Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI"— Esityksen transkriptio:

1 Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI
Eeva-Maria Hurtig Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI Lukion toisella valinnaisella kurssilla TE3 Terveys ja tutkimus annetaan opiskelijoille pohja ymmärtää terveyteen ja sairauteen liittyviä tutkimuksia ja niiden tuloksia. Samalla syvennetään tietoa terveydenhuollon ja kansanterveyden historiallisista muutoksista ja kehityslinjoista. Kurssiin sisältyvät myös opiskelijoiden omat tutkimukset. Kaikilla terveystiedon kursseilla läpäisevänä juonteena ovat mukana eettisyys, arvokeskustelu ja myös taloudellinen ja poliittinen näkökulma.

2 Sisältö Terveyden edistämiseen, sairauksien tunnistamiseen ja –ehkäisyyn liittyviä eri aikakausien menetelmiä. Terveyskäyttäytymisen ja koetun terveyden tutkiminen: fyysisen ja psyykkisen työ- ja toimintakyvyn mittaaminen, ergonomiamittaukset, työhyvinvointi ja siihen liittyvät tekijät. Terveydenhuollon ja hyvinvointipalvelujen käytäntöjä, asiakkaan ja potilaan oikeudet. Tutkimustiedon ja median terveydestä välittämien mielikuvien kriittinen lukutaito. Medikalisaatio. Terveystottumusten arvioiminen ja seuranta sekä tutkimusten tekeminen.

3 Tavoitteet Opiskelija osaa pohtia kansanterveystieteen ja ehkäisevän terveydenhuollon kehityksen päälinjoja kansallisesti ja maailmanlaajuisesti. Osaa hankkia, arvioida ja tulkita terveyteen ja sairauksiin liittyvää tutkimus- ja arkitietoa. Toteuttaa pienimuotoisia terveys- /terveyskäyttäytymiskartoituksia omassa opiskeluympäristössään. Osaa käyttää terveydenhuollon palveluja sekä tuntee asiakkaan ja potilaan oikeudet. Osaa pohtia ja arvioida teknologisen kehityksen merkitystä terveyden ja turvallisuuden näkökulmasta. Kurssin painotukset voidaan jäsentää kahdeksi pääkohdaksi. Yhtäältä tavoitteena on syventää opiskelijoiden tietoja väestön terveydestä ja siihen vaikuttavista tekijöistä, terveyden edistämisestä ja sairauksien hoidosta sekä ajankohtaisista terveyskysymyksistä, kuten medikalisaatiosta, terveydestä ja teknologiasta sekä terveyden hoitoon liittyvistä eettisistä kysymyksistä. Uutena tavoitteena opetussuunnitelmassa on perehtyminen väestön terveyden kehityksen, sairauksien tunnistamisen ja ehkäisyn historiallisiin kehityslinjoihin.

4 Tunnilla toimiminen Kännykän käyttö tunnilla tulkitaan tuntia häiritseväksi toiminnaksi, ellei toisin mainita. Lupa poissaoloon on kysyttävä ennakkoon. → jos joudut olemaan pois, sovi tehtävistä etukäteen Selvittämätön poissaolo on aina luvaton poissaolo ja luvattomista poissaoloista seuraa kurssin keskeytyminen. Mikäli opiskelija pakottavasta syystä on poissa kokeeseen valmistelevilta tunneilta, voi hän tulla kokeeseen vain, jos hän on pyytänyt siihen luvan ennakkoon

5 Suoritustavat Aktiivinen osallistuminen oppitunneilla.
Määrättyjen tehtävien tekeminen ja niiden palauttaminen SOVITTUUN PÄIVÄMÄÄRÄÄN mennessä. Pienimuotoisen terveyteen liittyvän tutkimuksen laatiminen. → Mietiskele itseäsi kiinnostava aihe! Kurssikokeen läpäiseminen.

6 Esimerkkejä tutkimusaiheista:
Riittävän yöunen merkitys ihmisen terveydelle. Lukiolaisten keskimääräinen unenmäärä. Suomalaisten nuorten päihteidenkäyttö. Nuorten juomatavat Nivalassa. Tupakoinnin haitat terveydelle. Tupakoinnin yleisyys Nivalan lukiossa. Suomalaisten liikuntatottumukset. Lukioikäisten nuorten viikoittainen liikunta-aktiivisuus. Suomalaisten fyysisen kunnon muutos. Nivalaisten nuorten fyysinen kunto. Työhyvinvoinnin edistäminen. Kouluviihtyvyys Nivalaisten nuorten keskuudessa.

7 Arviointi On numeerinen asteikolla 4-10 Koostuu:
Tunnilla osoitetusta osaamisesta. Kurssikokeessa menestymisestä. Lisäksi tutkimusraportille asetettujen kriteerien tulee täyttyä. Hyvin tehty tutkielma pyöristää kurssiarviointia ylöspäin, puutteellinen työ alaspäin.


Lataa ppt "Te3 TERVEYS JA TUTKIMUS-KURSSI"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google