Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig 2016-2017.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig 2016-2017."— Esityksen transkriptio:

1 NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig

2 Terveys ei jakaudu tasan
Terveys vaihtelee iän, sukupuolen, kielen, siviilisäädyn, asuinpaikan ja sosioekonomisen aseman mukaan Kulttuuria ja taidetta harrastavat elävät keskimäärin pidempään Sosiaalinen pääoma karttuu sosiaalisessa toiminnassa koko elämän ajan

3 Terveyseroja selittävät
Perimä ja biologiset tekijät - perinnöllinen alttius sairastua - vanhuudessa yleistyvät pitkäaikaissairaudet Elämäntavat ja omat valinnat - alkoholi ja tupakka selittävät n. 50% naisten ja miesten elinajanodotteen erosta - päihde-, liikunta- ja ravintotottumukset selittävät sosiaaliryhmien eroja - varallisuuserot vaikuttavat kulutustottumuksiin ja valintoihin Yhteiskunta ja terveyspalvelut - korkeammin koulutetut käyttävät enemmän terveyspalveluja - Pohjois-Suomessa hoitoon pääsy hankalampaa Lisäksi sattuma? Koettu yhteisöllisyys?

4 Vaaka tasapainoon Terveyttä kuormittavat Terveyttä ylläpitävät
DIA4 Vaaka tasapainoon Terveyttä ylläpitävät Terveyttä kuormittavat

5 Terveyskäyttäytymiseen vaikuttavia tekijöitä
altistavat mahdollistavat vahvistavat

6 Tehtäviä 1. Pohdi ja selvitä, mitkä ovat terveellisiä ruokatottumuksia ja tupakoimattomuutta selittäviä altistavia, mahdollistavia ja vahvistavia tekijöitä. Miten selität omaa käyttäytymistäsi ja valintojasi näissä terveystottumuksissa? 2. Ota selvää, miten verotus, hinta, rajoitukset ja kiellot ovat vaikuttaneet ihmisten alkoholinkäyttöön tai tupakointiin. Perustele. 3. Miksi pitkälle koulutettujen ihmisten terveystottumukset ovat terveellisemmät kuin vähemmän koulutettujen? 4. Pohdi, mitä polarisaatio tarkoittaa, kun puhumme väestön terveystottumuksista. Mistä arvelet polarisaatio-ilmiön johtuvan?

7 Yhteiskunnan terveyspolitiikka
Väittelyn aiheita: Hedelmien ja vihannesten arvonlisävero on syytä poistaa. Tupakoinnista lasten lähellä pitäisi rangaista samalla tavalla kuin muustakin väkivallasta. Epäterveellisten ruokien saatavuutta pitäisi rajoittaa. Alkoholiveroa pitäisi korottaa.

8 Kenen vastuu: yhteiskunnan vai yksilön?
Kenen pitäisi maksaa niiden ihmisten terveydenhoitomaksut, jotka eivät itse vaivaudu huolehtimaan omasta terveydestään? Kuinka monta lääkärikäyntiä yhteiskunnan pitää tarjota ihmiselle, joka ei noudata saamiaan elintapa- tai hoito-ohjeita? Onko ihmisellä oikeus olla piittaamatta terveydestään ja terveistä elämäntavoista? Saako nuori päättää itse elämäntavoistaan? Jos saa, miksi? Jos ei, kenen niistä pitäisi päättää tai kantaa vastuuta? Minkälaista terveyskäyttäytymistä yhteiskunta voi vaatia jäseniltään?


Lataa ppt "NYKYAIKA JA TERVEYS Hurtig 2016-2017."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google