Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen"— Esityksen transkriptio:

1 Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen 6.11.2012

2 Tiedätkö lääkkeestäsi
Miten vaikuttaa? Milloin, miten ja kuinka käytetään? Onko yleisiä haittavaikutuksia? Voitko itse ehkäistä haittavaikutuksia? Sopivatko kaikki lääkkeesi yhteen? Mistä saat apua ongelmatilanteissa?

3 TARKOITUKSEN-MUKAISUUS
Lääkkeen oikea käyttö TEHO TURVALLISUUS TARKOITUKSEN-MUKAISUUS TALOUDELLISUUS

4 Miten ihmiset käyttävät lääkkeitä?
Pitkäaikaissairauksia sairastavista potilaista noin puolella lääkehoito onnistuu Puolella potilaista lääkehoito ei onnistu tavoitteiden mukaisesti Useilla lääkkeiden käyttäjillä on vaikeuksia seurata hoito-ohjeita

5 Miten Sinä käytät lääkkeitäsi?
Haluatko lääkehoidostasi parhaan hyödyn? Haluatko välttää lääkkeesi mahdolliset haitalliset vaikutukset? -> Tunne oma lääkityksesi ja tämä on mahdollista!

6 Miten lääkkeesi vaikuttaa?
Milloin vaikutukset alkavat? Voinko itse havaita vaikutukset? Vaikuttaako lääkkeen ottoajankohta tai samanaikainen ruokailu vaikutuksiin? Entä samanaikainen alkoholin käyttö?

7 Miten lääkkeesi vaikuttaa?
Miten lääkemuoto ja annostelutekniikka vaikuttavat? Inhalaatiovalmisteet, lääkelaastarit, peräpuikot, silmätipat Tablettien pureskeleminen tai murskaaminen. Jos ei, niin miksi? Ovatko vaikutukset yksilöllisiä?

8 Milloin ja kuinka kauan?
Kuurina vai tarvittaessa? Enimmäisannos vuorokaudessa? Jatkuvasti? Miksi säännöllisesti? Milloin jatkaminen tarpeetonta? esim. unilääkkeet ja kipulääkkeet

9 Miten käytät lääkettäsi?
Montako kertaa päivässä/vuorokaudessa? Monenko tunnin välein? Mihin aikaan vuorokaudesta ja miksi? Aterian yhteydessä? Tyhjään vatsaan?

10 Onko lääkkeelläsi haittavaikutuksia?
Mitä tarkoittaa ”yleinen haittavaikutus”? Tuleeko se lähes kaikille lääkkeen käyttäjille - tuleeko se minulle? Miten suuri riski haittavaikutuksiin liittyy? Menevätkö haittavaikutukset ohi ja milloin?

11 Voiko haittavaikutuksia ehkäistä?
Voinko itse ehkäistä haittavaikutuksia? Miten tarkkailla omia tuntemuksia? Mitä tehdä, jos tulee haittavaikutus? Milloin hoito tulee keskeyttää? Milloin tulee ottaa yhteyttä lääkäriin?

12 Sopivatko lääkkeesi yhteen?
Miten lääke vaikuttaa muihin käyttämiini lääkkeisiin ja päinvastoin (yhteisvaikutukset)? Voimistaako vai heikentääkö tehoa? Voiko itsehoitolääkkeille ja rohdoksilla olla yhteisvaikutuksia reseptilääkkeiden kanssa? Kannattaako kaikista käytössä olevista lääkkeistä ja rohdoksista kertoa apteekissa tai lääkärille? Mistä saan tietoa?

13 Mistä saat apua? Mihin otan yhteyttä, jos
tulee odottamaton haittavaikutus? olen epävarma lääkkeen sopivuudesta? lääke ei tunnu auttavan? on joku muu lääkkeeseen liittyvä kysymys?

14 Kysy ammattilaiselta! Kysy apteekista tai lääkäriltäsi:
Miten hyödyt lääkkeestäsi? Oletko ymmärtänyt saamasi ohjeet oikein? Osaatko käyttää lääkettäsi ja annostelulaitetta oikein? Sopivatko kaikki käyttämäsi lääkkeet yhteen? Mitä haittavaikutuksia lääkkeellä voi olla ja miten niihin tulisi suhtautua? Mistä tiedät onko lääkettä jäljellä reseptissä? Miten ostat lääkkeesi järkevimmin ja taloudellisimmin?

15 Mistä muualta löydän tietoa lääkkeestäni?
Esimerkiksi Lääkepakkauksesta löytyvästä pakkausselosteesta Löytyvät myös Internetistä: Fimean lääkehaku, Lääkeinfo.fi, Lääkeohje.fi Puhelinpalveluista, kuten Kansallinen Lääkeinformaatiokeskus KLIK Oy, Yliopiston Apteekin tietopalvelut, Teratologinen tietopalvelu (raskauden aikainen lääkkeiden käyttö), Myrkytystietokeskus (lääkemyrkytysepäilyt) Internetistä: Terveyskirjasto.fi Käypä hoito -suositusten potilasversiot Kodin lääkeopas Tietoja lääkekorvauksista ja lääkehaku-tietokanta Kela.fi Potilasjärjestöjen verkkosivut ym. Muista, että kaikki Internetistä löytyvä tieto ei ole luotettavaa Voit arvioida löytämäsi lääketiedon luotettavuutta KATSE-tarkistuslistan avulla (


Lataa ppt "Tunne lääkkeesi Katse oman lääkehoidon onnistumiseen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google