Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Esittely latautuu. Ole hyvä ja odota

Jonna Turunen & Erna Holopainen

Samankaltaiset esitykset


Esitys aiheesta: "Jonna Turunen & Erna Holopainen"— Esityksen transkriptio:

1 Jonna Turunen 1400081& Erna Holopainen 1300154
Tietokonetomografia Jonna Turunen & Erna Holopainen

2 Tietokonetomografia tutkimuksesta
Tietokonetomografiaan kuuluu ct- ja tt-kuvaus. Kivuton tutkimus Potilas makaa kuvauspöydällä liikkumatta ja useasti myös hengittämättä kuvaamisasennossa Tutkimus kestää muutamia minuutteja Kuvat ovat tarkkoja ja yksityiskohtaisia Samalla voidaan ottaa näytteitä Kuvausalueella olevat metallit aiheuttavat kuviin puutosalueita (vaikeuttaa diagnoosin tekemistä)

3 Tutkimuksen indikaatiot
Soveltuu kehon kuvantamiseen (mm. vartalo, suolisto, elimen ja pää). Tukitaan/epäillään syöpää Käytetään sädehoidon suunnittelussa Aivoinfarkti Sepelvaltimoiden tutkiminen

4 Tutkimuslaite jA tutkimuspaikka.
Tutkimuspaikat: Sairaalat (keskussairaala ja yksityiset terveysasemat) Röntgenhoitajalla on potilaaseen näkö-, kuulo- ja puheyhteys. Laiteessa on iso aukko n. 80 cm ja se on molemmista päistä avoin  vähentää ahdistuneisuuden tunnetta. Potilas makaa liikkuvalla kuvauspöydällä, joka kulkee rengasmaisen kehän läpi. Kehällä kiertää röntgenputki .

5 https://plus. google. com/app/basic/101757570878771488595/posts

6 Mihin tutkimus perustuu
Tutkimuksessa käytetään röntgensäteitä ja voidaan käyttää erilaisia varjo- tai kontrasiaineita. Laite on toimittava oikein ja suorituskyky on oltava hyvä, koska säteilyannos on suuri Laitteet toimintakunto tarkistetaan vakiosuusmittauksella. Säteilyannos määrittää sen miten tarkka kuva on

7 … Ja Jotta potilas ja henkilökunta eivät altistu tarpeettomaan säteilyyn, niin kuvanlaatu ei välttämättä tarvitse olla paras mahdollinen vaan diagnoosiin varten riittävä. Varjoaine parantaa verisuonten ja eri kudosten näkyvyyttä Potilas voi saada varjoainetta mm.: •juomalla varjoainetta (Ruokatorvi ja mahalaukku) •letkun avulla annostella virtsarakkoon ja virtsaputkeen •ruiskulla suolistoon. •pistetään varjoainetta tutkimuspaikkaan (nivelet) •varjoainetta voidaan ruiskuttaa joko laskimoon tai valtimoon

8 . Tutkimus valmistelut ennen ja jälkeen tutkimuksen…
Ennen tutkimusta voi syödä ja juoda normaalista. Käytössä olevat lääkkeet voi ottaa normaalisti, paitsi diabeteksen hoidossa käytettävä metformiinia lääkevalmiste. Sen käytöstä ennen tutkimusta kannattaa jutella lääkärin kanssa. Jos tutkimuksessa käytetään jodipitoista varjoainetta, ennen tutkimukseen tuloa pitää käydä verikokeissa.

9 …Ja Verikokeissa selvitetään munuaisten toiminta, koska varjoaine poistuu elimistöstä munuaisten kautta erittymällä virtsaan. Tutkimuksen jälkeen tulee juoda paljon vettä ja käydä mahdollisimman useasti virtsaamassa, jottei varjoainetta kehittyisi munuaisiin tai virtsarakkoon. Tutkimukseen voidaan myös tarvittaessa käyttää jodipitoista varjoainetta laskimon kautta, että saadaan tarkemmin kohde-elin tai verisuonet kuvattua. Myös suunkautta annetaan varjoainetta, jos kuvattava on suolisto.

10 Millaista tietoa tutkimus tuottaa ja kuinka tuloksia tulkitaan…
Tietokonetomografia eli ”viipalekuvaus” perustuu röntgenkuvaukseen, Jolla saadaan tarkkoja poikkileikkauskuvia kuvattavasta alueesta. Leikekuvista saadaan eroteltua yksityiskohtia, kuten esimerkiksi: •luuta •rasvaa •ilmaa •sisäelimet •verisuonet

11 … Ja Tarpeeksi ohuina leikkeinä otetuista kuvista saadaan koottua kolmiulotteisia kuvamalleja. Kuvauksen jälkeen kuvat ja lausunto tallennetaan sähköisesti yhteiseen potilastietorekisteriin. Hoitava lääkäri tekee diagnoosin ja jatkohoito suunnitelmat. Tiedon potilaalle tutkimuksesta antaa aina hoitava lääkäri.

12 Virhemahdollisuudet ja vaaratilanteet
Tietokonetomografia kuvaus ja varjoaine ovat vaarallisia sikiöille, jos potilas on raskaana tai epäilee olevansa, tilanteesta tulee keskustella lääkärin kanssa. Jos jobipitoisella varjoaineella on allerginen, tutkimuksen seurauksena voi tulla anafylaktinen reaktio. Munuaisten toiminta häiriö tai vajaatoiminta, varjoaine ei poistu elimistöstä vaan jää munuaisiin. Tuhoisia munuaisvaurioita.

13 Lähteet


Lataa ppt "Jonna Turunen & Erna Holopainen"

Samankaltaiset esitykset


Iklan oleh Google