Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia

Slides:



Advertisements
Samankaltaiset esitykset
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Advertisements

Kim ED, et al. J Sex Med Epub. Doi: /jsm.12253
Heli Hautamäki & Sari Rosnell
SUIO GP ja Räyskälä ja Räyskälä.
Lääkkeiden haitta- ja yhteisvaikutukset
Tervetuloa synnyttämään Länsi-Pohjan keskussairaalaan
OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT. LUOKKA JAVA ohjelma koostuu luokista LUOKKA sisältää metodeja molemmat sisältävät attribuutteja eli muuttujia.
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Katsotaan, sanoi lääkäri!
Sairaanhoitaja/kipuhoitaja Turun yliopistollinen keskussairaala
Ruusu Jenni Pajulahti.
LASTEN EEG-TUTKIMUS KUVAOHJE
Meidän koulu Keskustelua wilma-merkinnöistä, järjestyssäännöistä ja perusopetuslain muutoksesta.
ULTRAÄÄNITUTKIMUS Ultrasoud
LÄÄKELASKENTA Kaasulaskut
Koronaariangiografia
Perifeeriset kanyylit ja sentraaliset katetrit
Lääkkeiden käyttökuntoon saattaminen
@ Leena Lahtinen OHJELMAN OSITTAMINEN LUOKKA ATTRIBUUTIT METODIT.
Omavalvontasuunnitelma
Keuhkojen Röntgenkuvaus
Thoraxin ja vatsan alueen anatomiaa CT-leikekuvissa
Ensiohjaus Päivi Salonen, Endoproteesihoitaja
Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen
Sepelvaltimoiden varjoainekuvaus
SEPELVALTIMOIDEN VARJOAINEKUVAUS
THORAXRÖNTGEN eli keuhkokuva
HUOLTO.
Aivoperfuusio gammakuvaus
Kidney biopsy Tekijät: Susa Pursiainen ja Satu Salmela
ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
UKG ”ECHO” Sydämen ultraäänitutkimus
Tietokonetomografia CT tai TT
Menetelmä turvallisempaan tiedonkulkuun potilaasta raportoitaessa
Kaikki ruoka-aineet eivät sovi kaikille
Jonna Turunen & Erna Holopainen
Miksi lääkäriin? Oireesta diagnoosiin
MAMMOGRAFIA Mammography, mammografi, rinnan röntgenkuvaus
Ultraäänitutkimus/ Ultrasound
Tervetuloa Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymän perhevalmennussivuille! Näiltä sivuilta löydät tietoa liittyen sairaalaan lähtöön, synnytykseen, imetykseen.
LÄÄKKEIDEN ANTOTAVAT JA LÄÄKEMUODOT
Lääkkeen vaiheet ja vaikutukset elimistössä
Verenluovutus ja verivalmisteet
A SVA - HOITAJAN TYÖ M ARTINLAAKSON TERVEYSASEMALLA.
LÄÄKKEIDEN HAITTAVAIKUTUKSET. osa ennakoitavissa – perustuu lääkkeen tunnettuun vaikutusmekanismiin osa odottamattomia – lääkevalmisteen aiheuttama haittavaikutus,
TE3 TEKNOLOGIA LÄÄKETIETEEN TUTKIMUKSISSA Hurtig
VATSAKIPU JA RUUANSULATUSVAIVAT. YLEISTÄ VATSAVAIVOISTA OHIMENEVÄT VATSAKIVUT OVAT IHAN NORMAALEJA JOKAISELLA IHMISELLÄ JOIDEN TAKIA EI KANNATA MENNÄ.
Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.
Keuhkokuume ja virtsatieinfektio
Säteilysuojelu-kurssi 0,5 op
Lääkeaine Kemia.
Ruoansulatus-elimistön rakenne ja toiminta
23H HERÄÄMÖSTÄ KOTIIN
Koulutus 8.5. Liikuntasuositukset, -tutkimukset ja Liikkuva koulu
Uusien tilojen ja laitteiston hankinta
Tieteellinen tutkimus
Ummetuksen lääkehoito
Ravinto ja liikunta Urheilijan tai terveysliikuntaa harrastavan ihmisen haaste ravinnossa on löytää ruokavalioon sopiva energian määrä.
Pääkipu Pääkipua ilmenee kaikilla ihmisillä jossain vaiheessa elämää ja se on hyvin yksilöllistä. Päänkivun syitä ja muotoja on erilaisia. Yleisimmät.
Avanteensulkuleikkaus - Hoitajan näkökulmasta
Liite 1 a. 54.
Sydämen rytmin seuranta
ISLAMILAISET HAUTAUSKÄYTÄNNÖT
ADHD:N ja ADD:N lääkehoito
Erikoissairaanhoitaja Pirjo Murto, HUS
Asva- hoitajan työ Martinlaakson terveysasemalla
PITKÄAIKAISREKISTERÖINNIT
DIFFUUSIOKAPASI-TEETTI (DL, Pt-DcoSB1) A. Savolainen 2013
UNIAPNEAN HOITOKETJU FORSSA
2-02 Lääkehoidon merkitys.
Esityksen transkriptio:

Ercp=Endoskooppinen Retrograadinen Cholangio-Pangreaticographia Katariina Ketonen 1400103 & Jemina Keinänen 1400102

Se on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus. ERCP:n tarkoituksena on tutkia sappi- ja haimatiehyeiden rakenteita ja niiden poikkeamia, tulehduksia ja esimerkiksi tukoksia. Se on yhdistetty tähystys- ja röntgentutkimus. Tutkimuksen yhteydessä on myös mahdollista poistaa mahdollisia kiviä ja avata tukoksia sekä ottaa näytteitä. ERCP on vaativa toimenpide, joka vaatii asianmukaisen koulutuksen.  

Kuva: http://www.medgadget.com/im g/876578spy1.jpg

Tutkimuksen indikaatiot: -Keltaisuus -Laajentuneet sappitiet -Kolangiitti -Äkillinen, sappikivien aiheuttamaksi epäilty haimatulehdus -Sapenjohtimen kivi tai sen epäily -Epäily kroonisesta haimatulehduksesta tai haimakasvaimesta -Epäily sklerosivoivasta kolangiitista (tulehduksia aiheuttava autoimmuuninen sappitiesairaus) -Epäily sappiteiden kasvamisesta -Todettu tai epäilty sappiteiden leesio laparoskooppisen tai muun sappikirurgian yhteydessä -Selvittämättömät ylävatsakivut -Epäily papillastenoosista

Ennen tutkimusta Potilaalta varmistetaan vuototaipumus ja trombosyyttien määrä. Potilaan tulee olla syömättä ja juomatta vähintään kuusi tuntia. Diabeteslääkkeitä ei saa tutkimusaamuna ottaa ja antikoagulantti- sekä antitromboottisista lääkkeistä annetaan erilliset ohjeet. Muut välttämättömät aamulääkkeet voi ottaa.

Tutkimus Tutkimus tehdään röntgenosastolla ja sen tekee gastrokirurgi. Paikalla on myös kaksi sairaanhoitajaa, röntgenhoitaja ja anestesiaryhmä. Potilas asetetaan makaamaan vatsalleen ja hänen kasvonsa asetetaan oikealle. Sivulle katsova tähystin eli dudenoskooppi viedään suun kautta mahalaukun ohi ohutsuolen alkupäähän, johon sappi- ja haimatiehyet laskevat. Tähystimen kautta laitettavalla katetrilla ruiskutetaan varjoainetta sappi- ja haimatiehyeisiin. Läpivalaisussa seurataan tiehyeiden täyttymistä varjoaineesta ja otetaan samalla röntgenkuvia. Tutkimuksen kesto on noin 10-30 minuuttia ja tarvittaessa samalla tehtävät tomenpiteet pidentävät tutkimuksen kestoa.

Kuva: http://www.medgadget.com/img/876578spy1.jpg

KUVA: http://de. wikipedia KUVA: http://de.wikipedia.org/wiki/En doskopisch_retrograde_Cholangi opankreatikographie

Lääkitys: Tutkimuksessa potilaalle laitetaan laskimokanyyli jonka kautta aloitetaan nestehoito. Antibioottiprofylaksia annetaan tulehduksen ehkäisemiseksi, esim. kefalosporiini, tuntia ennen toimenpidettä. Tulehduskipulääke annetaan yleensä per rectum (?). Rauhoittavana lääkkenä toimii usein bentsodiatsepiini, esim. midatsolaami. Suolen supistelua hillitsemään voidaan antaa glukagonia 0,1 mg i.v. Potilaalle annetaan syljen ilmakuplia rikkovaa ainetta, joka helpottaa tutkimuksen tekemistä. Ilmakuplat häiritsevät kuvantamista. Potilaan nielu puudutetaan esim. sumutettavalla puuduteaineella.

Toimenpiteessä tulee noudattaa ehdotonta aseptiikkaa ja steriliyttä infektioiden välttämiseksi. Huonokuntoisille potilaille laitetaan happisaturaatiomittari ja tarvittaessa happiviikset. Tarvittaessa anestesialääkäri voidaan kutsua paikalle.

Tutkimuksen jälkeen Potilas siirtyy osastolle tarkkailtavaksi mahdollisten jälkiseurauksien takia. Tälläisia voivat olla mm. sekavus, uneliaisuus, varjoaineallergia, kipu ylävatsassa sekä haima – ja sappitulehdus. Potilaan on oltava vuodelevossa, kunnes lääkkeiden vaikutus on hävinnyt. Potilaalta otetaan tutkimuksen jälkeen myös verikoe ja jos se on normaali, potilas voi syödä ja juoda neljän tunnin kuluttua tutkimuksesta. Potilas kotiutetaan mahdollisesti jo samana iltana tai seuraavana päivänä riippuen voinnista.

Lähteet: http://www.gastrolab.net/ksqexerf.htm http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/haku;jsessionid=81B7D7B99C7A5731A2D1EEE9694C0 7AB?p_p_id=Article_WAR_DL6_Articleportlet&p_p_lifecycle=0&_Article_WAR_DL6_Articleportl et_hakusana=haimasy%C3%B6p%C3%A4&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_p_frompage=hak u&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_viewType=viewArticle&_Article_WAR_DL6_Articleportlet_tu nnus=duo90308 http://www.epshp.fi/files/4067/Potilasohje_ERCP_-tutkimukseen_tulevalle.pdf Lähteet: