, vaan asioista yleisellä tasolla. Hyväksytään, että jotkin aiheet saattavat aiheuttaa pahaa mieltä tai epämiellyttäviä muistoja, mutta onneksi kaikki tunteet ovat ohimeneviä. Arvostetaan toisiamme kuuntelemalla tarkasti, ei puhuta kenenkään päälle, vaan odotetaan omaa puheenvuoroa.

Arviointi Terveystieto arvioidaan numerolla syyslukukauden ja kevätlukukauden päätteeksi Numeroon vaikuttaa terveystiedossa osoitettu osaaminen: terveystiedot, -taidot ja -asenteet Kokeita järjestetään 2-3 lukukaudessa mutta osaamisen arviointi on jatkuvaa

Päättöarvioinnin kriteerit arvosanalle 8 Kasvu ja kehitys. Oppilas tietää eri ikäkausien piirteitä ja elämänkulkuun liittyviä tapahtumia ja osaa tarkastella niitä terveyden näkökulmasta osaa selittää, miten uni ja lepo vaikuttavat vireyteen ja hyvinvointiin, antaa esimerkkejä terveyden kannalta tasapainoisesta ja monipuolisesta ravinnosta ja tietää liikunnan terveysvaikutuksia osaa kuvata hyvän ystävyyssuhteen ja toimivan yhteisön ominaispiirteitä sekä antaa esimerkkejä keskeisistä vuorovaikutuksen taidoista tietää, miten voi hoitaa itseään ja terveyttään osaa pohtia ja eritellä nuorten ongelmatilanteiden syitä ja seurauksia sekä kuvata niiden mahdollisia ratkaisuja.

Terveys arkielämän valintatilanteissa. Oppilas tietää seksuaaliterveyden perusteita, tietää raskauden ehkäisyn merkityksen ja menetelmiä sekä osaa pohtia ja perustella vastuullista seksuaalikäyttäytymistä osaa kuvata ja pohtia päihde- ja vaikuteaineiden kuten tupakan, nuuskan, alkoholin, huumeiden ja liuottimien käyttöön liittyviä riippuvuutta ja terveysriskejä sekä käytön syitä ja seurauksia ja antaa perustellen esimerkkejä keinoista välttää niiden käyttöä tunnistaa kiusaamisen ja muun väkivallan tunnuspiirteitä ja osaa tuottaa käytännön esimerkkejä väkivallan ehkäisemisestä ja rakentavasta kommunikaatiosta osaa nimetä yleisimpiä tartuntatauteja ja muita sairauksia ja kuvata esimerkein niiden ehkäisyä pääpiirteissään tietää liikenneturvallisuuden pääperiaatteita ja osaa kuvata tai esittää, miten erilaisissa vaara- ja onnettomuustilanteissa toimitaan ja annetaan ensiapua.

Voimavarat ja selviytymisen taidot. Oppilas osaa nimetä, tunnistaa ja ilmaista erilaisia tunteita ja kuvata niiden syitä sekä antaa esimerkkejä siitä, miten niihin perustuvaa käyttäytymistä ja vuorovaikutusta voidaan säädellä tilanteeseen sopivalla tavalla osaa tehdä havaintoja tuntemuksistaan ja oireistaan ja tietää lääkkeiden tarkoituksenmukaisen käytön perusteet osaa pohtia elämäntapavalintojen merkitystä terveydelle ja perustella tai näyttää esimerkein arkielämän terveyttä edistäviä valintoja osaa käyttää keskeisiä terveyteen ja sairauteen liittyviä käsitteitä sekä käyttää ja arvioida kriittisesti erilaisia terveystiedon tiedonhankintalähteitä.

Terveys, yhteiskunta ja kulttuuri. Oppilas tietää tavallisimmat kansantaudit ja niiden riskitekijöitä osaa kuvata ympäristön terveyttä ja turvallisuutta ja antaa esimerkkejä niitä edistävistä keinoista omassa lähiympäristössään tietää oman koulun ja kunnan keskeisiä terveys- ja hyvinvointipalveluja, osaa hakeutua niihin ja kuvata esimerkein, miten palveluja käytettäessä toimitaan tarkoituksenmukaisesti osaa kuvata keskeisiä lasten ja nuorten oikeuksia, toiminnan rajoituksia ja seuraamuksia koskevaa lainsäädäntöä.