Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography"— Esityksen transkriptio:

1 ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography
Anastasia Raudanen Hanna-Maria Lipponen

2 Alaraaja angiografia Valtimoiden varjoainekuvaus. Valtimoon ruiskutetaan katetrin kautta jodipitoista varjoainetta ja tutkimuksen aikana kuvataan valtimot alavatsalta varpaisiin saakka. Verisuonista paikannetaan mahdollisia tukoskohtia, jotka pyritään poistamaan mahdollisimman pian.

3 Tutkimuksen indikaatiot
Alaraaja angiografiaa käytetään verisuonitukosten etsimisessä. Esimerkiksi ASO-taudissa valtimon seinämä paksuuntuu ja suoni ahtautuu sekä kovettuu. Valtimovirtaus ei kasva rasituksen aikana riittävästi, ja seurauksena on kudosten hapenpuutteen aiheuttama kipu alaraajassa. Diagnoosin varmistamiseksi tehdään alaraaja angiografia, jossa paikannetaan tukoskohta ja tutkimuksen yhteydessä voidaan tehdä pallolaajennus.

4 Tutkimuslaite, välineet ja paikka?
Kuvaukseen tarvitaan potilaalle kiinnitettävät seurantavälineet, puudutusaine, steriilit tutkimusliinat, skalpelli , neula, lyhyt ja pitkä johdin, sisäänviejä, tutkimuskatetri, varjoaine ja muut välineet jos aiotaan suorittaa jokin toimenpide. Röntgenlääkäri ja yksi röntgenhoitaja apuna Toimenpide suoritetaan röntgenissä, sillä aluetta kuvataan jatkuvasti. Henkilökunnalla on oltava säteilyltä suojaavat jodi-suojavaatteet.

5 Huomioitavaa ennen toimenpidettä
Jos potilas on yliherkkä jollekin aineelle tai jos on raskaana, siitä tulee ilmoittaa hoitohenkilökunnalle jo toimenpidettä suunniteltaessa. Myös perussairaudet täytyy selvittää, koska esimerkiksi munuaisten vajaatoiminta voi olla este toimenpiteelle. Päivää ennen tutkimusta nivustaipeista ajetaan ihokarvat. Toimenpidepäivän aamuna verenohennuslääkkeet ja nesteenpoistolääkkeet sekä diabeteslääkkeet otetaan hoitavan lääkärin määräyksen mukaan. Mahdolliset muut lääkkeet voi ottaa normaalisti veden kera. Potilaan tulee olla syömättä 4 tuntia ennen tutkimusta. Vettä saa juoda kohtuullisesti. Tippakanyyli laitetaan perifeeriseen laskimoon. Potilaan tulee tyhjentää virtsarakko juuri ennen röntgeniin lähtöä.

6 Millaista tietoa tutkimus tuottaa ja kuinka tuloksia tulkitaan.
Tutkimuksen tarkoitus on löytää verisuonissa olevat tukokset ja poistaa ne, vahingoittamatta verisuonta. Jos tukos on laaja, joudutaan kääntymään verisuonikirurgian puolelle. Röntgenlääkäri tulkitsee tutkimuksen tulokset ja päättää jatkohoidosta ja –toimenpiteistä. Tutkimuksen avulla voidaan päätellä tarvitaanko tehdä pallolaajennusta, asettaa stenttia tai tarvitseeko potilas muuta kirurgista hoitoa.

7 Toimenpiteen kulku Tutkimuksen aikana potilas on makuulla tutkimuspöydällä liikkumatta. Röntgenlääkäri punktoi paikallispuudutuksessa valtimon nivustaipeesta. Röntgenlääkäri vie ohuen katetrin valtimoon, joka johtaa tutkittavaan kohteeseen. Katetrin kautta ruiskutetaan jodipitoista varjoainetta verisuoneen, mikä aiheuttaa hetkellisen kuumotuksen tunteen. Ruiskutuksen yhteydessä otetaan sarja röntgenkuvia. Tutkimus kestää tavallisesti 1-2 tuntia. Tutkimuksen jälkeen katetri poistetaan ja punktiokohtaa painetaan minuuttia kunnes verenvuoto lakkaa. Tämän jälkeen punktiokohdan päälle laitetaan hiekkapussi verenvuodon estämiseksi. Kuvauksen aikana voidaan myös suorittaa toimenpide ( pallolaajennus, verkon asennus yms)

8 Edut, virhemahdollisuudet sekä vaaratilanteet
Angiografian etu on mahdollisuus siirtyä diagnostisesta toimenpiteestä heti esimerkiksi pallolaajennukseen tai stentin asennukseen. Toimenpiteessä on virheen mahdollisuus, jos varjoaine ei mene sinne minne pitää tai lääkäri tulkitsee röntgenkuvat väärin. Vaaratilanteita voi syntyä, jos toimenpiteeseen liittyy vuotokomplikaatioita tai potilas saa varjoaineesta anafylaktisen reaktion.

9 Kuvaus tutkimuksesta. Tutkimus mitä olin seuraamassa oli iäkkäälle miehelle tehtävä uusinta pallolaajennus/ stentin asennus. Hänen suonensa oli todella laajalta alueelta tukossa ja siihen uusittiin stentti pitämään suonta koossa. Sain seurata toimenpidettä valitettavasti vain lasin takaa, sillä minulle ei ollut jodivaatetusta. Toimenpide meni hyvin ja potilaalta saatiin korjattua suoni.

10 Lähteitä:


Lataa ppt "ALARAAJA ANGIOGRAFIA lower limb angiography"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google