Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu.

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu."— Esityksen transkriptio:

1 Marianne Niinimäki 2012

2 Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu ruoanjakelujärjestelmä  keskitetty ruoanjakelujärjestelmä  ruoan tilaaminen  kartoitetaan potilaan ruokailutottumukset  tehdään arvio potilaan ravitsemustilasta  allergiat  erityisruokavaliot

3  sairaudet  yksipuolinen ruoka  epäsäännölliset ruoka-ajat  ruoka-aineallergiat  lihavuus  ruokahaluttomuus  aliravitsemus  pahoinvointi ja oksentelu  ruoansulatuskanavan sairaudet  psyykkiset sairaudet  muistamattomuus  halvaus  alkoholin vaikutus

4  oikea ja monipuolinen ravinto muodostaa perustan hyvälle terveydelle  elinympäristö, sivistykselliset, taloudelliset ja maantieteelliset erot sekä uskonnollinen tai muu vakaumus aiheuttaa erilaista suhtautumista ravintoaineisiin ja niiden käyttöön  sairaiden hoidossa oikealla ja vaihtelevalla ravinnolla huomattava merkitys  joidenkin potilaiden hoitoon kuuluu välttämättömänä tietyntyyppinen ravinto  ravitsemustilan arvioinnissa käytetään sekä silmin tehtyjä havaintoja että erillisiä tutkimuksia

5  ruokailua järjestettäessä käytetään kaikki mahdolliset keinot, että potilas voi syödä itse  ruoka viedään potilaalle vasta silloin, kun hänen ateriointinsa alkaa  tarjotin asetetaan vuodepöydälle ja jos mahdollista, kohotetaan potilasta niin, että hän voi nähdä ruuan.  kohoasennossa myös nieleminen helpottuu  aterioinnissa käytetään asianmukaisia välineitä, kiinteissä ruuissa haarukkaa ja veistä, nestemäisissä lusikkaa  juomat tarjotaan joko nokkamukista tai juomalasista imupillin avulla

6  ateriointi tapahtuu rauhallisesti ja potilaan nopeutta seuraten  ruoka tarjotaan sopivina suupaloina ja ellei potilas näe lautasta, hänelle kerrotaan, mitä siinä on  jos potilaan omaiset haluavat auttaa ruokailussa, annetaan heille siihen tilaisuus ja tarvittaessa ohjataan  aterioinnin jälkeen viedään ruokailuvälineet heti pois huoneesta, potilaan asento järjestetään ja huone tuuletetaan

7 POTILAALLA KASVOHALVAUS  syöttö tapahtuu kasvojen terveeltä puolelta  tarkkailu  potilas omatoiminen  juominen nokkamukista tai pillistä, jos potilas itse haluaa POTILAS ON SOKEA  syö itse  tarkkailu  kommunikointi, kertominen  syömisasento  juominen mielellään pillillä

8 POTILAALLA EI OLE NIELEMISREFLEKSIÄ  tarkkaile ruoan laskeutumista  ruoka muusina, mielellään kuitenkin ruokalajit erikseen  juomaa usein (paljon) nokkamukista  puolimakuuasento


Lataa ppt "Marianne Niinimäki Sairaaloiden ja laitosten perusruoka noudattaa sosiaali- ja terveysministeriön ravitsemushoito- ja ruokailusuositusta  hajautettu."

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google